Teplota vzduchu z rekuperace do místnostíDobrý den. Jelikož jsem měl vyšší vlhkost v domě a v zimě sa mi rosila okna v noci,rozhodl jsem se se postavit si rekuperaci trubka v trubce.Podle pana Šmilauera,viz http://mech.fsv.cvut.cz/~smilauer/index.… .Rekuperace je umístěna na půdě,celková délka asi 15 m,vnitřní trubka(odvod) 100 mm,vnější (přívod čerstvého vzduchu) 160mm.Ventilátory CK 100. Umístnil jsem teplotní čidla- 10 ks, do přívodu z venku,odvodu ven,na přívody a vývody do a z pokojů a přívod a vývod z rekuperační jednotky.Loni jsem vedl vzduchotechnické trubky po zateplené půdě (v tunelech asi 30x50 z minerální vaty) ,loni jsem neměl ještě zapojená teplotní čidla.Na půdě mám vrstvu zateplení asi 30 cm.Podotýkám, že mi nejde ani tak o účinnost rekuperace.Hlavně,že máme čerstvý vzduch,obsah CO2 600-1300 ppm a vlhkost klesla na 45-50 % ,nemusíme větrat okny a okna se nemlží.Dům máme zateplený 20 cm EPS,na půdě 30 cm vaty,plastová okna,bohužel jenom dvojskla. V domě bydlí 2 osoby.Letos jsem se rozhodl předělat vedení trubek a to tak,že jsem je zabudoval do zateplení na půdě,jsou vedeny po stropě a navíc ještě nad nimi vytvořil "tunel" z EPS vyplněný min. vatou o šířce 60 cm a výšce 25 cm.Hlavní vedení přívodu čerstvého vzduchu do pokojů je ze sonoflexu 160 mm asi 10 m a krátké odbočky ke stropním ventilům ze sona stejně jako odtah z WC,koupelny a kuchyně.Teď se dostávám k zajímavé věci.Z venku asi 3 stupně,do rekuperace přichází asi 18 stupňů,vychází 14,ale do pokojů přichází 18 .Kde se vzduch ohřeje o 4 stupně? je to tím,že trubky vedou po "teplém" stropě? Podotýkám,že na sonoflexu je izolace asi 3 cm vaty! Můžete mi to někdo objasnit,jak to vlastně je? Taky bych poprosil,jestli mi někdo může napsat,jak vypočítat účinnost rekuperace.Děkuji moc za Vaše odpovědi