Tepelné čerpadlo - provoz

Rubriky:

Reklama
LK Lukáš Kalousek @lukas.kalousek před 2 měsíci21.02.2024 09:54:22
Tepelné čerpadlo - provoz

Dobrý den, rád bych se zeptal na nejúspornější provoz TČ. Máme novostavbu, podlahové vytápění, TČ nastaveno na venkovní čidlo a řídím teplotu vody. Termostat do místnosti je tedy odpojen. Potřebuji regulovat (snižovat) teplotu přes noc v dětském pokojíčku a ložnici. Co je výhodnější z hlediska maximální využití potenciálu TČ - minimalizace nákladů na provoz?

1. Pořídit si bezdrátový termostat, přes který budu vypínat na noc TČ např. při teplotě nad 20°C - tedy přestanu topit celý dům.
2. Instaluji servopohony na rozdělovač podlahového topení a budu tlumit jen dané místnosti přes servopohony (uzavřu daný okruh podlahovky) a termostaty (každá místnost svůj vlastní) a zbytek domu budu vytápět dle nastavené ekvitermy.

Topenář a servisák TČ se rozcházejí. Jeden tvrdí, že nejekonomičtější provoz je mít termostat např. v obýváku a vypínat TČ při přesáhnutí dané teploty i přesto, že jedu na ekvitermu. Topenář tvrdí, že je nesmysl vypínat TČ když jedu na ekvitermu, že by mělo jet pořád a měl bych regulovat přes servopohony pouze dané místnosti a nechat TČ běžet kontinuálně.

Děkuji moc za odborné rady.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

18 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.