Výplň dilatační mezery mezi okenním rámem a nosným sloupem

Rubriky:

Reklama
PT Petr Toman @petr.toman598 před 5 měsíci30.11.2023 17:20:34
Výplň dilatační mezery mezi okenním rámem a nosným sloupem

V sestavě fixních oken a HS portálu - taková prosklená stěna - mám dva ocelové sloupy tvořené silnostěnnými jekly, které nesou ocelový průvlak.
Ocelové sloupy jsou umístěné po bocích HS portálu, kde ten navazuje na fixní okna.
Mezi okenními rámy a sloupem je dilatace cca 1,5-2 cm.

A tady by mně zajímalo, čím by jste doporučili tento prostor doizolovat, viz nákres, kde je daný prostor vyznačen červeně.

Od začátku jsem počítal, že se to vyplní PU pěnou. Ptal jsem se oknařů, ti mně doporučili podlahovou minerální vatu.
Dozor se netváří ani tak, ani tak, tomu je to víceméně jedno.

Jeden z důvodů proč se také ptám je ten, že při zavírání HS portálu křídlo (2,5×2,5 m) do rámu naráží nemalou silou (když za to někdo trochu vezme, což je každý chlap, který přijde na návštěvu :D ...) a napadlo mně, že po letech provozu může křídlo takříkajíc vytlouct ten profil rámu, o který se zastavuje. Tím nemyslím, že by se rám nárazy úplně oddělil od zbytku rámu HS portálu, ale že tam spíše vzniknou netěsnosti, kterými pak bude táhnout.

Proto jsem počítal, že by výplň toho dilatačního prostoru poměrně pevnou PU pěny (nízkoexpanzní) v tomto řešila víc, než vata, byť tuhá podlahová.
Oknař ale řešil spíš konstrukční pohyby a průhyby, dorazy nebral v úvahu, proto doporučoval vatu. Což zrovna boční průhyby u vertikálního sloupu vysokého 2,7 m? ...no nevím, myslím že i ta pěna by to trochu pobrala, nebo ne?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

5 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.