Venkovní rolety - úspora na vytápění?

Rubriky:

Reklama
KD Karel Dvořák @karel.dvorak306 před 4 měsíci23.12.2023 11:28:11
Venkovní rolety - úspora na vytápění?

Máme v RD velké prosklené plochy, které se stíní venkovními roletami. Rolety jsou řízené přes LOXONE. Chtěl bych se zeptat, jak vypočítat úsporu na vytápění, pokud bych v zimních měsících rolety automaticky zatahoval (v době naší nepřítomnosti).
Jedná se o trojskla z roku cca 2015. Náklady na zatahování jsou prakticky nulové, ovšem "přiznám" tím, že nejsme doma a zvyšuji riziko vykradení.
Potřeboval bych si jen udělat představu, o jakou úsporu se jedná. Topíme TČ (vrt) a náklady ne el. jsou cca 100 000 ročně.
Mám k dispozici informace o velikosti prosklené plochy a ztráty tepla přes okna.
Napadlo mě, že bych si z účtu na elektřinu eliminoval náklady na vytápění, zjistil ztráty přes okna (poměrnou částí). Pokud bych odhadl snížení těchto ztrát pomocí rolet, dokázal bych odhadnout i úsporu (při nonstop zatažení). Podobný postup používáme v létě ve snaze zabránit přehřívání interiéru.

Má někdo nějaký tip, jak tuto úsporu ODHANOUT?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

16 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.