Vratná teplota kotle 80 ˚C i více.

Rubriky:

TV Tomáš Vávra @tomas.vavra925 před rokem15.09.2022 00:14:49
Vratná teplota kotle 80 ˚C i více.

Dobrý den, chtěl bych poprosit o radu. Mám kotel Atmos DC 25S a řeším problém s teplotou vratné vody, která stoupá příliš vysoko. Obvykle je o 5-10 stupňů nižší než teplota kotle. Teplotu vratné vody má řešit ventil ESBE VTC 511 65˚C.

Při chladném kotli skutečně cirkuluje voda pouze přes primární okruh - kotel, směšovací venti, čerpadlo kotel. Kolem teploty 65˚C začne fungovat i okruh kotel, akumulační nádrž, směšovací ventil, čerpadlo, kotel - nádrž se ohřívá. Nicméně to vypadá že primární okruh zůstane otevřený pořád a vratná teplota je třeba 80˚C. Kotel potom rychle dosáhne teploty 90˚C a sníží se jeho výkon na minimum přivřením vzduchové regulační klapky.

Zapojený vypadá správně viz foto. Svislá trubka k ventilu jde od výstupu kotle a vstupu do aku. Trubka z prava do ventilu je výstup z aku. Levá trubka z ventilu jde do čerpadla a vstupu kotle. Mohu prohlásit směšovací ventil za nefunkční? Mohlo by teoreticky stačit vyměnit termostatickou patronu směšovacího ventilu?

O kotelně vím z minulosti jen to, že byl kotel pravděpodobně přetápěn z důvodu malé aku 500 l. Expanzní nádoba je také příliš malá - odhadem 20 l a na okruhu kotle byl pojistný ventil na 4 bar, ale pokud to správně chápu, tak kotel zvládne max. 2,5 bar.

Děkuji

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

28 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.