Může být kouřovod veden v příčkách, izolaci a sádrokartonu místo normálního komínu?

Rubriky:

Reklama
ZH Zbyněk Halousek @zby61 před více než rokem30.10.2022 17:45:49
Může být kouřovod veden v příčkách, izolaci a sádrokartonu místo normálního komínu?

Dobrý den,
v bytovém domě můj soused buduje přístavbu, zvětšuje svůj byt, a musí řešit vytápění v mém bytě. Měl jsem totiž atmosferický plynový kotel s vývodem kouřovodu rovnou na fasádu - tam ale teď vzniká nová místnost a nad ní ještě další dvě nad sebou (zvětšují se celkem 3 byty). Proto mi koupil kondenzační kotel a slíbil vybudování komínového tělesa (resp. komínu - oba termíny jsme používali v emailové komunikaci i v podepsané dohodě). Tento týden sestavil topenář kouřovod (koaxiální trubka), protahoval ho provrtanými otvory v podlahách. Vyšlo najevo, že stavbyvedoucí se nechystá stavět žádné těleso komína. Kouřovod se má stát součástí zdí/příček, prostě bude někde za sádrokartonem, v izolační vrstvě.

To se mi nelíbí, protože třeba bude někdy potřeba kouřovod vyměnit (byť třeba až za 40 let) nebo řešit průchodnost kouřovodu. To by přineslo nutnost bourat sádrokarton, plus otázku, kdo to bude platit. Bude to problém můj, a/nebo majitelů těch tří bytů nebo celého společenství vlastníků? A je vůbec možné takhle "zazdít" kouřovod? Neporušuje to normy? Dá se to tak zkolaudovat?

Předem moc díky za expertní rady.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

31 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.