Proč musí mít fotovoltaika jistič ve výši jedenapůlnásobku výkonu?

Rubriky:

Reklama
DD Dětřich Danek @detrich.danek před 8 měsíci16.09.2023 10:36:36
Proč musí mít fotovoltaika jistič ve výši jedenapůlnásobku výkonu?

Pořídil jsem si fotovoltaiku a EON chce, abych měl jistič 33A. Prý jedenapůlnásobek instalovaného výkonu elektrárny. Nechápu proč to zákon říká. Panely jsou 19,8 kWp a dosud jsem měl pojistky 20A. Větší spotřebu mít nebudu a 20A panely vyrobit nemohou. To si prolobovali distributoři, aby majitelé solárů museli více platit?

1. Pokud někdo nemá baterii, potom záleží na smlouvě, zda mu někdo proud vezme když ho je přebytek, nebo ne. Ale proč 1,5x vyšší pojistky, než je výkon elektrárny? Pokud majitel rodinného domku bez fotovoltaiky neposlechne elektrikáře a dá si pojistky 10A, bude mu to stále padat a bude muset volat odborníka. Ale tak slabý jistič si dát může. A platit ho i odborníka. Proč nemají stejnou možnost volby solárníci? Když si dají nižší pojistky, budou jim vypadávat, no. Jejich věc a jejich ztráta.

2- Mám baterie které pojmou celodenní výrobu, takže nebudu pouštět do sítě proud, kdy ho je přebytek, a v Německu to jde tak daleko, že se za dodání do sítě platí. I proto opravdu nechápu, proč musím mít pojistky 1,5x silnější.

3. Stálý plat byl kdysi zdůvodňován platbou za kapacitu, kterou pro mne dodavatel musí "držet" (transformátory, vedení, výroba), abych mohl svoji spotřebu kdykoliv spustit. Takže nyní má distributor pro mne zcela zbytečně plánovanou kapacitu 33A, kterou nikdy nevyužiji, dosud mi stačilo 20A i v zimě. A těch 13A by mohl využívat někdo jiný, kdo ji potřebuje. Takto se uměle navyšuje nutná kapacita a tvrdí se, že máme nedostatečná vedení. Panelů je tolik, že už to musí být přece znát. V Brně soláry prý nepřipojí, není kapacita vedení. Bodejť by byla...

Děkuji za odpověď.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

7 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.