Tepelné čerpadlo, (oběhové čerpadlo) a zónová regulaceDobrý den vážení
Do 3 roky staré instalace tepelného čerpadla Panasonic s vnitřní jednotkou WH-SXC09H3E8 byl z ekonomických důvodů doinstalován systém zónové regulace Siemens (ZR), tedy kontakt požadavku na teplo referenčního termostatu byl nahrazen spínací jednotkou regulace a termostatické ventily byly nahrazeny patnácti termopohony. U vnitřní jednotky je instalován třícestný ventil pro přepnutí na ohřev TUV.
S původními termostatickými ventily se ekonomika provozu neřešila, tedy většina byla otevřena. S nainstalováním ZR došlo k uzavření ventilů a oběhové čerpadlo otopné vody (OV) není ochotné tolerovat jeden otevřený ventil na 35% (nastavená hodnota pro sepnutí požadavku na teplo, později přenastaveno na 50%, ale to už podle mne trochu omezuje jemnou regulaci teploty v místnosti) a tlak čerpadla je tak veliký, že i při otevření několika pohonů nedovolí přeběh třícestného ventilu pro ohřev TUV.
Dříve jsem dělal i technickou podporu na některé systémy domácí automatizace, ale nikdy jsem se nesetkal s problémem, že by nějaký kotel, ať plynový, elektrický nebo tepelné čerpadlo mělo problém s otevřením byť pouze jediného servo nebo termopohonu. z toho důvodu se domnívám, že instalační firma toto nastavení nedoladila a režim použití (všechny ventily otevřeny) oběhové čerpadlo neomezoval.
V návodu bod 7.1 - Max. otáčky oběh. čerpadla (doufám, že jsem ve správném nastavení) je naznačen způsob regulace (předpokládám, že frekvenční měnič otáčky čerpadla budí tlak v systému, nastavení v hexa decimálu?), ale netuším, jak nastavit otáčky optimálně tak, aby byly zachovány všechny funkce, ale aby bylo možné topit do jednoho radiátoru, který si požadavek na teplo zadá.
Proto bych s poděkováním uvítal doporučené nastavení vnitřní jednotky, které by tolerovalo použití ZR a neomezovalo režim přepínání mezi topením a boilerem.
Pavel Černý
mr.black at centrum.cz