TZB-info - Změna systému výplaty…
Dosud veškerou podporu, tj. jak výkupní cenu, tak zelený bonus, vyplácel místně příslušný distributor elektřiny. Nový systém vyplácení podpory je komplikovanější, administrativně však možná bude…
Kam dál pro informace ze stavebnictví
Rubriky:
Doposud jsem se setkal s různými výklady legislativy kolem příjmů z FVE. Všude se mluví o tom, že příjmy z FVE jsou osvobozeny od daně z příjmu prvních 5 + 1 rok od zprovoznění, ale další problémy související s provozováním FVE se jaksi nechávají stranou. Výklady různých provozovatelů FVE se potom velmi liší a co je nejhorší výklady odpovědných institucí jsou různé také. (např. Mnoho lidí provozujících malou FVE se domnívá, že vlastně nepodnikají)
Dovolte mi proto uvést pár bodů ke kterým jsem došel (pokud je některý z mých závěrů chybný , opravte mne prosím).
Píši o provozování elektrárny při běžném zaměstnání, tzn. jako vedlejší příjem .
- FVE provozuji na základě licence na výrobu elektrické energie , kterou uděluje Energetický regulační úřad. Současně s licencí mi Český statistický úřad přidělí IČ a tudíž jsem dle sdělení MPSV ČR považován za OSVČ (osobu výdělečně činnou)
- Protože jsem OSVČ, musím se do osmi dnů od obdržení licence přihlásit na Správu sociálního zabezpečení jako OSVČ a to samé udělat na své zdravotní pojišťovně (pokud to neudělám hrozí mi pokuta až 50 tis Kč)
- Pokud mám FVE jako vedlejší příjem a náhodou přijdu o práci, automaticky se stává příjmem hlavním a já musím začít platit zálohy na sociální a zdravotní, popřípadě to jinak začít řešit (třebas přerušením podnikatelské činnosti). Pokud to nijak nevyřeším nedostanu ani podporu v nezaměstnanosti - jsem totiž OSVČ
- Po ukončení roku vzhledem k tomu, že jsem osvobozen od daně z příjmu, nepodávám daňové přiznání, protože příjmy osvobozené od daně z příjmu do daňového přiznání nevstupují (viz zákon o dani z příjmu). Po skončení doby osvobození od daně mohu elektrárnu začít odepisovat a tím si dále snížit daň z příjmu.
- To že jsem osvobozen od daně z příjmu ale podle informace MPSV ČR neznamená, že jsem osvobozen od plateb sociálního a zdravotního pojištění, ato proto, že jsem OSVČ. Osvobození od daně z příjmů v případě zdravotního pojištění se týká jen zaměstnanců. U OSVČ toto neplatí. ( § 3a zákona č. 592/1992 Sb. to neumožňuje ).
- To pro mě znamená, že musím po skončení roku podat přehled o příjmech na sociálku i na zdravotní pojišťovnu
- Sociálka se platí cca 29% z 50% zisku a zdravotní 13,5% z 50% zisku. Sociálka se u vedlejšího příjmu neplatí pokud je zisk za rok menší než cca 56000,- Kč a zdravotní se platí z jakéhokoli zisku. Problém je, že v době kdy využívám osvobození od daně nemohu proti příjmům postavit odpisy elektrárny a tudíž celý příjem je ziskem. Po tuto dobu tedy platím zdravotní a pokud můj příjem přesáhne onu hranici (což u systémů kolem 5 kw zcela jistě přesáhne), platím i sociální. Tím se mi celkem dost prodlužuje návratnost elektrárny, která už tak není oněch 5-8 let jak uvádějí mnohé firmy, ale je 12 a více let.
Mimo těchto skutečností je nutno vědět také že:
- Malá FVE je napojena pouze na jednu fázi , tudíž rodinný dům nestíhá spotřebovat to co elektrárna vyrobí (spotřeba té jedné fáze) a není pravda, že ušetřím většinu spotřeby domu (jak některé firmy uvádějí). Dle mých ročních zkušeností s elektrárnou je úspora cca jedna čtvrtina celkové spotřeby domu (elektrárna dodává nejvíc energie v době, kdy se v domě tolik energie nespotřebovává).
Dovolil jsem si takto sáhodlouze popsat onu problematiku, protože se domnívám, že mnoho lidí v tomto tápe.
Obávám se, že po uplynutí doby osvobození od daně z příjmu a podání prvního daňového přiznání, nastane pro mnoho lidí rozčarování, protože budou muset řešit na sociálce a zdravotní pojišťovně proč se nepřihlásili a proč neplatili odvody (sociálka a zdravotní pojišťovny jsou napojeny na finanční úřad).
Prosím pokud jsem zde uvedl něco špatně opravte mě. Rád bych aby se kolem toho začala diskuse, která by přispěla k objasnění této problematiky.
Doplněno 24.1.2010
Jak vidím diskuse se rozjela, ale prosím diskutujte u tohoto tématu opravdu jen k legislativě kolem FVE a soc a zdr pojištění. Diskuze na téma bordelu ve společnosti, účinnosti panelů
atd by si zasloužila založení jiného tematu. Děkuji
Jako vždy jsou zákony na papíře a to co se běžně praktikuje úplně něco jiného. Po filozofické stránce bude pravda asi…
před 9 roky
A co ty minulé roky? To se necítila postižená?
před 9 roky
Závazný výklad zákona je oprávněn poskytnout pouze soud. Že je pro paní Vitáskovou právní rozbor cárem papíru je…
před 9 roky
2719 odpovědí
Zobrazit všechny reakceProsím podívejte se co se děje kolem podpory pro rok 2016 - dosud je vyhlídka na platby podpor FVE v roce 2016 nejasná - viz diskuse pí Vitáskové z ERU v Otázkách p.
Moravce - archiv ČT1 6.12.2015 od 13 00 - cca od 38
minuty - http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/11…
No jenže p. Vitásková furt mele o notifikaci, jenže podle právního rozboru ta notifikace není potřeba. Ona ovšem právní rozbor co dodala vláda neuznává. Tak ať se domluví s vládou kdo udělá další právní rozbor aby jej uznávala za relevantní. Berou mě čerti, když říká že si příjemci podpory mají ověřit jestli berou podporu dle zákona. V zákonech kolem OZE se už nevyznají už ani renomovaní právníci, ne tak normální domkař s pár kWp na střeše. Navíc zákony jsou jedna věc, ale pak si někdo postaví hlavu jako ona a zákony si vytřeme pr...
Teď dojde k situaci, že na začátku roku vláda nějak obejde ERU, aby penězotok jel dále a nadělá v zákonech kolem POZE ještě větší binec. Jedinný vděk za tohle divadlo jim nelze mít za zlé. Dávají lidem dobrou školu, že se státem je nejlepší nemít vůbec nic do činění.
Dobrý den,
neřešil někdo převod FVE na jinou osobu? Konkrétně můj otec, je už půl roku v pracovní neschopnosti a zdravotní stav mu dál asi jeho profesi neumožní vykonávat (zedník osvč, ročník 1956 a tělo už má dost) a zákon ho dál bude vidět jako podnikatele a platiče. Pokud by fve převedl na mě, popř. jinou osobu změní se výkupní ceny a další původní podmínky? ...mám strach že ne. Rok instalace elektrárny 2009, stojí na střeše domu otce.
Dobrý den
Výše výkupní ceny a nárok na ni záleží od data zprovoznění výrobny FVE, ne od data získání licence.
Výkupní ceny přímého prodeje a zeleného bonusu dle vyhlášky č. 140/2009 Sb. v platném znění platí po celou dobu životnosti výrobny elektřiny.
Změnou majitele licence se nemění datum zprovoznění výrobny nebo více výroben FVE.
S pozdravem Halata
Dobrý den,
chtěl bych se jen ujistit, když mi OTE vystavil fakturu v lednu 2014, zaplacena byla v únoru 2014, tak už spadá do DPFO za rok 2014 i přesto, že je to faktura za elektřinu za období 10-12/2013, je to tak?
Záleží na tom, zda vedete daňovou evidenci nebo uplatňujete výdaje procentem nebo vedete účetnictví. V prvních dvou případech je odpověď NE ve třetím ANO. Hezký den, Špelina
Zdravím všechny.
Nevíte jak to bude s daňovým přiznáním za tento rok po změnách co provedlo ERÚ a OTE? Mění se proti předcházejícím létům nějak? Jedná se hlavně o to že se změnila normální faktura na Doklad o výplatě podpory.
Díky předem za všechny odpovědi.
Zdravím, žádná změna oproti roku 2012 není.
Mame tu dalsi bic na majitele FVE - bude se plati prispevek na OZE i z elektriny kterou sami spotrebujete a to i u ostrovnich systemu
http://solarninovinky.cz/2010/index.php?…
prosim opravte me, pokud jsem to spatne pochopil...
Jo jo, já už ho platím od roku 2009. :-(
Moc Vám všem děkuju za reakce na můj dotaz na změnu výkupních cen na zelený bonus u FVE 15 kW, r.v. 2009. Máme nyní TČ, takže se nám jeví jako lepší možnost jít do ZB a maximum spotřebovat. Ještě prosím, četla jsem několik diskuzí různě na netu, že se mi může stát, že nedostanu při přestupu výši zeleného bonusu z roku uvedení do provozu naší FVE - r. 2009, ale že mi dají ZB letošního roku, to přece nelze ?? Psala jsem dotaz na ERU a chtěla jasnou odpověď, jejich e-mail k mému překvapení začínal větou: " Úvodem zdůrazňujeme, že Vám sdělujeme v tuto chvíli pouze náš názor........ " což se mi zdá dost podivné od instituce, která by měla tuto problematiku mít jasně zvládnutou :(
Díky Vám za odpovědi
Dobrý den, mám dotaz:
provozujeme FVE na střeše našeho RD ( 15 kW) v režimu výkupních cen, rok uvedení do provozu 2009. Dle našich propočtů by bylo výhodnější přejít s elektrárnou z výkupních cen na Zelený bonus. Nikdy jsme tuto změnu neprováděli, takže nevíme co to všechno znamená? Prosím Vás o radu:
1. Jak postupovat při změně - co vše je třeba kam hlásit nebo žádat?
2. Jak se musí upravit měření FVE, musí být nová revizní zpráva na FVE?
3. Jak časově náročná je celá akce přechodu z VC na ZB ?
díky
Doporučuji prostudovat poslední změny zákonů o podpoře výroby z OZ (15kW je nad hranicí tzv. malých elektráren = 10kW). Pak se domluvit na místním dispečinku regionálního provozovatele sítě nn. Ten Vám stanoví podmínky přechodu z VC na ZB. Jde o to, že budete muset změnit měření elektřiny a místo napojení FVE do sítě. Rozhodně bude muset realizovat změnu odborná firma (možná i smluvní partner distributora) a bude nutná nová revizní zpráva a možná i nové nastavení ochran sítě ve střídači FVE. Moc výhodné to zase tak nevidím, to co možná získáte až za velmi dlouho pokryje náklady spojené s Vámi zamýšlenou změnou.
Zdravím. Musí se stále posílat hlášení o předpokládané výrobě pro následující rok? Nevíte někdo?
Děkuji.
To už je v tom byrokratickém koši taková maličkost, že mi nic neudělá, ty 4 čísla poslat.
Tak aby tech zmatku kolem FVE nebylo malo, predsedkyne ERU mluvila v TV o tom, ze od roku 2014 uz nebude podpora FVE vubec stavajicim zpusobem, ale bude zaveden tzv. Net-Metering.
http://www.solarninovinky.cz/2010/index.…
Je to jiste zajimave a nakonec i spravne, ale je to chaos!
Dobrý den. To je zatím pouze zbožné přání paní Vitáskové, nicméně, nedovedu si představit, že by něco takového mohlo projít přez " prozatimní vládu " . Té neprojde vůbec nic. Čili rok 2014 je už definitivně pryč a bude to čekat na opravdovou vládu vzešlou z voleb. A tak je jasné, že dříve než 2016 to nebude. Bohužel.
S pozdravem Laďa
Z trochu jiného soudku - vývoj - dost možná za 5 až 10 let budeme naprosto soběstační. Takže stačí vydržet. A pak si budou moci všichni velkovýrobci, distributoři, OZE a kolektivní systémy - však víte. Viz tento článek ... http://digiarena.e15.cz/nove-snimace-bud…
Dle mého nestojí soběstačnost na lepších panelech, ale na akumulaci EE.
