Atmos C25ST

Rubriky:

Reklama
Zuzana Šosová @zuzana.sosova před 5 měsíci24.11.2023 07:17:36
Atmos C25ST

Dobrý den,
cca měsíc a půl máme nový kotel Atmos C25ST + 2x AN 750l. Výměna za starý Slokov.
Dům 40 let starý, 2 patra (+ sklep a půda), nezateplený (půda se zateplí příští rok). Výška komínu přes 12 m, nově vyfrézovaný a vyvložkovaný. Radiátory zatím bez termohlavic, kotel zatím bez elektroniky. Tlak se drží cca na 1.2, po nahřátí max 1.6. Pravidelně kontroluji a odvzdušňuji. Filtr + násypku a popelník čistím denně, kotel cca 1x za 3 dny (zadní část - trubky).

Topenářem mi bylo řečeno:
1. Pro rychlejší ohřátí domu při vyhaslém kotli zatopit bez AN.
Takže zavřu horní kohouty u AN, kotel se natopí na provozní teplotu a cca při 86°C (trvá to cca 30 min po zátopu) se sepne čerpadlo, tím klesne teplota na kotli až cca na 40°C a trvá 2 hodiny než se opět nahřeje na 80°. Kotlový ventilátor mám nastavený na MIN, takže celou dobu je spuštěný, vypne se až když se opět dosáhne těch 80°. Zadní klapka se zavírá při 80°. Mezitím musím aspoň 1x znovu přiložit uhlí. Problémy:
- při nahřátí na provozní teplotu by měl kotel udržovat provozní teplotu (cca 81°-84°), tím by byl vypnutý kotlový ventilátor. Bohužel se tak neděje, kotel stěží dosáhne těch 80° a když kotlový ventilátor vypne, teplota se hned snižuje cca na 76°, tím se kotlový ventilátor opět sepne. Nedaří se mi prostě topit bez kotlového ventilátoru a zcela uzavřené zadní klapky a udržovat teplotu nad 80°. O spotřebě uhlí tímto způsobem topení ani nemluvím...Navíc bych řekla, že teplota v násypce je strašně vysoká, když se stále rozdmýchává plamen, stává se že kotel úplně duní.

Vše zůstalo nastavené tak jak nastavil topenář - přívod vzduchu - klapka, čerpadlo (myslím že je na 1) atd.

2. Po nahřátí domu otevřít kohouty u AN, možno přiložit a natopit přes noc AN.
Takže otevřu kohouty u AN, směšovací ventil otočím, aby se natápěly pouze AN, teplota na kotli ihned vystoupá na 90°, poté postupně klesne a udržuje se celou noc cca na 84°. To je v pohodě, ale ráno je na AN na horním budíku necelých 70° a na dolním necelých 30°. Kotel má ráno stále provozní teplotu nad 80° a uhlí v násypce není ani dohořelé.
Když ráno pustím teplo z AN do baráku, je to jako nic, ani nepocítím že by se barák nějak ohřál, maximálně o pár stupňů na 1-2 hodiny. Za celou noc se tedy ani AN nenahřejí?

Ráda bych docílila toho, abych mohla topit kontinuálně třeba 3-4 dny v kuse a teplotu, která jde do radiátorů, regulovat pouze směšovacím ventilem (na noc přivřít, ráno otevřít atd.). Nevím v čem dělám chybu, i když ráno přiložím, směšovací ventil pootočím, aby šlo víc tepla do baráku než do AN, nic se neděje, radiátory se na chvíli ohřejou pouze těmi nahřátými AN a pak chladnou a AN se nenahřívají. To samé když nejsou AN nahřáté a směšovací ventil otočím úplně aby šlo všechno teplo z kotle do baráku, nic.

Nyní zatápím každý den když přijdu z práce aby se studený barák ohřál a co 2 hodiny chodím přikládat, večer otevřu AN, otočím směšovací ventil a nechám to do rána být. Ráno si to malé teplo z AN pustí rodiče aby doma nezmrzli úplně.

Jsem začátečník a samozřejmě vše konzultuji s topenářem, opět by měl přijet se na to podívat. Ale nějak nevím co s tím, jak si poradit, co dělám špatně?

Přikládám fotografie - AN jsou za stěnou za kotelnou, kotelna se musela částečně probourat, zatím není vymalováno atd.

Předem děkuji za případné rady.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

17 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.