Odhlučnění stropu a jedné zdi?

Reklama

Rubriky:

Reklama
JM Jiří Martas @jiri.martas před 2 měsíci24.02.2024 15:02:09
Odhlučnění stropu a jedné zdi?

Kamarádka řeší hlučné sousedy nad sebou a vedle sebe v klasickém paneláku z 60 let.
Jde o krajní byt a tak jde o strop a jednu stěnu v jednu místnosti. Ano chtělo by to i další "obvodovou" stěnu, ale ta z technických důvodů nejde řešit svázanou předstěnou.

Chci to řešit akustickým podhledem, CD profily na akustických závěsech, velikost mezery 60mm, akustická izolace Isover Piano Twin 40 mm a desky Diamante. Knauf tvrdí, že se neprozvučnost zlepší o 13bB.
Technický list k Piano Twin rozebírá utlum pro jednotlivé frekvence viz https://www.isover.cz/dokumenty/technick…
Je mi jasné, že číst hluku se přenáší do zdí a šíří i přes ně, ale i tak je samotný strop největší plochou a tak snad podhled hluk výrazně sníží.
Koukal jsme na technologický postup knauf,
UD profily na obvodových stěnách podlepit mechovkou stejně jako styčné plochy akustických závěsů, přidělat asi na vše použiji stropní hřeby DN6.
CD profily, protáhnou akustickou izolaci a zavřít deskou diamante, která by díky vyšší hustotě, měla o 3bB lépe tlumit vibrace. Knauf má i nějaké desky silentboard, které mají o další 3dB lepší vlastnosti, ale cena je dvojnásobné oproti už tak drahým diamante.

U této konstrukce mě zarazili dva detaily.
1. Zvuk ze stropu a stěn se do konstrukce podhledu přenáší nejen styčnou plochou závěsů a UD profiu, kde by to měla řešit mechovka , ale i přes ocelové hřeby čekal bych použití gunové podložky mezi hřeb a profil/ závěs. Řečím nesmysly nebo je vhodné nějakou gumu osadit?
2. Vytmelení mezery mezi Diamante a obvodovou zdí, Knauf doporučuje klasicný postup tj. tmel Rifino Top. Podle méh opět vzniká most pro přenost vibrcí a jak vhodnější by mi přišela bhodnějí nějaký trvale pružný ymel na bazi silikonu?
Druhé co budu řešit je jedn stěna a to tak, že stěna ma cca 6m, z toho pouze na 3m sousedí s vedlejším bytem, po 5m jsou na stěně vstupní dveře. Chci použít svázanou předsazenou zeď, vlastně to samé jako na stropě s tím, že spředstěnu ukončím na zárubních dveří.
Zde se chci zeptat, jak se řeší tako malé rohy? Vlastně předstěnu potřebuji zaklopit v šíři 60+12,5 tj cca 73 mm. První co mě napadlo, použít CD profil na 60mm pokud mechovko podlepíp boční 27mm stranu a profil přišroubuji k obvodové stěně získám nosný prvek pro roh. Je to velký nesmysl?
Samozřejmě pokud někdo máte osobní zkušenost t takto provedenou akusickou konstrukci budu rád pokud se podělíte o zkušenosti.
Děkuji

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.