Praskliny a propadlina v podkladním betonu - příčina, rizika pro stavbu?

Reklama

Rubriky:

Reklama
PL Pavel Litoš @pavel147 před 9 měsíci07.08.2023 10:13:53
Praskliny a propadlina v podkladním betonu - příčina, rizika pro stavbu?

Dobrý den,

realizace podkladního betonu nedopadla úplně dle představ a chtěl bych požádat a radu ohledně možné příčiny a poté, zda takovýto podkladní beton nese nějaké riziko pro stavbu rodinného domu.

Po realizaci podkladního betonu se v něm objevilo mnoho trhlin a vytvořila se v něm prohlubeň (viz. fotografie).

Prohlubeň se vytvořila v místě, kde se zpracovával poslední mix. Po ukončení betonáže nebyla žádná prohlubeň patrná, ale postupně se tam vytvořila dost velká louže hluboká až 1 cm.

Pod 10 cm podkladním betonem je jen jedna řada ztraceného bednění 500x400x250 na základových pasech.

Skladba:
- Původní terén je skalnatý, byl udusán 400 kg vibrační deskou, vůbec si nesedal.
- Prostor mezi ztraceným bedněním vyplněn drtí 0 – 32 dle projektu. Tloušťka 25 cm udusaná naráz vibrační 400 kg deskou. Z důvodu nedostatku materiálu byla výsledná tloušťka udusané drtě cca 21 cm (nedosahovala k hraně ztraceného bednění).
- Do drtě se vykopaly drážky, do kterých se položilo a zasypalo perforované potrubí pro odvětrání radonu.
- Na drť se položil igelit, aby se zabránilo rychlejšímu vysychání betonu.
- Kari sítě 6 mm/150x150 ve spodní vrstvě betonu.
- Beton C25/30 vylit v tloušťce 10 cm nad ztracené bednění. Ze spotřebovaného množství vyšla průměrná tloušťka podkladního betonu cca 14 cm (zhutněná drť nedosahovala k horní hraně ztraceného bednění).

Teplota v den betonáže byla 31.7.2023 docela nízká - nejednalo se o horký letní den.
Začínalo se v 7:15h, bylo cca 17 °C a celou dobu zataženo. S betonáží se skončilo za 4h v cca 11:15h.
Mlžit se začalo okolo 14h a deska se mlžila a pak zalévala několikrát denně následující dny, které také nebyly horké. Přes noc i některé dny pršelo.

Betonování prováděla zednická parta placená od hodiny. Beton se vyléval z malé pumpy za dodávku („mixokret“), jelikož na pozemek velká pumpa nezajede.
Beton hutnily hráběmi (nepoužil se ponorný vibrátor). U posledního mixu jsme dělali doměr, takže přijel cca až za 45 minut. Prohlubeň je v místě, kde se s betonáží končilo, nicméně tato oblast byla vylitá naráz z posledního mixu. Není v místě přerušení betonáže.

Už si nepamatuji, jak se tato část hutnila. Vím, že si řemeslníci říkali o přidání vody, aby byl beton řidší, ale nevím, zda to bylo i u betonáže této poslední části podkladního betonu.

Prohlubeň byla patrná již odpoledne po betonáži (držela se v ní voda z mlžení), která se pak dále ještě zvětšila. Jelikož se v ní drží voda, tak jsem snadno změřilo hloubku v nejnižším místě cca 1 cm. Po okraji prohlubně vedou praskliny. Praskliny se však nacházejí ve velkém množství po celé desce.
Bylo mi poraděno zaplnit vetší praskliny cementovým mlékem. Jelikož je dost deštivo, tak se mi nepodařilo ještě všechny praskliny uzavřít.

Dočetl jsem se, že příčinou trhlin mohlo být přidávání vody do betonu, který je již ve správném poměru připraven z betonárky. Nicméně nerozumím, proč se vytvořila ta prohlubeň. Mám již nedůvěru v tuto zednickou partu, která mi má postavit RD.

Děkuji předem za vaše názory.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

6 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.