TZB-info - logo TZB-info - logo icon Diskuzní fórum icon Firmy a výrobky

Vyhledávání

• Přihlásit se
  • Registrovat se
icon TZB-info icon Diskuzní fórum icon Firmy a výrobky
Úvod
Stavba
Vytápění
Větrání, klimatizace, rekuperace
Voda, kanalizace, koupelny
Obnovitelné zdroje energie
Elektrotechnika
Ceny a dodavatelé energií

Protherm 25 KKO + Thermolink P2 + ekv. regulace

• TZB-info
  • Diskuzní fórum
  • Vytápění
  • Protherm 25 KKO + Thermolink P2 + ekv. regulace

Rubriky:

• Vytápění plynem
Reklama
ZS Zdeněk Skořepa @zdenek37 před 8 týdny20.01.2023 08:49:55
  • Sdílet
Protherm 25 KKO + Thermolink P2 + ekv. regulace

Dobrý den,
mám dotaz mám podlahové topení + radiátory a ohřev vody vše kondenzačním plynovým kotlem (jedna smyčka - dole podlahovka nahoře radiátory + termohlavice. Nebyla k tomu žádná regulace a tak jsem si nastavoval teplotu vody do otopného systému na kotli + zapínal OTV. Teď mi tam servisák od Prothemru dal regulaci ekvitermem + termostat pokojový thermolink P/2. Vypnul automatické řízení ekvitermu. Nastavil tam topnou křivku 0,4 a řekl ať ubírám nebo dávám vyšší podle vypozorovaných parametrů. Nastavil mi teploty na každý den na termostatu. Můj dotaz jen teď zní, protože bez regulace mi jel kotel pořád třeba 32°C ohřev vody při 0°C venku byla teplota v místnosti 22°C a teď třeba na noc, kde mám nastavenou teplotu 19,5 °C, tak kotel je asi vypnutý a ukazuje to na kotli teplotu vody 10 °C. Na 4 hodinu nastavil 20 °C a kotel vodu vyhřívá na 36°C - 38°C dnes bylo u nás -6°C. Teď jen nevím co je myšleno abych si tu křivku v případě potřeby přenastavil. Mám to chápat tak, že mám vypozorovat jestli je třeba kotel schopen do topit třeba teplotu z 20°C na 21°C třeba za hodinu. nebo když dám třeba křivku nižší tak kotel nebude schopen požadované teploty vůbec dosáhnout. Děkuji za radu už jsem z toho jelen.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele
Přihlásit Registrovat

Nejlépe hodnocené

JH Jozef Homola @jozef.homola562

Aby kotel byl schopen něco vytopit v nějakém krátkém čase závisí na půl tuctu parametrů a nelze k tomu dát…

IK Ivan K. @prespurak

pri ekviterme ide cerpadlo bez prerusenia, teda pokial je poziadavka na kurenie

LŠ Lubomir Švarc @lubomir.svarc

Homolo,to,že to nebude fungovat je Vaše přání nebo jste již takovéto zapojení viděl? Včera jsem montoval tč přesně na…

Nejnovější příspěvky

LŠ Lubomir Švarc @lubomir.svarc

Dnes jsem tedy zajel k majiteli,má kombinaci PT s radiátory a termoventily. Od středy topí místo kondenzáku tč dle Q…

před 8 týdny

IK Ivan K. @prespurak

jake argumenty na "blaboly" ? ;-) ved zacnite od seba a dajte nieco k teme , ked teda chcete/mate argumenty

před 8 týdny

IK Ivan K. @prespurak

a vy ... Nechcete těch blábolů už konečně nechat? .... ;-) nemusite suhlasit s p. Homolom, ono staci nereagovat jak…

před 8 týdny

22 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
PN Petr Novotný @petr.novotny377 před 8 týdny20.01.2023 10:51:20
  • Sdílet

Ptáte se: "Teď jen nevím co je myšleno abych si tu křivku v případě potřeby přenastavil. Mám to chápat tak, že mám vypozorovat jestli je třeba kotel schopen do topit třeba teplotu z 20°C na 21°C třeba za hodinu. nebo když dám třeba křivku nižší tak kotel nebude schopen požadované teploty vůbec dosáhnout." Odpovídám: ANO.
To co píše pan Homola je naprostá pravda, ale neodpovídá na Vaši otázku. Takže opakuji ANO, křivku si musíte sám doladit. Pokud bude doma zima tak křivku zvednout, pokud horko tak snížit. Ale velmi zvažte co Vám pan Homola doporučuje - tzn. zrušit útlum. Protože s útlumem bude to ladění křivky složitější a bylo by vhodné aktivovat nějaký parametr vlivu místnosti, ale to nevím jestli Vaše regulace umí.

