Doporučení střídače - výrobce, nebo konkrétní model

Rubriky:

Reklama
MZ Martin Zelinka @martin.zelinka před 11 měsíci28.06.2023 09:56:23
Doporučení střídače - výrobce, nebo konkrétní model

Zdravím,
doporučíte / doporučili byste nějakou konkrétní značku střídačů (nebo konkrétní model) pro nízkonákladové instalace (?).

Koupil jsem výhodně použité panely 20ks á ~180W - plánuji instalovat:

A) 10ks na chatě primárně k ohřevu teplé vody, ale přebytky po nahřátí by bylo také fajn využít třeba k vaření - instalace baterií je nepravděpodobná.
Na chatě je 1f ze sítě, ale soudě podle stáří elektroinstalace do lokality - distribuce do sítě nebude možná. Optimálně bych viděl střídač, který má dobře zvládnuté omezení přetoku do sítě, aby mohl být střídač napojený přímo na domovní rozvody. Alternativě by se šlo smířit s MPPT regulátorem, který by byl napojený přímo na bojler a v případě nahřátí bojleru by byla někde v rámci chaty separátní zásuvka jako závislý výstup.
Žádné další konkrétní požadavky nemám - nemělo by to ale stát raketu - strop bych viděl tak kolem 15000 Kč. Statistiky výroby by byly fajn, ale chata je na odlehlém místě a internet není k dispozici vůbec, ani mobilní, GPS/GPRS jak kdy, mobilní signál minimální - chata v údolí kolem skal. Mělo by to být dostatečně stabilní, optimálně bezúdržbové a bezpečné - hlavně kvalitní, abych za 2 roky neměnil

B) 10ks u prarodičů na domě primárně k ohřevu teplé vody, ale střídač může a měl by být napojen na domovní rozvody aby šlo přebytky využívat dál, bez nějakého vysvětlování jak / kde elektřinu ze slunce využít a ideálně by střídač měl umět i dodávat do sítě (nečekám výdělky s tímhle výkonem - spíš nějakou rezervaci výkonu u distr. sítě - kvůli případné výměně panelů- do budoucna může přijít uzávěra distribuce v lokalitě), Připojení baterií by byl příjemným bonusem v případě možnosti připojení nějakého "otevřeného" systému BMS s bateriemi (ne nějaké kompaktní řešení ala kupte baterku XX kWh za 250000, případně XX+XX za 490000. ) Internet. GPS atd je k dispozici, statistiky výroby by mohly být online, nebo applikace, cena by byla fajn pod 20000Kč

V obou případech je hlavní kritérium kvalita (za cenu) - nemusí být nejpřívětivější interface, ale musí to pár let stabilně vydržet, bez nějakých problémů, výpadků.

Máte nějaké doporučení? případně uniká mi něco .. ?
Instalaci bych si dělal sám, elektro a IT je mi celkem blízké..

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

1 odpověď

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.