Zateplení soklu starého domu

Reklama

Rubriky:

Reklama
AD Adam Deštěnský @adam.destensky před 10 měsíci17.07.2023 11:01:53
Zateplení soklu starého domu

Dobrý den

Řeším teď celkovou úpravu místa před domem a z před zahrádky bude parkovací stání pro auto se zámkovou dlažbou. Dům čeká celková rekonstrukce se zateplením a tak když už mám předek rozbitý, tak toho chci využít a rovnou si to připravit do budoucna. Ještě než navezu roznášecí a kladečskou vrstvu a zhotovím dlažbu, tak rovnou provedu zateplení soklu pomocí XPS polystyrénu.
První věc je, že výšková úroveň nové dlažby bude o 18cm níž než byl původní terén předzahrádky (kvůli navázání na chodník a přiměřenému sklonu dlažby směrem od domu) - to je patrné na fotce, kde žlutá čára ukazuje výškovou úroveň podlahy uvnitř domu a červená přibližnou výšku kde bude dlažba. Mezi podlahou v domě a dlažbou venku bude výškový rozdíl cca. 48cm.
V domě se plánují komplet nové podlahy, nynější stav jsou palubky na 0,5m škvárovém loži v hydroizolační vaně. Nově bude klasická sestava s anhydridem, podlahovým EPS a podkladním betonem (ukazuje levá část obou řezů).

Řeším několik věcí:
1. Jestli je zvolené řešení přijatelné z hlediska tepelně izolačního? V řezu jde vidět, že spodní okraj XPS bude zasahovat cca. 10cm pod úroveň dlažby a současně zakrývá celou výšku skladby budoucí podlahy. Viděl jsem, že se XPS desky běžně dávají "na výšku" a tím zasahují do nezámrzné hloubky. To je OK, když jsou moderní betonové základy, které jsou rovné a XPS lze celoplošně a kontaktně přilepit. V mém případě to ale nevypadá tak jednoduše a keramický sokl je je nějaký ten centimetr, dva předsazen před jinak členitý kamenný základ. Takže když přiložím rovnou XPS desku k původnímu keramickému soklu tak mezi ní a základem bude docela hodně veliká vzduchová mezera a nejsem si jistý, jestli to má vůbec smysl zateplovat do hloubky.

2. Z řezu je patrné že dlažba by byla přímo na těsný dotyk k XPS - je takové řešení správné ? XPS bude po montáži klasicky přetažen lepidlem a perlinkou a v tomto stavu si počká nějaké ty 2 roky než dostane nějaký hezký finální povrch moc nevím. Nebude tím těsným dotykem XPS nějak trpět, případně jestli se tam nedává nějaká forma separace (nějaká nopovka nebo tak)

3. Jak (čím) nejlépe přilepit XPS k původnímu keramickému soklu. Ten drží "jak židova víra" a zároveň je rovný, takže je určitě nesmysl ho bourat, ale současně si nejsem moc jistý, jestli lepidlo dokáže udržet XPS na letitých, hladkých kachličkách. Možná kdyby existovali nějaké terče, hmoždinky nebo tak, není problém do soklu kamkoliv vrtat.

Děkuji za případné názory

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

6 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.