Náhrada cihelné příčky za příčku z lehčího materiálu – průhyb stropu

Rubriky:

Reklama
KM Karel Malina @karel.malina050 před 5 měsíci15.12.2023 10:35:14
Náhrada cihelné příčky za příčku z lehčího materiálu – průhyb stropu

Zdravím,
rekonstruujeme patrový RD ze 30. let. V patře je příčka mezi pokoji založená přímo na podlaze/stropě v místě, kde nemá oporu ve stěně v přízemí. Nosná stěna v přízemí je zhruba o metr vedle. Příčka tl. 10 cm je z plných cihel a z větší části z dvoudírových příčkovek. Je orientovaná rovnoběžně se stropními trámy (18/24). Délka této příčky je zhruba 5 m a výšky 2,5 m. Nejedná se o příčku dodatečně vestavěnou, toto umístění je už v původním výkresu. Příčka má poměrně výrazné trhliny, které ukazují na to, že její opora se prohnula. Proto jsme se rozhodli, že příčku zbouráme a nahradíme lehčí příčkou ze sádrokartonu (případně z ytongu).
Myslíte si, že to je vhodné řešení, že tím stavbě pomůžeme a do budoucna se nebudou projevovat defekty? Máme očekávat nějaké možné problémy?
Hledal jsem nějaké informace ohledně hmotností zdiva, ale našel jsem jen hmotnosti cihel, kolik váží zeď ze sádrokartonu jsem nenašel. Jde mi o to, o kolik se ta příčka zlehčí, pokud použijeme ytong a když bude ze sádrokartonu. Jsou k tomu k dispozici nějaké tabulky? Můžete mě navést?
Děkuji.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

2 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.