Vaillant ekvitermní regulace

Rubriky:

Reklama
Libor Široký @libor.siroky před 5 měsíci08.12.2023 12:00:38
Vaillant ekvitermní regulace

Dobrý den, mám dotaz ohledně funkčnosti regulace. Vlastním kotel Waillant ecoTEC plus 2,7 – 21,0 (26,0 TV) s vestavným (přídavným) 20 l zásobníkem TV. Prostorový regulátor multiMATIC 700.
Dle návodu (tabulka topných křivek) při nastavené topné křivce 1,2 je při požadované prostorové teplotě 20 st.C venkovní teplotě 0 st.C požadovaná výstupní teplota topné vody 50 st.C.
Při každém přidaném stupni pož. pokojové teploty by dle manuálu mělo dojít k paralelnímu posunu křivky a zvýšení požadavku topné vody o 5 st.C. Když tedy dám požadavek 22 st. V prostoru, pož. Výstupní teploty by měl bý 60 st.C. Ve skutečnosti se zvedne pouze na 54 st.
Při přiřazení prostorového čidla ,, připojeno“ nebo ,, termostat“ by se žádaná teplota měla zvednout dle návodu na tzv. účinnou požadovanou teplotu v prostoru = nastavená pož. teplota místnosti + ( nastavená pož. teplota místnosti – naměřená teplota místnost.)
Tak že při skutečné teplotě místnosti 20 st. A při nastavené 22 st, dle výpočtu by účinná požadovaná teplota měla být 24 st.C
Výpočet 22 + ( 22-20 ) = 24 st.C tudíž paralelní křivka by měla zvednout požadavek na 70 st.C. a ten by se se zvedající prostorovou teplotou pomocí korekce od prostoru snižoval, až by dosáhl žádané teploty.
Mě se zvedne pouze na 58 a místnost se dotápí několik hodin. Při zvoleném režimu prost. Jednotky ,, připojeno“ a při nočním útlumu který se spustí ve 22.00 hod na 18 st.C je ráno v prostoru 21 st. a radiátory jsou moc teplé, protože vliv korekce je příliš malý. Zvolit optimální topnou křivku je obtížné, při vyšší hodnotě v útlumu přetápí, při nižší dlouho natápí v konfortním režimu. Samozřejmě když nastavím prostor. Jednotku jako termostat a zvednu topnou křivku tak nastavených teplot dosáhnu ale vzhledem k tomu že se kotel vždy při dosažení teploty vypne, zchladnou radiátory a od oken jde chlad. Tento provoz asi není z hlediska úspory ideální, ideální provoz je když hořák běží průběžně na malý výkon a udržuje teplotu dle požadavku podle topné křivky a korekce od prostorového čidla. Tento požadavek ale pracuje s malou odezvou. Kdyby pracoval tak jak je popsáno v návodu, tak si myslím že by to fungovalo dobře. Třeba mám něco špatně ale už si nevím rady. Již jsem volal na podporu a bylo mi řečeno že to tak úplně není, tak jak to tedy je ?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

8 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.