další fve na doměZdravím.
v roce 2012 jsem na dům dal fve a nyní bych rád pořídil další s ukládáním do baterie. Chci se zeptat, zda je vůbec možné využívat jak přebytky ze stávajích fve a ukládat je do baterie a zda je možné k teto sestavě z roku 2012 přidat další fve.
Sestava z roku 2012:
1. fáze fve o výkonu 4,6 KWp - forma zelený bonus (musím převést na střídavé napětí 230V)
2. fáze fve o výkonu 4,6kWp - forma zelený bonus (musím převést na střídavé napětí 230V)
3. fáze - nic
pokud v době svitu spustím spotřebič v domě, tak využiji elektřinu z elektrárny, pokud nezapnu, tak elektřina odchází do DS.
Všiml jsem si toho, že na fázích, kde jsou připojeny tyto fve, tak je o trochu vyšší napětí (asi je to dáno tím, že se musí vytvořit spád potenciálu vůči DS a elektřina začne putovat z elektrárny do DS)
1. fáze - 242V
2. fáze – 242V
3. fáze – 239V
(1) Nyní bych rád pořídil další fve o výkonu 4,6kWp s bateriovým uložištěm.
Má přestava je taková:
1. panely dám na střechu
2. do technické místnosti nainstaluji střídat GOODWE 10-ET (3f) (prý umí DC a AC Coupling)
3. ke střídači dám bateriové uložiště (např Pylontech H2 – cca 10kW)
otázky:
Mohu použít tento střídač? ANO/NE
Bude umět střídač uložit elektřinu z jeho panelů do baterie? ANO
Bude umět tento střídat uložit elektřinu z původních fve (fve z roku 2012) uložit do baterie? AC Cupling ANO/NE
Připojí se tento střídač k síti? ANO/NE (viz napěťová nesymetrie)
Bude mu vadit, že na dvou fázích je již jiná fve? (viz napěťová nesymetrie a detekce jiné fve)
Mohou být na jedné fázi instalovány dva střídače (fve z roku 2012 a nově uvažovaná fve)? ANO/NE (nebudou se „hádat“ o to, kdo má vyšší napětí a od kterého tedy poteče proud?)
(2) Nebo mám vytvořit tuto sestavu (dražší než výše uvedená)?
1. na volnou fázi dám 1F elektrárnu o výkonu 4,6kWp bez baterií a budu dělat 230V (tím zaplním i poslední fázi) – vlastnostmi bude stejná jako fve z roku 2012, jen se na ni nebude čerpat zelený bonus
2. do technické místnosti nainstaluji baterii (např Pylontech H2 – cca 10kW)
3. do technické místnosti dám zařízení, které umožňuje AC Coupling (např Goodwe 10k BT)
Prosím o radu, zda je řešení (1) nebo (2)? nebo úplně jiné. Vím, že řešení z roku 2012 není ideální ale to se již změnit nedá.
Děkuji
Upraveno autorem před 3 roky