Atmos C25ST Radiátorový okruh

Rubriky:

Reklama
PB Petr B. @zefek1 před více než rokem09.01.2023 09:53:45
Atmos C25ST Radiátorový okruh

Zdravím,
schéma zapojení kotle je v příloze. Celková velikost akumulace je cca 800 litrů, kotel akumulaci natopí zhruba za dvě hodiny (bez topení). Teplota výstupní vody z kotle je po roztopení kotle cca 90°C. Čerpadlo na laddomatu je nastaveno na nejvyšší rychlost (konstantní průtok). Horní ventil laddomatu je přivřený na cca 1/2.
Na radiátorovém okruhu je čerpadlo DAB VA 35/180, nastaveno na první (nejnižší) rychlost (1100 otáček). Zkratovací ventil mezi horním a středním výstupem z první akumulace je otevřen a ventil u prostředního výstupu je uzavřen.
Potýkám se s tím problémem, že radiátorový okruh vybírá chladnou vodu z akumulace a mixuje ji na T kusu před vstupem do směšovacího ventilu (před zkratovacím ventilem) s teplou vodou z kotle. Takže do radiátorů jde voda o teplotě třeba jen 40°C. Akumulační nádrž se prakticky nenabíjí a pokud je v ní nějaká zbytková teplejší voda, dojde k jejímu vybití. Nabíjet se začne, až část radiátorů přivře skrz termostatické hlavice. Vzhledem k nízké teplotě topné vody to ale trvá dlouho. Směšovací ventil je otevřený naplno, zpátečka z radiátorového okruhu se nemíchá.
Zkusil jsem přivřít ventil nad radiátorovým čerpadlem asi na polovinu. To pomohlo zvýšit teplotu topné vody, ale zase to o něco prodloužilo dobu, než se radiátory prohřejí celé.
Může být problém v tom, že čerpadlo radiátorového okruhu není vhodné a mělo by tam být nějaké s menším průtokem? Když jsem porovnával grafy průtoku a výšky, tak DAB VA 35/180 je velmi podobný s Wilo Yonos Pico 1-4.

Upraveno autorem před více než rokem
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

57 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.