Bláboly o nezávislosti na distribuční síti

Rubriky:

Reklama
ZH Zbyněk Halousek @zby61 před více než rokem12.04.2023 20:01:27
Bláboly o nezávislosti na distribuční síti

Pozn.: toto je polemický text.

Znáte Zápisky začínajícího solárníka, sérii textů na iHned? Je tam hodně zajímavých informací, ale také balastu. Koneckonců, co si lze pomyslet o začínajícím solárníkovi, který uspořádá sofistikované výběrové řízení s účastí tří firem a nasadí advokáta na projednání detailů smlouvy o dodávce FVE, aby ve chvíli, kdy vítězná firma přiveze panely, zjistil, že se mu nevejdou na střechu?

Aktuálně poslední epizoda seriálu mne velmi pobavila. Jmenuje se "Zápisky začínajícího solárníka 6: S novou kalkulačkou na optimální výkon a kapacitu elektrárny".
Obsahuje odkaz na údajně úžasnou kalkulačku na https://solar.htw-berlin.de/rechner/unab… Autor díky ní zjistil, že "Naše kombinace ukazuje, že jsme soběstační ze 68 procent. " Už to je samozřejmě jen přesné číslo založené na hodně nepřesných předpokladech. Nebo vy snad máte každodenní spotřebu (přesně) ve výši celoroční spotřeby děleno 365 dny? Já jsem měl 8.4. spotřebu 17,4 kWh a 4.4. spotřebu 8,4 kWh. Též by mne zajímalo, jak si může být kalkulačka jistá, že například v době vybité baterie nepřesáhne spotřeba na žádné fázi třetinu aktuálního výkonu FVE, a že tedy nebude nutné dokupovat elektřinu pro danou fázi, přestože FVE vyrábí dostatek EE?

Úžasný je tento odstavec:

"Dostat se na 100procentní nezávislost na distribuční síti by podle kalkulačky znamenalo snížit spotřebu na 2 MWh ročně, na střeše mít 20 kWp ve výkonu panelů a doma 20 kWh baterii. A pořád by procento chybělo a museli bychom mít velké štěstí na svit slunce v zimě."

Líbí se mi, že ta nezávislost je zcela závislá (!) na snížení spotřeby. Paralela: řekněme, že jsem závislý na ČD, protože o víkendech jezdím vlakem k rodičům. Koupím-li si auto, asi přestanu být závislý na veřejné dopravě. Kromě situací, kdy auto nepojede. Ale je normální dosáhnout nezávislosti na veřejné dopravě tím, že přestanu jezdit za rodiči? Nezdá se mi.

Uvědomil jsem si, že jsem na tom, jestli mi manželka uvaří, nezávislý ze 33%. Míchaná vajíčka si k snídani umím uvařit sám. Kdybych si dokázal uklohnit večeři, zvedl bych svoji nezávislost na 66%. Skvělé? Ale přece i nadále bych byl závislý. Řekl bych, že to procentuální vyjádření je zavádějící. Závislost a nezávislost je hodně binární. Buď je nebo není. A proč se vlastně honit za tímhle typem nezávislosti?

Závěrečné dvě poznámky.

1. Proč je ze všech "pětiset" (ne)závislostí tou (evidentně) nejdůležitější nezávislost na DS elektřiny? Pokud zůstanu u monopolů, tak já jsem závislý na odvozu odpadků, na dodávce pitné vody (nemám studnu), na tom, jestli silničáři vyhrnou sníh a na spoustě dalších služeb a veřejných statků. Proč se neženeme za nezávislostí na nákupu potravin? Přece se dá vše si vypěstovat. Je snad lepší doma si hladový svítit, než být nasycený potmě?

No, myslím, že vím, proč je ta (částečná) nezávislost na DS tak v kurzu: protože je dosažitelná. Nejde o to, jestli je skutečně potřeba, a ani o to, jak je relativně důležitá (porovnejte se závislostí na tom, že vám včas bude poskytnuta akutní péče). Zkrátka, je to jako se zbožím v Lidlu ve slevě. Nepotřebuji to, ale když se to nabízí... prostě poněkud stádní záležitost.

2. I jenom částečná nezávislost na DS je vykoupena jinými závislostmi. Na slunci, na tom, zda je baterie nabitá, na tom, zda jste ochotni přizpůsobit svůj život těmto faktorům. Tedy stát se závislými na své FVE.

Je zajímavé, že na módní téma nezávislosti na DS naskakuje i hlavní ekonomický deník. Tam by člověk čekal špetku racia...

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

130 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.