Nastavení TČ + útlum PT

Rubriky:

Reklama
JJ Jan Jílek @jan.jilek před 5 měsíci01.12.2023 18:25:45
Nastavení TČ + útlum PT

Dobrý den,
chtěl bych se vás zeptat jak by mělo být správně nastaveno TČ + podlahové topení. TČ mám on/off země/voda 12kw + 650l AKU nádrž. V celém domě podlahové topení .

TČ momentálně topí na nastavenou teplotu 34 stupňů s hysterezí 8 stupňů a mám ohledně té hystereze první dotaz. Jaká je vlastně ideální hystereze? Mám ji asi nastavenou vyšší než by měla být (měl jsem nastaveno 10 i 12 stupňů), ale hledám optimální poměr mezi startem a během čerpadla. Při aktuálním nastavení a venkovní teplotě 0 stupňů mi čerpadlo běží asi 13 minut a poté je pauza 20-25 minut. Je lepší častější start s kratší dobou běhu nebo naopak méně častý start s delším dobou běhu?

Z AKU nádrže pak jde potrubí ke 3-cv ventilu, za kterým je rozvětveno do 1.NP a (2.NP zatím zaslepeno). 3-CV je řízen ekvitermně, který ovládá i oběhové čerpadlo. Ekvitermní křivku postupně upravuji podle venkovní teploty, ale aktuálně při 10 stupních venku jde teplota do podlahy na 23 stupňů a při 0 stupních jde do podlahy 27 stupňů, přičemž v domě máme 20,5 - 21,5 stupně.

Můj další dotaz se týká oběhového čerpadla podlahového vytápění. Jelikož TČ topí na nastavenou teplotu a oběhové čerpadlo řídí 3-cv ventil, čerpadlo mi běží nepřetržitě 24/7. V domě nemám termostaty, nastavuji jen průtokoměry v rozvaděči. Nikde jsem nenašel odpověď na to, zda musí běžet celý den a noc, nebo kolik hodin denně mohu čerpadlo vypnout. Zatím jsem to vyřešil beznapěťovým spínačem, který jsem připojil do regulace 3-cv ventilu namísto termostatu a simuluji s ním požadavek na vytápění jako u klasického pokojového termostatu. TČ mi neběží v době vysokého tarifu, tzn. 4 hodiny v průběhu dne, kdy jsem vypnul i chod oběhového čerpadla. Musí oběhové čerpadlo běžet 24/7, nebo mohu ubrat několik hodin denně a popř. kolik? Když bych vytvořil schéma vytápění, kdy čerpadlo například poběží 2 hodiny a poté 1 hodinu pauza, bude to fungovat? Poklesne teplota v betonu tak, že TČ pak bude běžet více a úspora nenastane?

Díky moc za případné rady. :-)

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

19 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.