Mám dům s FVE 5 kWp z roku 2009 na kterou pobírám zelený bonus. Letos sem přešel z plynu na tepelné čerpadlo a chtěl bych si pořídit dalších 5-10 kWp FVE, ale narážím na to, že běžné firmy neumějí/nechtějí zapojit další FVE.
Primárně mi jde o to nepřijít o zelený bonus + pokrýt částečně spotřebu TČ.
Současná FVE 5 kWp má synchroní střídač Kaco Powador 5000xi
manual je třeba zde: https://kaco-newenergy.com/index.php?eID…
Spotřeba domu loni byla 4,5 MW, s TČ to bude odhadem 10 MW/rok.
Představoval sem si původně novou FVE 7 kWp + 10 kWp baterii s asynchroním střídačem. Aby měla každá svůj měřák pro hlášení do OTE.
Ale:
1) výroba by překročila 11 kWp což by vedlo ke změně na mikrozdroj A2 a je "údajně" potřeba nějak upravit/doplnit současnou FVE => asi by mi stačila nová FVE 5 kWp + 7-10 kWp baterie
2) údajně nelze zapojit obě FVE "za sebou" a je potřeba starou FVE přepojit na nové elektrohodiny a novou FVE s baterii zapojit do rozvodů domu
3) asi se ani nebráním výměně starého střídače, tam je omezení od ERU, aby byl zachován ideálně typ/výkon
Můžete mi prosím doporučit technika, který má zkušenosti s připojením dalších FVE, kde už jsou starší FVE. Ideálně aby znal jak technickou, tak i pravní stranu věci.
Bydlím kousek od Litvínova - takže pokud možno ústecký kraj nebo Praha.
20 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení