Viadrus A3W - nastavení

Rubriky:

Reklama
DT David Truhlík @david.truhlik před 6 měsíci12.11.2023 15:23:55
Viadrus A3W - nastavení

Dobrý den,
potřeboval bych poradit s nastavením kotle na tuhá paliva přesněji na hnědé uhlí.
Kotel máme třetím rokem a po většinu času se o něj staral tatínek, který bohužel zemřel a tak se potřebuji s kotlem naučit a umět jej nastavit dle potřeby.
Předem se omlouvám, ale jsem v tomto ohledu naprostý amatér, takže pokud budete potřebovat nějaké informace k tomu aby jste mi mohli poradit rád vše potřebné doplním. Teď k problému, který mám.
Kotel jsem připravil na sezonu a zapnul jej. Všiml jsem si však, že ventilátor jede celou dobu na 100%, kotel není prakticky vůbec v útlumu a celou dobu topí úplně stejně i když je v domě přetopeno. Také jsem si všiml, že málo kdy dosáhne plnou požadovanou teplotu, ale je většinou tak o 4-5°C menší. Dále jsem si všiml, že z ohně lítají jiskry. Oheň je však košatý a takový dle manuálu a ani jsem v popelníku nenašel nedohořené palivo. V příloze zašlu momentální nastavení kotle, které jsem vyfotil přímo z jednotky, u které jsem nenašel žádnou značku nebo něco podle, čeho bych mohl identifikovat o jakou se přesně jedná. Pokud bude potřeba doplnit ještě nějaké informace obratem je doplním. Samozřejmě jsem před vytvořením tématu prošel zdejší témata, avšak jsem nenašel odpověď na to co jsem potřeboval tak mě případně omluvte pokud to tu někde již je. Děkuji.
(Hlavně potřebuji zoptimalizovat spotřebu, pokusit se lépe nastavit topný výkon aby se dům zbytečně nepřetopoval a celkově zlepšil chod kotle. )

Dále mám otázku mimo téma výše. Zajímalo by mě zda a jak náročné by bylo přidat externí ovládání přes termostaty v domě (případně i přes smartphone). Myslím, že kotel má momentálně jeden okruh s jedním čerpadlem a expanzkou, který jde do osmi topení v celém domě a jednoho bojleru. Z toho jsou 5 stará litinová topení, 2 plechová v druhém patře a jeden žebřinový v koupelně + bojler. Je mi jasné, že je tento popis strašně strohý a určitě nebude stačit na dostatečnou odpověď avšak mě zajímá zda je to vůbec možné, když v domě máme pouze velmi prostý okruh, s jedním čerpadlem. (Bude-li to třeba budu nejspíše schopný vytvořit prostý diagram).


Velice děkuji za Vaše rady a odpovědi.

Upraveno autorem před 6 měsíci
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

19 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.