YouTube - Efficient Wood Stove Operation
How to operate a non-catalytic wood stove.
Dobrý den, mám prekérní situaci a uvítám názory či nápady. Starý zděný dům 70 m2, špeletová dvojskla, nezateplený, minerální izolace jen v podlaze a stropě. Plyn není.
Vytápění nyní dvoje kamna na dřevo, přímotopy ve všech místnostech. Nejsou žádné rozvody tepla. Voda ohřívaná elektrickým bojlerem.
Vidím tato řešení a vždy je tam silné úskalí.
Peletová kamna - automatické dávkování, 40 000,- pořizovací náklady, přijatelné cena za pelety. Ale komín je nyní vyvložkovaný 180 mm, tzn. předimenzovaný, takže kominík peletová kamna nedoporučuje a nedá revizi.
Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch (klimatizace) - 120 000,- pořizovací náklad, neodhadnutelné náklady na provoz nezatepleného domu.
Infrapanely - 50 000,- pořizovací náklad, dle prodejců jen o 20 % vyšší spotřeba než TČ ale tomu se mi nechce věřit.
Vytopit krbovými kamny celý dům je romantické a teoreticky skoro proveditelné, ale ne praktické každý den. Napadá mě jestli udělat kombinaci nepravidelného topení nočními briketami + temperování infrapanely.
Máte někdo zkušenost z podobné situace?
Moc děkuji
Infrapanely mají úplně stejné provozní náklady jako jakýkoli jiný přímotop. V nezatepelném domě je to likvidační. Co…
Vy potřebujete stáložárné topení . A to i pro případ nemoci nebo dovolenky (temperování) . Infrapanely dodají stejně…
Ona ta klimatizace bude také opravdu topit jen v jedné místnosti a spoléhat na otevřené dveře bych nespoléhal.
V případě starých nezateplených domů obvyle stačí pro výrazné snížení nákladů vyměnit okna a zateplit stropy. Bez toho…
před 10 měsíci
Ano . Klima by byla jen řekněme na temperování (jak jsem dal jen ten odkaz za 40 tis.) . Výhoda , zapnete na podzim…
před 10 měsíci
Pozor, provozní náklady na topení s klimou i peletami budou hodně srovnatelné. Chtělo by to udělat zateplení, jinak…
před 10 měsíci
21 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení