kachlový sporák - teplovodní výměník - samovýroba

Rubriky:

Reklama
MK Ma Ko @matechnik před 5 měsíci04.12.2023 17:53:48
kachlový sporák - teplovodní výměník - samovýroba

Dobrý den, aktuálně řeším možnost vestavění litinového tepelného výměníku do starého kachlového sporáku - pece.
Bohužel skvělá věc jako byl vestavitelný litinový výměník BURNET od klanu topenářů Temrů se již nevyrábí. Nesplňoval by prý emisní legislativu.
Celá EU jděte do zádele. Co může být ekologičtější než topení suchým dřevem.
V USA, Číně si dělají co chtějí a celá EU bude machrovat a předepisovat nesmyslné limity, abychom snižovali emise vznikající v EU. což je 15 % na celosvětových emisích. No nic.
Takže nechci řešit vestavbu čehokoliv z nerezu, plechu apod. To je zoufalství a nesmysl, co někteří výrobci v tomto předvádí.
Kachlový sporák, u kterého vestavbu výměníku zvažuji má kobku, ve které jsou vestavěny 2 trouby. Spodní je defacto nepoužitelná na vaření, je tam obrovské teplo. Takže na pohodu se peče v té horní - co budu povídat, upečené maso - kachna, králík, vepřové výpečky, řízky - prostě vše je neskutečná lahůdka. To "přirozené teplo" je nenahraditelné + atmosféra chalupy, relax a pohoda.
Chci tedy využít teplo na ohřev výměníku a rozvod tepla do radiátorů.
Napadlo mě vykuchat spodní troubu v kobce a do tohoto prostoru instalovat jako výměník litinový žebrový radiátor, 3 - 4 články modelu 200/250. Nesehnal jsem jinou menší velikost. Tato velikost radiátoru mi připadá jako kompaktní a nemělo by docházet k nějakým deformacím. nahřívání by bylo plus minus stejné. Radiátor by sloužil jako výměník, dvířka do trouby bych demontoval a nahradil snímatelným víkem, obloženým zevnitř třeba nějakou izolací či šamotovou deskou. To z důvodu čištění výměníku a vůbec přístupu.
Teď řeším zásadní věc, čím zatěsnit šroubové propojení závitů v litinových žebrech - bude tam podstatně jiná teplota než při klasickém použití litinového radiátoru na zdi jako předávání tepla v místnosti. Zřejmě budu muset upravit zátku - růžici , aby šlo použít nějaké měděné těsnění. Bude ale další problém, jak přívodní a odvodní trubku zatěsnit do litinové růžice. Uvidím podle teploty, chystám nyní měření teploty v prostoru kobky.
Pokud máte někdo nějakou radu ohledně těsnění závitů v teple, uvítám názor.
Ještě dodatek - výměník bude instalován trvale, bude v létě při příležitostném vaření ohřívat vodu v kombi bojleru a jeden radiátor by byl i venku do kůlny jako dochlazovací pro případ léta, kdy jsou radiátory v místnostech uzavřeny.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

3 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.