Příkon tepelného čerpadla neodpovídá specifikaci - zkušenosti?Ahoj,
chtěl bych se zeptat zkušenějších - nechal nainstalovat tepelné čerpadlo Vzduch - Voda. Při výběru jsem se koukal do specifikací jednotlivých čerpadel, abych udělal odhad potřebných nákladů na provoz. Skutečný výkon tepelného čerpadla nemám jak přesně změřit, ale v průběhu topné sezóny jsem zjistil, že příkon čerpadla je o 30-40% vyšší, než je udáván výrobcem v technické dokumentaci což je samozřejmě velmi nemilé.
V příloze specifikace a realita, kde je v grafu takové "průměrné odpoledne". Venkovní teplota 7C, cílová teplota topné vody nastavena na 50C. Z uvedeného grafu a tabulek výrobce bych očekával, že za těchto podmínek si čerpadlo bud brát rozhodně méně jak 4kW (tabulková hodnota příkonu pro 7C a teplotu vody 55C je 3.65 kW), ale v realitě jde spotřeba až přes 5kW. Podobně se čerpadlo chová i v delším provozu - skutečná spotřeba je výrazně vyšší než tabulková.
Ještě dodám, že čerpadlo řídím v "jednoduchém" režimu 0-10V, tj. žádné sofistikované programy, nějaké "turbo", čidla po domě, AI či kdovíco. Zadám vstup 5V, tj. ohřej vodu na 50C a udržuj. Ono to sice udělá, ale bere si o 1/3 víc el. energie než sliboval výrobce.
Mě někdo podobné zkušenosti? Řešil někdo takovouto reklamaci s dodavatelem?
Díky