Řešení odpadů ve sklepě - odpad 1,5m nad podlahou

Rubriky:

Reklama
RP Robert Pešl @robert.pesl před 10 měsíci19.07.2023 01:53:03
Řešení odpadů ve sklepě - odpad 1,5m nad podlahou

Dobrý den,

prosím o potvrzení / rozmluvení / radu:
Z domu vede KG 125mm stěnou sklepa asi 1,5 metru nad podlahou sklepa. KGčko vede přímo podél zdi sklepa v patřičném sklonu přes 3/4 domu (cca 15m), pak přechází na HT75 a vede ke kotli (tedy spíše nad kotel) - pro chladící smyčku.
Pro zabránění zatopení sklepa v případě nějaké nehody je zřízena asi 50l jímka s kanálkem a kalovým čerpadlem. V jímce je čidlo připojené na EZS (alarm), který sepne čerpadlo a pošle mi info o zaplavení jímky. Jímku nechci využívat jako odpad (zvýšení vlhkosti ve sklepě).
S čím však mentálně bojuji, je vypouštění kalu z filtrů a případně IBC nádrže. Obávám se, aby v případě ucpání odpadu nepronikla špinavá voda do filtrů nebo IBC nádrže a nekontaminovala pitnou vodu. Kaly z filtrů jsou vytlačovány tlakem vody, kal ze dna IBC bude nejspíše periodicky odčerpáván čerpadýlkem. Na obrázku je to vodorovně roztahané, ale v reálu se to odehrává vše na jednom metru toho ležatého KGčka.
Přišel jsem pouze na řešení vyvést odkalení o patro výše nad úroveň umyvadla, tedy při ucpání pod odbočkou pro umyvadlo vystoupají splašky do umyvadla a na vývody z filtrů nedosáhnou.
Kartušový filtr se odkaluje ručně pomocí tlaku vody, tam by možná nebylo nutné vést odpad o patro výše
Pískový filtr se odkaluje automaticky poměrně tlustou trubkou, tam se bojím, že cokoliv vletí zpátky do trubky, může časem kontaminovat vnitřek filtru
IBC nádrž má plnit několik funkcí:
- vyrovnání nedostatečného průřezu přívody vody do domu (32 HDPE pro 3 byty, zakopáno 100m předchozím majitelem, nedostatečný průtok při velkém odběru)
- teoreticky zásoba vody v případě nedostatku vody ve studni (nejspíše se nikdy nestane)
- do nádrže chci dávkovat hypermangan pro odstranění železa a manganu (není jej tam nějak extra moc, ale zvýšené jsou) a pro jistotu dezinfekci (voda je pitná, ale studna je v lese a lehká preventivní dezinfekce neuškodí) - v nádrži budou vznikat kaly, co se neusadí zachytí pískový filtr, co se usadí míním odčerpat do odpadu .
Nádrž se bude odkalovat automaticky poměrně tlustou trubkou, tam se bojím, že cokoliv vletí zpátky do trubky, může časem kontaminovat celou nádrž.
Nádrž bude mít přepad pro odvětrání a pro případ selhání ventilu na plováku, ten bych svedl do jímky s čerpadlem, ať se hned od EZS dozvím, že plovák nezavírá.

Už jsem zase napsal román, pardon.

Může to být takto OK, je to zbytečný nesmysl, nebo je to nedostatečné / nebude to fungovat?

Díky předem za rady a podněty.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

2 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.