Nastavení TČ + útlum PTDobrý den,
chtěl bych se vás zeptat jak by mělo být správně nastaveno TČ + podlahové topení. TČ mám on/off země/voda 12kw + 650l AKU nádrž. V celém domě podlahové topení .
TČ momentálně topí na nastavenou teplotu 34 stupňů s hysterezí 8 stupňů a mám ohledně té hystereze první dotaz. Jaká je vlastně ideální hystereze? Mám ji asi nastavenou vyšší než by měla být (měl jsem nastaveno 10 i 12 stupňů), ale hledám optimální poměr mezi startem a během čerpadla. Při aktuálním nastavení a venkovní teplotě 0 stupňů mi čerpadlo běží asi 13 minut a poté je pauza 20-25 minut. Je lepší častější start s kratší dobou běhu nebo naopak méně častý start s delším dobou běhu?
Z AKU nádrže pak jde potrubí ke 3-cv ventilu, za kterým je rozvětveno do 1.NP a (2.NP zatím zaslepeno). 3-CV je řízen ekvitermně, který ovládá i oběhové čerpadlo. Ekvitermní křivku postupně upravuji podle venkovní teploty, ale aktuálně při 10 stupních venku jde teplota do podlahy na 23 stupňů a při 0 stupních jde do podlahy 27 stupňů, přičemž v domě máme 20,5 - 21,5 stupně.
Můj další dotaz se týká oběhového čerpadla podlahového vytápění. Jelikož TČ topí na nastavenou teplotu a oběhové čerpadlo řídí 3-cv ventil, čerpadlo mi běží nepřetržitě 24/7. V domě nemám termostaty, nastavuji jen průtokoměry v rozvaděči. Nikde jsem nenašel odpověď na to, zda musí běžet celý den a noc, nebo kolik hodin denně mohu čerpadlo vypnout. Zatím jsem to vyřešil beznapěťovým spínačem, který jsem připojil do regulace 3-cv ventilu namísto termostatu a simuluji s ním požadavek na vytápění jako u klasického pokojového termostatu. TČ mi neběží v době vysokého tarifu, tzn. 4 hodiny v průběhu dne, kdy jsem vypnul i chod oběhového čerpadla. Musí oběhové čerpadlo běžet 24/7, nebo mohu ubrat několik hodin denně a popř. kolik? Když bych vytvořil schéma vytápění, kdy čerpadlo například poběží 2 hodiny a poté 1 hodinu pauza, bude to fungovat? Poklesne teplota v betonu tak, že TČ pak bude běžet více a úspora nenastane?
Díky moc za případné rady. :-)