Pergola - řešení vzhledem k volné délce trámu

Rubriky:

Reklama
PS Pavel Stary @pavel.stary796 před 2 měsíci17.02.2024 11:41:20
Pergola - řešení vzhledem k volné délce trámu

Dobrý den, rád bych se přeptal na názor ohledně řešení návrhu pergoly u domu. Jde o rozměr 6x4m a zastřešení skrz nějaký trapézový polykarbonát. Kámen úrazu je délka 6m mezi sloupy - kdy cílem je nemít uprostřed další sloup (Na straně u zdi domu není problém mít více vzpěrných sloupů). Chápu, že je potřeba zvažovat riziko průhybu volného trámu na délce 6m bez nějaké vzpěry uprostřed.

Něčemu mohou pomoct zavětrovávací uhlopříčné výztuhy, ale celý problém neřeší. Přemýšlel jsem nad tím, jaký by musel být ten trám a laicky jsem dospěl k výpočtu cca 26cm výšky - a to vzorcem, který tu někde zazněl: 0.5a(6m) + 16 = 19 + 1/3(při zatížení) = 26cm. To je celkem pořádný macek :D ... a také z důvodu manipulace jsem zvažoval to řešit jako 2 spojené trámy (např 26x8cm) prošroubované po jejich délce.

Přidal jsem jednoduchý náčrt s informacemi pro představu.

Zajímalo by mě, zda je to dobré(bezpečné) řešení či případně jak jinak by to šlo řešit?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

5 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.