Utáhne mi Bosch Condens GC 2300iW 22/25 rodinný dům?Chystám se nahradit letitý Junkers ZSBR 7-28 (jmenovitý výkon pro 50/30 st. je 8,5-27,2 kW, ohřev vody výkon 26 kW) v RD nějakým kotlem od Bosche nebo Vaillantu. Mám dobrou zkušenost s Bosch 2300iW, mám ho v bytě (v jiném místě). Zdá se mi, že by měl ten RD v pohodě utáhnout (jmenovitý výkon pro 50/30 st. je 3,4-23,2 kW, ohřev vody výkon 25 kW). RD má roční spotřebu plynu 15 MWh (po odečtu ohřevu vody, toho času do bojleru). Topím od 4:00 do 17:00 na 23 stupňů, mimo pak na 20,5 stupňů. I kdyby v čase úspory kotel nezpnul ani na chvíli (odhaduji ale 2 hodiny), tak topím 13 hodin po dobu cca 200 dnů (333 m.n.m.) za rok, což představuje průměrný hodinový výkon 5,77 kW. Troufám si odhadnout, že mi ty 4 kW, o které bych měl méně (27,2 versus 23,2) nebudou scházet. Co říkáte? Navíc si mohu rychle pomoci topícími klimatizacemi, v každém patře o výkonu 4+ kW (a elektřinu mám "zdarma"). Tepelné ztráty RD jsou někde mezi 8 kW a 10 kW.
Tipuji, že mi firma bude cpát výkonnější kotel GC 8700iW 30/35 C. Ten má naopak o 4 kW vyšší výkon než můj stávající kotel a vodu hřeje 34 kW (o 8 kW více).
Zdá se mi to zbytečné. Co myslíte?
Nejde mi ani tak o rozdíl v ceně kotle, jako spíš o to, že ten menší Bosh má lepší modularitu, a tak se domnívám, že by to mohlo lépe topit při vyšších teplotách (méně cyklovat a snad i spálit méně plynu). Minimální topící výkon je 3,4 versus 5,5 kW, u těch Bosch kotlů. Stávající má 8,5 kW.
Na samostatnou diskusi je odchod z akumulace TUV na přímotop, to bude určitě provokovat k reakci, ale primárně mi jde o to dimenzování kotle.
Díky.