Upraveno autorem před 8 týdny
IK Ivan K. @prespurak před 8 týdny20.01.2023 10:06:26
  • Sdílet

pokial mate teplotne v baraku pohodu, tak nic nerieste.
ta "krivka" ekvitermu "urcuje" kolko ma kotol davat teplotu vody do UK pri vonkajsej teplote

Upraveno autorem před 8 týdny
JH Jozef Homola @jozef.homola562 před 8 týdny20.01.2023 09:29:24
  • Sdílet

Aby kotel byl schopen něco vytopit v nějakém krátkém čase závisí na půl tuctu parametrů a nelze k tomu dát jednoznačnou odpověď. Záleží to na počasí venku, na akumulačních schopnostech stavby, na velkosti stavby, na velikosti útlumu, na velikosti tepelných ztrát a na otopném systému samotném. Ekviterm je způsob topení kdy se do systému dodává - vyrábí tolik tepla, kolik se ztrácí ve vleku s venkovními teplotami. Ekviterm okamžitě nereaguje na nějaké venkvní výkmity teploty ale má algoritmus, který to trochu "otupí". Ve své podstatě je ekviterm pro většinu lidí vyhovující ale taky nedokáže všechno. Například, když se použije útlum on o tom v podstatě neví a neví o kolik by měl ráno přidat na výstupní teplotě vody aby se v reálném čase něco dohnalo. Dá se to trochu polepšit tím, že se zvolí křivka "výkonnější" a tedy se dodává do soustavy z kotle více energie a očekává se, že tento proces ukončí pokojový temostat aby se nepřetápělo. Někdo to řeší i jednotlivými termostaty a ventily ale to už se do regulačního procesu může vnést "chaos" nehledě nato, že požadované výkony kotle mohou být tak nízké, že kotel je nedokáže realizovat a dostane se do cyklace. Což je nežádoucí stav z více hledisek.
Bylo by dobré pro představu sdělit kolik máte roční spotřebu plynu a zda je v tom i ohřev TUV, případně vaření.

ZS Zdeněk Skořepa @zdenek37 před 8 týdny20.01.2023 09:41:22
  • Sdílet

JH Jozef Homola @jozef.homola562Bez regulace jsem měl spotřebu vloni 3 144 m3 včetně ohřevu vody. Barák starý nezateplený zdi 50 cm. Dvě patra cca 300 m2 podsklepený.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele
Přihlásit Registrovat

Nevhodný příspěvek

Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.

Vyberte způsob sdílení

Reklama

Přečtěte si na TZB-info

ISH 2023: Buderus – tepelná čerpadla pro stávající budovy a propojení větrání s vytápěním

ISH 2023: Buderus – tepelná čerpadla pro stávající budovy a propojení větrání s vytápěním

Plynárenství má zelenou budoucnost. Doslova. Soutěž Plynař roku 2023

Plynárenství má zelenou budoucnost. Doslova. Soutěž Plynař roku 2023

Koncept skladování elektřiny v kamenném prachu je funkční

Koncept skladování elektřiny v kamenném prachu je funkční

Tepelná čerpadla: Prodeje v roce 2022, scénáře do 2040 a (ne)dostatek elektřiny

Tepelná čerpadla: Prodeje v roce 2022, scénáře do 2040 a (ne)dostatek elektřiny

Obavy domácností z dalšího růstu nákladů na bydlení poklesly

Obavy domácností z dalšího růstu nákladů na bydlení poklesly

Přečtěte si na ESTAV.cz

Změnit vytápění domu nebo ne? Kdy se vyplatí změna zdroje tepla nebo celé otopné soustavy

Změnit vytápění domu nebo ne? Kdy se vyplatí změna zdroje tepla nebo celé otopné soustavy

Výhody a nevýhody klasických zdrojů tepla pro vytápění domu

Výhody a nevýhody klasických zdrojů tepla pro vytápění domu

Kudy nejvíc uniká teplo a co s tím? Nechte si poradit od odborníka. Využijte konzultace zdarma

Kudy nejvíc uniká teplo a co s tím? Nechte si poradit od odborníka. Využijte konzultace zdarma

Energii přepočítejte na peníze. Jak zjistit spotřebu energie? Kolik stojí vytápění a ohřev vody plynem, elektřinou nebo dřevem?

Energii přepočítejte na peníze. Jak zjistit spotřebu energie? Kolik stojí vytápění a ohřev vody plynem, elektřinou nebo dřevem?

Jak ušetřit za vytápění v bytovém domě? Otáčením termostatických hlavic si moc nepomůžete. Odborník poradí

Jak ušetřit za vytápění v bytovém domě? Otáčením termostatických hlavic si moc nepomůžete. Odborník poradí

Reklama

Partneři portálu TZB-info:

logo BRILON
logo HELUZ
logo MND
logo MERXU

TZB-info

• Stavba
  • Vytápění
  • Větrání / klimatizace
  • Voda / kanalizace
  • Obnovitelná energie
  • Ceny energií

ESTAV.cz

• Architektura
  • Stavba
  • Interiér
  • Instalace
  • Reality
  • Dopravní stavby

Firmy a výrobky

• Stavební materiály a práce
  • Vytápění
  • Větrání, klimatizace a chlazení
  • Voda, ohřev vody, kanalizace
  • Elektrotechnika
  • Zařizovací předměty pro koupelny

Kalkulátor cen energií

• Porovnání cen elektřiny
  • Porovnání cen zemního plynu
  • Analýza cen energií
  • Jak změnit dodavatele - poradna

Chci zasílat e-mailový zpravodaj TZB-info (více o zpravodaji)

jsem člověk
jsem robot
Facebook - icon Facebook Youtube - icon Youtube RSS - icon RSS

© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2023, všechna práva vyhrazena | Topinfo CMS | Podmínky užívání | Nastavení cookies | Reklama | Kontakty | Technická podpora

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Zapomněli jste heslo?

Nemáte účet?

Registrovat se

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Registrovat se Přihlásit se

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.