Výměna atmosférického kotle za KK/TČ

Rubriky:

AI Alexander Ivanov @alexander.ivanov před 11 dny08.05.2024 13:35:32
Výměna atmosférického kotle za KK/TČ

Dobrý den, prosím o radu zkušenějších lidí.
Aktuálně řeším modernizaci otopné soustavy v RD a nemůžu se rozhodnout zda je pro naši situaci vhodné TČ nebo spíše KK.
Lokalita: Šumperk
Informace o objektu:
Dvoupatrový RD ze začátku 80.let o celkové užitné ploše 204 m2. Stěny ze skvarbetonovych tvárnic o tloušťce 35/45. Na to zateplení 20 cm. Půda je zateplená skělnou vatou 25 cm. Podlahy zateplené jsou pouze v části přízemí (cca 25% celkové plochy)
kde jsme měnili podlahu, dali jsme 6 cm. V ostatních místnostech podlahy nejsou zatepleny. Okna plastová dvojskla.
Vytápění velkoplošné radiátory, celkem 9 ks po celém objektu.

Aktuální zdroj vytápění a TUV je atmosférický kotel, Protherm Panter cca z roku 2008 (po předchozích majitelích) s nádobou 120 l, v garáži k toku máme kotel na tuha pálivá 1. Emisní třídy, který nepoužíváme, takže je zde možnost jeho výměny za TČ na dotaci.

Průměrně ročně na vytápění a ohřev vody spotřebováme 23 MWh plynu. Vytapíme na 24 stupně, do radiátorů pouštím vodu 50 stupňů, a ohrev vody je nastaven na 54 stupně. Spotřeba EE je pak 3.2 MWh (2x lednička, pračka, 2x myčka, pracovní PC které jede v podstatě od 8:30 do 18:00). S manželkou pracujeme z domu (důležité pro úvahu o TČ a výhodnější sazbu d57).

Přesnou tepelnou ztrátu neznám, měl jsem tu pany z ČEZ a Woltair kvůli TČ a napočítali mi ji kolem 9 Kw.

Výměnu kotle zvažujeme kvůli jeho životnosti, minulý rok nám o vánocích odešlo čerpadlo, no stačí říct ze Vánoce byly fakt veselé :D

Aktuálně zvažuji tri možností:
TČ Daikin Altherma 3
KK Viessmann Vitodens 111-W (integrovaný zásobník 46l)
KK Viessmann Vitodens 100-w s externím zásobníkem aspoň na 110l (máme dítě, zvažujeme další a rádi občas napustíme vanu.

U TČ mám obavu, zda v naši lokalitě bude efektivní. V zimě můžeme mít i pár dni kdy venkovní teplota poklesne pod -10 a v noci může klesnout i pod 15.

Zajímá mě především úspora a návratnost investice. Stávající kotel třeba ještě rok/dva poběží ale určitě ho bude potřeba brzy vyměnit. Takže stejně nějaký peněz vynaložit musím.

Zkoušel jsem vypočítat měsíční náklady pri přechodu na TČ, a pokud budu počítat s průměrným SCOP kolem 3,2 tak mi vychází že s TČ mi Spotřeba EE naroste cca o 7 MWh (23/3) Takže celkem kolem 10 MWh. Při současných cenach na EE a mi vychází měsíční záloha na EE kolem 5.4 tisíc. Použil jsem kalkulačku tarifů, kterou má EOn na svých stránkách.

Když stejným způsobem udělám kalkulaci na variantu se zachováním plynu u které počítám se snížením spotřeby o 20% kvůli přechodu ze staršího atmosférického kotle na moderní KK, tak mi stejná kalkulace (stávající spotřeba
EE + plyn) v součtu vyjde jen o necelou tisícovku vice. Nevím ale jestli k těmto výpočtům nepřistupuji moc jednoduše, protože pak tu nevidím chvályhodnou úsporu TČ o které se mluví na každém rohu.

Nemám obavu o tom, ze dojde ruský plyn. Mám ale trochu obavy z toho co vymyslí bruselská byrokracie s emisními povolenkami, a snahou zbavit se závislosti na plynu.

Naopak mám obavy z dalšího růstu cen EE, jak kvůli tomu, že všichni přecházejí na TČ, Brusel protlačuje elektromobilitu a do toho ještě vzdání se uhlí.

Děkuji za všechny názory.

Upraveno autorem před 11 dny
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

170 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.