Nač potřebujeme obnovitelné zdroje?

Rubriky:

Reklama
PK Petr Kadlec @petr.kadlec993 před 3 měsíci24.01.2024 15:26:55
Nač potřebujeme obnovitelné zdroje?

V úterý 23. ledna 2024 na TV kanálu ČT1 hned od začátku "Událostí" dobře připravení aktivisté z ČT vybalili rychle po sobě jdoucí závažná témata: (jakási) "Konference Efektivní energetika - Co zaznělo na energetické konferenci - Hledání nových zdrojů plynu pro Česko - Současná výroba elektřiny i tepla - Budoucnost české energetiky".
Můj dojem z toho je: šlo pouze o útočný začátek předvolební propagandy pětikoalice, nicméně ve mě vyvolal otázky
1) nač tedy potřebujeme financovat "obnovitelné" zdroje (z peněz odběratelů energií, již tak postižených mnohonásobným zdražením energií vlivem "ekologických" opatření EU, vedoucích k pádu mnoha dodavatelů elektřiny, posléze i plynu) a
2) co tomu říká Grean Deal, že nárůst spotřeby plynu (fosilní palivo) má v zemích EU do roku 2050 vzrůst o 66-93%, že do stejného roku má spotřeba elektřiny být z 50% kryta z jaderných zdrojů, navíc nejen z klasických, ale i z modulárních reaktorů?
V ČR mají být až čtyři nové reaktory + modulární reaktory (dosud se hovořilo o tom, jak na "jádro" neocenitelná vláda pro ČR vyjednala v Bruseli výjimku, a najednou, celá Evropa a 50% celkové spotřeby, která do té doby jistě vzroste nejméně jako spotřeba plynu ...?) ... A desítky let jsem v ČT ani ve zbývajících aktivistických TV kanálech tekoucích z EU neslyšel slovo o kogeneraci, a najednou, takové píárko pro tuto skutečně smysluplnou technologii. Na závěr promluvil Havlíček (ano, pětikoaliční ČT použila opozičního politika do tohoto reklamního spotu): plynu bude dostatek.
Tak proč proboha ožebračovat české důchodce svítící již pomalu petrolejkami (poté, co se k zvyšování cen od dodavatelů přidal i ERU, a to ve jménu POZE a nutnosti zavádět nákladné technologie pro distribuci a skladování energie, vyrobené drahými a neefektivními technologiemi). Proboha nač, při ne příliš vhodné zeměpisné poloze ČR vyrábět a draze skladovat !!! energii z dotované fotovoltaiky, když tedy máme a budeme mít energie dost.
Bylo mi vždy jasné, že je EU krátká na plynárenský byznys, jaderný, ale i uhelný byznys, přinášející ohromné zisky jeho vlastníkům, prostě proto, že v EU diktují právě tito vlastníci velkých energetických zdrojů a další byznysmani, hlavně bankéři. Ti ale teď královsky vydělávají na fotovoltaice, na tepelných čerpadlech instalovaných z cen energií vyplašeným odběratelům (aby jim na ně "nezávislý" ERU hned uvalil násobné poplatky za jistič), na úvěrech na zateplování budov polystyrénem a dalšími nebezpečnými zdroji kontaminace planety mikroplasty.
A teď najednou z čistého nebe, taková dobrá zpráva v událostech ČT. Na závěr mluvící hlava nějakého osla - nebo to byl pan ministr? .... No kdo by tuto vládu opět nevolil.

Upraveno autorem před 3 měsíci
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

81 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.