Protekající pojistný ventil při natlakované expanzce

Rubriky:

Reklama
RK Roman Kosa @roman.kosa před 3 roky23.11.2020 17:25:00
Protekající pojistný ventil při natlakované expanzce

Mám kondenzační kotel Immergas s integrovaným zásobníkem na TUV (cca 45 l) včetně expanzní nádrže (2 l) s 8bar pojistným ventilem na vstupu. Kotel jako takový funguje naprosto spolehlivě, avšak začala mi téci voda přes pojistný ventil, a to nejen při ohřevu TUV, ale i v klidovém stavu kdy kotel nepracuje. Mé první kroky k nápravě směřovaly samozřejmě k dofouknutí expanzky (při zavřeném vstupu + vypustěném zásobníku TUV) na výrobcem doporučený tlak 4 bary a výměně "unaveného" 8 bar poj. ventilu za nový. Nebylo to nic složitého a vzhledem k tomu, že jsem tuhle anabázi podstoupil už jednou, to byla práce na 5 minut. K mému nemilému překvapení začal ale nový poj. ventil protékat v podstatě stejně jako ten starý hned po dopuštění studené vody. Odmontoval a vyčistil jsem celou napouštěcí armaturu - viz třeba https://www.dilynakotle.cz/immergas-skup… ale nemělo to žádný efekt. Uvnitř armatury jsem si všiml něčeho, co vypadalo jako nějaký mechanizmus s pružinkou o čemž jsem usoudil, že to asi bude zpětná klapka, ale čert ví jestli to není i redukční ventil...bohužel to nepoznám. A teď babo raď...

Mám dvě teorie proč nový poj. ventil protéká, tak by mě zajímalo, jak to vidí zdejší zkušenější diskutující. Pro doplnění bych asi ještě měl zmínit, že na vstupu vody do domu není redukční ventil a zatím to potíže nečinilo.

1. Nový poj. ventil protéká, protože je defektní.
2. Nový poj. ventil není defektní (vlastně nebyl ani ten starý), ale došlo ke zvýšení tlaku vody v řádu na hodnotu, kdy se již ventil pootevře. Dá se to nějak bezpečně změřit?
3. Je taky možné, že oním mechanizmem ve výše zmíněné vstupní armatuře je redukční ventil a ten po 12 letech prostě přestal fungovat. Tudíž se na pojistný ventil dostal naplno tlak z řádu a ventil se pootevřel. Bohužel k napouštěcí armatuře není nikde specifikace, takže to s jistotou neřeknu.

Řešením je jedna (či více) možností z:
- instalace redukčního ventilu před vstup
- nový pojistný ventil
- nová vstupní armatura (dodává se včetně nového ventilu)

Napadá vás ještě nějaká možnost či možná příčina?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

12 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.