Propojení Kotel-AKU-Otopná soustava - pomoc

Rubriky:

Reklama
JD Jan Drozd @jan.drozd721 před více než rokem04.04.2023 10:59:20
Propojení Kotel-AKU-Otopná soustava - pomoc

Zdravím,

mám čerstvě zapojený Kotel Blaze Comfort na dřevo v propojení s AKU nádrží.
Nějak se mi nezdá zapojení, které provedl topenář - viz obrázek v příloze....

Máme problém s tím, že když je AKU nahřátá dost i dole, tak nám MIX (směšovač) pouští do radiátoru o dost teplejší vodu než máme nastveno (45st.). Jednou nám to do radiátoru posílalo i 70 stupňů.

Prosím poradil by někdo, zda máme špatné zapojení soustavy s čerpadly?

Přijde mi, že když jedou obě čerpadla najednou, tak se "bijou o vodu ze zpátečky z radiátorů"...

Mám za to, že když kotel stojí (nehoří) a jede jen ohřev radiátorů z AKU, tak čerpadlo směšovače (mixu) si tahá primárně vodu z radiátorové zpátečky a k ní přidává horkou vodu z vrchu AKU...tím reguluje nastavenou teplotu na mixu, kterou mám nastavenou např. na 45 st.

Jenže v momentě, kdy začnu topit i v kotli a sepne čerpadlo u kotle, tak (můj dojem) si to kotlové čerpadlo začne tahat vodu z radiátorové zpátečky, a tímpádem čerpadlo u Mixu musí tahat vodu ze spodku AKU a k ní přimíchává horkou z vrchu aku...což nedělá problém pokud je spodek aku chladný. Ale v momentě, kdy je aku nahřátá i dole - např. na 60-70 st. tak se mi začíná přehřívat voda v radiátorech víž než mám nastaveno na Mixu (45. st.), tzn. čerpadlo mixu si tahá těch 60-70 st. ze spodka aku, případně ještě teplejší, pokud je aku nahřátá víc.

Nemělo by být zapojení čerpadle samostatně? - zvlášť okruh pro kotel-aku, a zvlášť okruh pro AKU-radiátor? - viz pokusil jsem se nakreslit na obrázku 2.

Budu rád za jakékoliv rady/doporučení.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

51 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.