Volba krbovych kamen

Rubriky:

Reklama
JN Jan Novak @jan.novak238 před více než rokem26.02.2023 00:11:06
Volba krbovych kamen

Ve dvougeneracnim starem dome chci zrekonstruovat cast po prarodicich, ktera bude slozit jako "chalupa" a instalovat krbova kamna s vymenikem, kterymi bychom vytapeli par vikendu v roce, kdyz se tam cela rodina sejdeme. V ostatnim obdobi se bude pouze temperovat plynovym kotlem, ktery vytapi celorocne obydlenou cast (bude tam moznost zapojeni/odpojeni otopneho systemu v casti chalupy budto na plynovy kotel nebo na krbova kamna). Kamna budou vytapet 3 mistnosti a umistim je do te nejstudenejsi. V mistnostech jsou litinove radiatory (500 mm vyska, 150 roztec) o celkem ~90 zebrech (rozdeleni dle mistnosti je cca 35/35/20), coz mi tedy vychazi na cca ~10 kW (90 x 110 W na zebro). Jaky byste doporucili vykon kamen - celkovy/jmenovity (s ohledem na rozdeleni "do prostoru/do vody"). Tepelne ztraty mistnosti se daji tezko urcit - je to stavba v minulosti mnohokrat predelavana, nyni z casti i zateplena (ne vsechny mistnosti, ale treba ta nejmensi se vytopi jednoduse -je plne obestavena ostatnimi vytapenymi mistnostmi - a i tech 20 zeber na radiatoru je nyni az dost). Predpokladam take, ze vetsinu tepla do mistnosti, kde budou kamna doda salave teplo a radiator skoro nepojede. Samozrejme jsem si procetl obecna pravidla rikajici 1 kW na 20 m3 prostoru pro energeticky neusporny dum apod. (ja mam cca 160 m3, z cehoz je 55 m3 mistnost kde budou kamna), ale budu rad za postrehy z praxe. Diky za nazory.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

10 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.