TZB-info - Porovnání nákladů na…
Výpočet a grafické porovnání nákladů na vytápění, teplou vodu a elektrickou energii v budovách. Do porovnání jsou zahrnuty náklady na topení, přípravu teplé vody, ostatní spotřebu elektřiny v domě a…
Dobrý den,
rád bych zjistil jaká je skutečná tepelná ztráta objektu. Jedná se o 20 let starý dům se sedlovou střechou, zastavěná plocha120 m2, suterén, přízemí a podkroví.
Materiál zdiva je od BS Klatovy (8cm polystyrenu), střecha zateplena 18cm kamennou vlnou.
V tehdejším projektu mám výpočet 25kW. Kotel pro vytápění +TUV je plynový 22kW a bohatě postačuje.
Roční spotřeba plynu za posledních 5 let co sleduji je v průměru 37 000kWh (3 500m3) za rok.
Dle kalkulačky (viz odkaz) mi ale na stejnou spotřebu vychází tepelné ztráty 11,2kW (2 osoby pro TUV).
https://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-v…
Rád bych věděl skutečnou ztrátu objektu. Důvodem je volba nového kotle a uvažuji o TČ. Jen se mi zdá ten rozdíl dle projektu a spotřeby dost velký.
Pokud bych měl tak předimenzovaný kotel, možná bych s menším byl efektivnější.
Děkuji za jakoukoliv odbornou radu.
30 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení