teoretické výpočty desky částeně vetknuté

Rubriky:

Reklama
JM Jiří Mitáček @jiri.mitacek613 před 9 měsíci10.08.2023 14:18:24
teoretické výpočty desky částeně vetknuté

Vzhledem k naprosto rozdílným informacím, jsem se rozhodl se naučit navrhovat nosnou k-ci. Ne že bych nevěřil statikům, ale bez znalosti nejslabších míst není možné navrhnout efektivně postavenou k-ci.

Prokousávám se teorii i samotným orientačním výpočtem, ale mám zatím pár otázek, které budu rád když mi někdo vysvětlí a nebo mě nasměruje na zdroj, kde bych ty informace mol najít.

Takže od začátku, pro jednoduchost tu budu počítat jen deskovou k-ci. A hned od počátku netuším jak se došlo ke stanovení průběhu momentů v polích vs ve vetknutí.
1) Když si vezmu desku částečně vetknutou násobí se 1/16 vůči 1/12. Tedy v poli se projeví jen 3/4 než ve vetknutí? Jak se k tomu došlo?
2) Pokud je vetknutá úplně dostanu se dokonce na dvojnásobek. Přitom rozdíl je pouze ve výšce věnce. Našel jsem k tomuto několik výpočtů, ale ani jeden se po té nezměřil na výpočet sil v tom věnci, kde by se předpokládám měla objevit stejná síla jako v tom vetknutí nebo ne?
3) A pokud platí 2) musí platit i tvrzení, že na ten věnec (stěny) je v případě vetknutí větší nárok na výztuž než u prostě uložené desky?
4) Kde najdu nějaké tabulky výpočtových hodnot pevnosti? Našel jsem: http://stavebnikomunita.cz/profiles/blog… kde se dá asi vyčíst hodnota betonu, ale z oceli moc moudrý nejsem. Mez kluzu oceli bývá zpravidla 500MPa jestli se nemýlím, ale jak z toho určit tu výpočtovou hodnotu Rstd? U nosné ve výpočtech uvažují 300000kPa ale u rozdělovací jen 190000kPa. Jak se k tomu dostali?
5) tu rozdělovací výztuž mou volně ohnout z horní do spodní vrstvy a nebo tam musím udělat ty ohyby v úhlu?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

8 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.