Orientace FV "východ-západ" vs "čistý jih" kontra "záporné ceny na trhu"

Rubriky:

Reklama
HM Harry Minduton @harry.minduton před 10 měsíci01.07.2023 18:44:39
Orientace FV "východ-západ" vs "čistý jih" kontra "záporné ceny na trhu"

Už jsem se setkal s názorem, že na záporné ceny na trhu, které se zatím projevují jen o víkendech obvykle mezi 12.-17. hodinou, jde "vyzrát" pomocí orientace FV panelů východ-západ.
To se mi moc nepozdává. Ať si výrobní grafy srovnávám jak chci, tak orientace východ-západ při součtu obou dílčích výrobních křivek žádné zázračné boule v diagramu ráno a večer nedělá, je tam sice na okrajích jakýsi výrobní přesah oproti čistému jihu, ale to je v zásadě zanedbatelné. Špička souvýroby (součet) je pořád chtě nechtě v poledne.

Je tu spíše jiný aspekt - když se podíváte na cenový profil víkendu na OTE, je minimum cen (možná se mi to jen zdá) posunuté o 1-2 hodiny do odpoledne, tj. nekryje se s maximem výroby v průběhu dne. Předpokládám, že je to způsobeno hlavně aspektem akumulací, tj. každý, kdo má akumulaci (ať už do lithia nebo TUV), tak ji nabíjí hned s prvními hodinami slunečního svitu, kolem poledne už to maj všichni nabité a tlačí ven do sítě. To je podle mě hlavním důvodem tohoto posunu mezi výkonem obecně z FV a cenou. Zdá se, bylo by spíše taktičtější to dělat naopak - dopoledne to tlačit všechno ven a nabíjet až odpoledne. Samozřejmě je tu ale pak riziko, že odpoledne už nemusí svítit.

Jaký máte názor?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

2 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.