Počet panelů na střídač

Rubriky:

Reklama
MO Michal Olešovský @michal1 před 11 měsíci13.06.2023 19:45:09
Počet panelů na střídač

Dobrý den všem. Pořídil jsem si FVE se střídačem Solax 8kW. K tomuto mám na střeše, která je na jihovýchod, připojeno 12 panelů s 5,4kWp. Dům je v údolí a slunce vychází později a dříve zapadá. Rád bych na střechu orientovanou na jihozápad pořídil ještě nějaké panely. Firma, která mi montovala původní FVE mi nabídla montáž dalších osmi panelů v druhém stringu a po mém dotazu, jestli na to bude střídač stačit, mi dali následující vysvětlení.
Váš střídač dokáže bez problému na vstupním výkonu 7000W – MPP1 / 5000W – MPP2. strana 15. Tudíž bez problému umí zpracovat 12000W z panelů. Pracovní napětí max 950V na string. Takže k vašemu dotazu. Není důvod se bát a nic neporušujete, pokud na vstup dáte 10000W. Střídač je pouze omezen VÝSTUPNÍM výkonem AC 8000W. Tj., pokud budete mít ten den výkon panelů 10000W tak 8000W vám střídač vyrobí do AC sítě a zbylé 2000W vám půjde do baterie. Výhoda toho navýšení je, že pokud budete mít více panelů, dosáhnete včasného startovacího napětí i při nižším osvitu, což ve vašem případě polohy instalace, by se hodilo i v zimních měsících, kdy je rozptýlené světlo.
Stále mám velké pochyby, jestli střídač neklekne hned, případně se jeho funkčnost výrazně nezkrátí. FVE mám v provozu od začátku roku, nejvyšší výkon byl 4,2kW.
Uvažuji o kompromisu přidat 5 panelů 450W.
Pokud by mi nějaký odborník dokázal poradit, byl bych moc rád.

Upraveno autorem před 11 měsíci
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

8 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.