Thermona Therm 12 CLXE (1998) - špatně topí

Rubriky:

Reklama
MG Adam Krejčí @adam974 před 5 měsíci22.11.2023 18:47:47
Thermona Therm 12 CLXE (1998) - špatně topí

Dobrý den,
rád bych se zeptal na problém výše uvedeného kotle který je zapojen s pokojovým termostatem (PT). V bytě jsou 4 radiátory radik. Dříve vytápění fungovalo lépe a s otopnou soustavou se nic neměnilo. Tlak v soustavě je 1 atm.

Popis závady: Při nastavené maximální teplotě na kotlovém termostatu (KT) a zároveň požadavku na vytápění od PT, kotel sepne, začne nahřívat topnou vodu asi po dobu 15 vteřin. Teplota dosáhne 40 stupňů dle ledkových ukazatelů. Poté kotel vypne a teplota mírně ještě stoupne k 60 stupňům. za tuto dobu se nestihne nahřát otopná soustava a radiátory jsou vlažné. Zajimavé je také, že při aktivaci TUV, občas svítí současně 3 zelené kontrolky (aktivní kotel, topení a TUV). Občas se také mění intenzita svitu led diod. Jednou se rozsvítila po deaktivaci TUV třetí červená led dioda na ukazateli teplot, což podle manuálu značí potíže s teploměrem TUV.

Co jsem již prošel: Vyčištěný spalinový výměník, čerpadlo funkční (nastavené na rychlostní stupeň 3), vyčištěné filtrační sítko před čerpadlem. Změřil jsem elektrický odpor jednotlivých termostatů v kotli které jsem jenom pro změření odpojil. spalinový (36TXE21-14050) 2,8 ohmu, TUV termostat 12,8kohm, termostat vytápění 11,8kohm. odpor spalinového termostatu se mi zdá nízký, ale nenašel jsem v žádné dokumentaci kolik má mít správný odpor.

Nápady co dále: Nenapadá mne toho mnoho, ale možná vyměnit spalinový termostat, novou elektroniku(?), navýšení topného výkonu prostřednictvím nastavovacího trimru? Odpojit PT pro zjištění zda není chyba v PT. Výše uvedené divné chování led diod domnívám se nemá vliv na špatné vytápění.

Děkuji za případné rady jak dále.

Upraveno autorem před 5 měsíci
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

11 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.