Výhodnost produktu Elektřina pro soláry

Rubriky:

Reklama
MB Martin Brabec @martin.brabec před 4 měsíci07.01.2024 22:38:24
Výhodnost produktu Elektřina pro soláry

Dobrý den, mám celkem krátce 9,66KWp elektrárnu a rozhodl jsem se najít nejvhodnější řešení přtoků. Při hledání na internetu jsem často narazil na virtuální baterii od ČEZ, repsektive tarif "Elektřina pro soláry". Když porovnávám ceny v aktuáním ceníku s cenami za elektřinu na rok, tak mi to vychází docela dobře. Mám sazbu D56d (Tepelné čerpadlo) a přípojku 3x32, ale výhodnost je podobná i pro podobné jističe.

Hodně zjednodušeně řečeno: Pokud vaše FVE vyrobí za rok 0,5 až 1,3 násobek vaší spotřeby ze sítě, tak se vám tarif vyplatí. Poměr okamžitě spotřebované elektřiny vůči elektřině odeslané do sítě je v rozmezí 50/50 až 70/30 (70% elektřiny z FVE spotřebováno doma) . Pokud nechcete vyloženě obchodovat s elektřinou na trhu a řešit spotové ceny, je zpětný výkup elektřiny ideální volba.

Tedy alespoň takhle mi výpočty vychází. Než na tarif přejdu, byl bych rád aby se na to někdo podíval kritickýma očima a zkontroloval, že tam nemám chybu, nebo že jsem zapomněl na nějaký skrytý poplatek.

Příklad:
Tarif: Elektřina pro soláry
Sazba: D56d
Jistič: 3x32
Spotřeba domu: 8 MWh
Množství vyrobené energie za rok: 8MWh

Z toho:
Okamžitě spotřebováno z FVE: 4 MWh
Odesláno do sítě z FVE: 4MWh
(tedy poměr 50/50)

V tomto případě mi vychází, že elektřina bude stát 23 380,38 Kč, kdežto například "Elektřina na rok ONLINE" by byla za 37 780,54 Kč. Pokud bych se hodně snažil a povedlo se mi místo 50% okamžitě spotřebovat třeba 70%, cena by byla 21 861,64 Kč (tedy jen o 1600 Kč levnější za rok). A tedy jako další výhodu tohoto tarifu vidím to, že vás nenutí za každou cenu cyklovat svoje baterky, ale klidně to poslat do sítě.

Samozřejmě má na celkovou cenu vliv úplně všechno a je potřeba tam zadat své konkrétní podmínky. Nicméně píšu tento příspěvek, protože všude v diskuzích nacházím jen zastaralé informace o nějakých vysokých měsíčních platbách apod.

Pokud by byl zájem, hodim sem ten excel ktrý jsem si udělal (musel bych ho učesat :-) ).
Upraveno: Soubor s výpočtem jsem přiložil k textu.

Co myslíte, dává to smysl? Víte o nějaké lepší/levnější variantě? Nebo mám něco špatně spočítáno?

Upraveno autorem před 4 měsíci
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

16 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.