Pokračování tématu z jiné diskuze.... https://forum.tzb-info.cz/157431-podlaho…
Docela by mě zajímalo jaký výkon TČ pro RD s TZ 5kW?Jak to je s návratností proti el. kotli, protože pokud mám průměrnou spotřebu na topení
říjen 31kwh
listopad 37kwh
prosinec 50kwh
tak mě vychází spotřeba za topnou sezonu cca 7.8MWh + 2.2MWh příprava TUV, když vezmu průmerný SCOP 3.5 tak 2.2MWh topení + 0.62 MWh to je celkem 2.82MWh, celkem tedy uspora nějakých cca 7MWh což při dnešních cenách +-5kč/kwh dělá 35000kč úsporu proti el. kotli,jednoducho matematikou se dá zpočítat návratnost dle výše investice, z mého pohledu pokud je návratnost větší 5 let tak to je nesmysl...dotace neřešit,protože řešení musí splňovat podmínky udržitelnosti a to ej pak docela problém když to je po 5 letech do kelu a podmínka udržitelnosti je třeba 10let...
: v jiném tématu jste psal o Tč za 120000kč? Zajímal by mě typ a výkon, dále že invertor je schopný sjet na 400W výkonu kolik je tedy příkon? Většina výrobcu udává tepelný výkon / SCOP el. příkon ale nikdo neřekne kolik je minimální výkon/příkon na který to umí rozumně jet, protože si dokážu představit že kompresor má nějakou oblast účinost kompresoru v nějém rozmezí otáček a pokud se dostanu mimo tak samozřejmě to asi nebude ideál a účinost jde do kytek.
Případně mohu vám zavolat?
Takže vypnutý boiler a el. kotel denní spotřeba 12kw, když porovnám s dny kdy jel pouze boiler bez výměníku a netopilo…
před 8 měsíci
zítra schválně vyzkouším vypnout boiler a pojedu jen z akumulačky a uvidím o kolik klesne spotřeba
před 8 měsíci
Technická místnost je ve sklepě a nejsou rozvody VZT
před 8 měsíci
18 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení