komín - ČSN 73 4201

Rubriky:

Reklama
FM František Marek @frantisek.marek933 před 10 měsíci11.07.2023 15:43:10
komín - ČSN 73 4201

Dobrý den, v rámci rekonstrukce chalupy stojím před volbou dimenze nového komínu. Zdrojem jsou teplovodní peletová kamna o výkonu 5 - 12 kW s účinností cca 93% s nízkou teplotou spalin max 125°C, požadovaný tak . Dle uvedené normy by měl mít průměr komínového pruduchu u zdrojů na tuhá paliva min. 140mm, přičemž vyhláškou 268/2009 Sb. by se předmětné ustanovení normy mělo stát závazné (§24 odst. 5). Poptával jsem vhodný komín u různých výrobců, přičemž od několika jsem dostal zpětnou vazbu v tom smyslu, že norma je pro tyto zdroje (zdroje s vysokou účinností a nízkou teplotou spalin) příliš omezující a z tohoto úhlu pohledu ji lze považovat za "zastaralou". Normu k dispozici nemám a k jejímu výkladu stejně nemám odbornost. Obecně by mělo platit pravidlo (zjednodušeně řečeno), že od normy se lze odchýlit, pokud zvolené technické řešení je lepší - tomu odpovídá i §55 odst. 2 uvedené vyhlášky. Od jedné firmy jsem obdržel informaci, že nejvhodnější pruduch komínu předpokládají na základě mnou sdlěených údajů 100mm až 120mm s tím, že pokud je takový komín podložen kvalifikovaným výpočtem spalinových cest, lze jej použít a nebude s normou ČSN 73 4201 v rozporu. Lze takový postup akceptovat? Děkuji za případné podněty a názory.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

4 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.