Propojení Kotel-AKU-Otopná soustava - pomocZdravím,
mám čerstvě zapojený Kotel Blaze Comfort na dřevo v propojení s AKU nádrží.
Nějak se mi nezdá zapojení, které provedl topenář - viz obrázek v příloze....
Máme problém s tím, že když je AKU nahřátá dost i dole, tak nám MIX (směšovač) pouští do radiátoru o dost teplejší vodu než máme nastveno (45st.). Jednou nám to do radiátoru posílalo i 70 stupňů.
Prosím poradil by někdo, zda máme špatné zapojení soustavy s čerpadly?
Přijde mi, že když jedou obě čerpadla najednou, tak se "bijou o vodu ze zpátečky z radiátorů"...
Mám za to, že když kotel stojí (nehoří) a jede jen ohřev radiátorů z AKU, tak čerpadlo směšovače (mixu) si tahá primárně vodu z radiátorové zpátečky a k ní přidává horkou vodu z vrchu AKU...tím reguluje nastavenou teplotu na mixu, kterou mám nastavenou např. na 45 st.
Jenže v momentě, kdy začnu topit i v kotli a sepne čerpadlo u kotle, tak (můj dojem) si to kotlové čerpadlo začne tahat vodu z radiátorové zpátečky, a tímpádem čerpadlo u Mixu musí tahat vodu ze spodku AKU a k ní přimíchává horkou z vrchu aku...což nedělá problém pokud je spodek aku chladný. Ale v momentě, kdy je aku nahřátá i dole - např. na 60-70 st. tak se mi začíná přehřívat voda v radiátorech víž než mám nastaveno na Mixu (45. st.), tzn. čerpadlo mixu si tahá těch 60-70 st. ze spodka aku, případně ještě teplejší, pokud je aku nahřátá víc.
Nemělo by být zapojení čerpadle samostatně? - zvlášť okruh pro kotel-aku, a zvlášť okruh pro AKU-radiátor? - viz pokusil jsem se nakreslit na obrázku 2.
Budu rád za jakékoliv rady/doporučení.