Tepelné čerpadlo, (oběhové čerpadlo) a zónová regulace

Rubriky:

Reklama
Pavel Černý @mr.black před 7 měsíci05.10.2023 10:23:40
Tepelné čerpadlo, (oběhové čerpadlo) a zónová regulace

Dobrý den vážení
Do 3 roky staré instalace tepelného čerpadla Panasonic s vnitřní jednotkou WH-SXC09H3E8 byl z ekonomických důvodů doinstalován systém zónové regulace Siemens (ZR), tedy kontakt požadavku na teplo referenčního termostatu byl nahrazen spínací jednotkou regulace a termostatické ventily byly nahrazeny patnácti termopohony. U vnitřní jednotky je instalován třícestný ventil pro přepnutí na ohřev TUV.
S původními termostatickými ventily se ekonomika provozu neřešila, tedy většina byla otevřena. S nainstalováním ZR došlo k uzavření ventilů a oběhové čerpadlo otopné vody (OV) není ochotné tolerovat jeden otevřený ventil na 35% (nastavená hodnota pro sepnutí požadavku na teplo, později přenastaveno na 50%, ale to už podle mne trochu omezuje jemnou regulaci teploty v místnosti) a tlak čerpadla je tak veliký, že i při otevření několika pohonů nedovolí přeběh třícestného ventilu pro ohřev TUV.
Dříve jsem dělal i technickou podporu na některé systémy domácí automatizace, ale nikdy jsem se nesetkal s problémem, že by nějaký kotel, ať plynový, elektrický nebo tepelné čerpadlo mělo problém s otevřením byť pouze jediného servo nebo termopohonu. z toho důvodu se domnívám, že instalační firma toto nastavení nedoladila a režim použití (všechny ventily otevřeny) oběhové čerpadlo neomezoval.
V návodu bod 7.1 - Max. otáčky oběh. čerpadla (doufám, že jsem ve správném nastavení) je naznačen způsob regulace (předpokládám, že frekvenční měnič otáčky čerpadla budí tlak v systému, nastavení v hexa decimálu?), ale netuším, jak nastavit otáčky optimálně tak, aby byly zachovány všechny funkce, ale aby bylo možné topit do jednoho radiátoru, který si požadavek na teplo zadá.
Proto bych s poděkováním uvítal doporučené nastavení vnitřní jednotky, které by tolerovalo použití ZR a neomezovalo režim přepínání mezi topením a boilerem.
Pavel Černý
mr.black at centrum.cz

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

17 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.