Topení do podlahy přistavěného patra RD

Rubriky:

Reklama
JT Jiří Tiller @jiri.tiller před více než rokem07.10.2022 09:20:26
Topení do podlahy přistavěného patra RD

Zdravím vespolek, prosím o radu. Přistavěli jsme patro na RD, vše se řešilo +/- svépomocí. Už si ale nevíme rady s topením. V přízemí domu jsou deskové radiátory + pohlahovka v koupelně přes RTL ventil. Kotel je Thermona 20 TCX.A, v něm je oběhové čerpadlo Grudfos UPS 15-60. Když ho před lety topenář montoval, měl požadavek na budoucí rozšiřitelnost do patra. V patře je nově všude podlahovka, dohromady 6 okruhů, délky jednotlivých hadů 80-160 metrů, průměr 16. K tomu je ještě připojený žebřík v koupelně, jen na sušení ručníků, bez požadavku na topení (není nijak regulovaný, plně otevřený). Kotel je v přízemí, kousek za kotlem jsou T kusy s větví do patra. Hned za nimi je směšovací ventil ESBE VTA 372 20-55 °C. Problém je, do patra neteče v podstatě žádná teplá voda, ať už je ventil otevřený naplno, nebo přitažený na požadovanou teplotu. Když zavřu všechny všechno v přízemí, tak se sice začne do patra něco tlačit, ale skoro to vypadá, jak kdyby ESBE ventil fungoval částečně jako bypass, tedy že se přes něj tlačí teplá voda do zpátečky. Kotel pak velmi rychle vypne, protože má teplou zpátečku. A proticyklická ochrana kotle ho nespustí, i když se zpátečka během pár vteřin vychladí. Směšovací ventil je namontován správně, několikrát jsme to kontrolovali (leda že by nám ve fabrice otočili nálepku, ale kontrolovali jsme i stav otevření a zavření nasucho). Tuším, že to prostě nedává čerpadlo v kotli a bude potřeba ještě jedno na větev do patra. Mám jej namontovat hned za směšovací ventil v kotelně? Nebo až do rozdělovače v patře? Díky za každou dobrou radu.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

56 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.