Tepelné čerpadlo - topný okruh - něco se změniloDobrý den,
chtěl bych někoho zde poprosit o radu, či nápad jak řešit situaci v mém domě.
Vytápím dřevo zplynovacím kotlem a nebo tepelným čerpadlem. Čerpadlo jsem pořídil tři roky zpět a letos se v souvislosti s topením pomocí čerpadla začal objevovat problém. Jako přílohu přikládám schéma zapojení topné soustavy.
Systém se tedy skládá z:
Tepelného čerpadla s vlastním oběhovým čerpadlem
expanzní nádoby
kotle
Akumulační nádoby na 1000L
radiátorů
čerpadla na vratce u kotle
čerpadla pro vnitřní topný okruh radiátorů
V systému je dále:
trojcestný ventil 1, který manuálně přepínám podle toho, zdali topím v kotli a nebo čerpadlem
trojcestný ventil T2 - který je směšovací na 60 stupňů jako ochrana kotle
trojcestný ventil 3 - který je řízen elektronikou a určuje zda-li teplo jde do radiátorů a nebo do akumulační nádrže. Případně do obojího. ( pravděpodobně )
Asi by bylo důležité uvést, že problém nastal až v letošní sezóně. 2 roky jsem s čerpadlem topil bez problémů.
K samotnému problému. Na čerpadle mám nastaveno na výstupu 55 stupňů. Na displeji čerpadla vidím, že výstup z čerpadla má opravdu tuto teplotu a zároveň si potvrzuji tím, že osahávám trubky.
Z nějakého důvodu, se mi do radiátorů nedostává z čerpadla nikdy větší teplota jak 40 stupňů. ( V případě, že topím kotlem, tak tento problém nenastává a to co je na výstupu z kotle - například 70 stupňů, tak to jde i do radiátorů ).
Samozřejmě moje podezření padlo na elektronické řízení trojcestného ventilu t3. ALE, mám možnost ten ventil ovládat manuálně a i přesto, když ho dám do polohy naplno do okruhu radiátorů, tak jsem opět maximálně na 40 stupních. Tím jsem vyloučil, že se jedná o problém s řízením.
Následně jsem samozřejmě kontroloval tlaky v soustavě a expanzní nádobě. Také jsem vyčistil před čerpadly taková ta sítka.
Takže nevím. Nevím proč to najednou funguje tak špatně. Nic se v systému neměnilo cíleně. Jedině se mohlo změnit něco samovolně.
Musím se přiznat, že tomu rozumím jako koza petrželi a tak možná přehlížím nějakou banalitu. Zkuste mi prosím poradit.
Pokud jdu pohmatem po trubkách, tak se mi zdá, že jsou horké horké až do místa, které jsem v obrázku označil jako X.