Teplota vzduchu z rekuperace do místností

Rubriky:

Reklama
JP Jan Pekr @jan.pekr před 6 měsíci12.11.2023 17:45:05
Teplota vzduchu z rekuperace do místností

Dobrý den. Jelikož jsem měl vyšší vlhkost v domě a v zimě sa mi rosila okna v noci,rozhodl jsem se se postavit si rekuperaci trubka v trubce.Podle pana Šmilauera,viz http://mech.fsv.cvut.cz/~smilauer/index.… .Rekuperace je umístěna na půdě,celková délka asi 15 m,vnitřní trubka(odvod) 100 mm,vnější (přívod čerstvého vzduchu) 160mm.Ventilátory CK 100. Umístnil jsem teplotní čidla- 10 ks, do přívodu z venku,odvodu ven,na přívody a vývody do a z pokojů a přívod a vývod z rekuperační jednotky.Loni jsem vedl vzduchotechnické trubky po zateplené půdě (v tunelech asi 30x50 z minerální vaty) ,loni jsem neměl ještě zapojená teplotní čidla.Na půdě mám vrstvu zateplení asi 30 cm.Podotýkám, že mi nejde ani tak o účinnost rekuperace.Hlavně,že máme čerstvý vzduch,obsah CO2 600-1300 ppm a vlhkost klesla na 45-50 % ,nemusíme větrat okny a okna se nemlží.Dům máme zateplený 20 cm EPS,na půdě 30 cm vaty,plastová okna,bohužel jenom dvojskla. V domě bydlí 2 osoby.Letos jsem se rozhodl předělat vedení trubek a to tak,že jsem je zabudoval do zateplení na půdě,jsou vedeny po stropě a navíc ještě nad nimi vytvořil "tunel" z EPS vyplněný min. vatou o šířce 60 cm a výšce 25 cm.Hlavní vedení přívodu čerstvého vzduchu do pokojů je ze sonoflexu 160 mm asi 10 m a krátké odbočky ke stropním ventilům ze sona stejně jako odtah z WC,koupelny a kuchyně.Teď se dostávám k zajímavé věci.Z venku asi 3 stupně,do rekuperace přichází asi 18 stupňů,vychází 14,ale do pokojů přichází 18 .Kde se vzduch ohřeje o 4 stupně? je to tím,že trubky vedou po "teplém" stropě? Podotýkám,že na sonoflexu je izolace asi 3 cm vaty! Můžete mi to někdo objasnit,jak to vlastně je? Taky bych poprosil,jestli mi někdo může napsat,jak vypočítat účinnost rekuperace.Děkuji moc za Vaše odpovědi

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

1 odpověď

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.