Distributoři a výrobce EE půjdou do háje v momentě, kdy se podaří za rozumný peníz zprovoznit uskladnění EE z léta na zimu. V ten moment půjde na střechu takové množství panelů, které ročně vyrobí množství EE pro roční spotřebu domu, v létě bude přebytky ukládat např. ve formě vodíku a v zimě v době nedostatku z vodíku EE vyrábět. PAk není důvod mít nějaké dráty od ČEZu, ......
Již nyni počítám, že mi panely vyrobí ročně 5MWh, při roční potřebě domu cca 6,6MWh mi bude stačit přidat dalších deset panelů a tu poslední drobnost - akumulaci :-(
Mám dotaz k registraci do OTE - zaregistroval jsem svůj zdroj (jsem nováček s novou FVE) a už několik dnů (asi 4) mi svítí, že to je jako návrh...
Trvá to schválení v OTE portálu dlouho? Jak dlouho? A mimo OTE, musím ještě někde něco řešit? Nebo tím už je to hloupé papírování vyřešeno?
Musíte to poslat na schválení PDS. Tzn. musíte dát "edit", stav změnit na "ke schválení PDS", uložit a poslat.
Já už, pro změnu, čekám 5 dní na změnu stavu z "ověřeno" na "schváleno". To je úplně neuvěřitelné. S registrací jsem začal začátkem měsíce.
Dobrý den.
Přece není možný, aby cca 15 tisíc lidí se nedokázalo prosadit.
Vždyť to jsou věci do nebe volající na přímou zkorumpovanost a nefunkčnost vlády.
Jak je vůbec možné platit za něco dvakrát aniž by se nad tím někdo pozastavil.. v médiích neproběhla žádná seriózní debata a politici byli tlačení alespoň mediálně něco dělat. Nevím jsetli se zde někdo pokoušel oslovit televizi. To není možné aby s tím nikdo nic neuděl a jenom tady brečel.
Dobře - já se tedy jako první hlásím do fronty před ministerstvo. Jen stanovit vhodný datum (Kdo zavolá media?)
Chtělo by to udělat pár bodů našich požadavků - přeci není možná nás jako čarodejnice pálit na stejné hranici s plantážníky.
Jiří
> Dobrý den.
Můžete mi někdo prosím podat vysvětlení na mé otázky?
> 1.) Reciklační poplatek jsem již platit při nákupu panelů. Vše mohu doložit. Proč mám plati znovu ?
> 2.) Poplatek 5,5 je poplatek za 1 kg váhy FVE panlů ? jestliže mám 64 ks panelů a panel váží cca 15 kg provedu
> 64 x 15 x 5,5 = 5280,- tato cena je konečná?
> 3.) Panely nechci nikomu dávat po konci jejich životnosti, mám s nimi jiný zámysl (sem si je koupil a sou moje využiji hliník i sklo). Nemám po ukončení jejich funkčnosti je potřebu likvidovat.
> Děkuji za odpovědi, popřípadě za pomoc kam se obrátit.
>
Dobrý den,
i když s tím také nesouhlasím, dopátral jsem se jak to na nás tahle rádoby pravicová vláda "ušila" a čím se ohání. Částka ještě není konečná, budou se k tomu ještě připomínkové řízení. Dejme tomu, že zůstane částka 5,50 Kč/kg. Jenže je tam napsáno minimálně 5,50. Tzn. jelikož smlouvu bychom měli mít uzavřenou dříve než padne rozhodnutí, může se nám klidně stát, že nám firma se kterou bychom smlouvu do 30.6. uzavřeli oznámí, že to bude činit např. 10 Kč/kg a my s tím nic neuděláme. A opravdu nás nemohou a ani nechtí nutit jim po uplynutí životnosti panely dát. Můžeme si je nechat ... ALE ... nesmíme je recyklovat sami!!!! Musíme je nechat v původním stavu. Odůvodňují to tím, že bychom si prodali hliník a sklo a plast bychom naházeli do kontejnerů za které platí obce. Samozřejmě pravý důvod je ten, že zase přihrají super kšeft spřízněným duším. A proč tedy platit když si je necháme? No přece za ledničku, televizi atd. jsme taky zaplatili i když si jí i po její životnosti necháme. Prostě "někdo" si krásně během příštích 5 let nakapsuje, pak firmu nechá kleknout a co se bude dít potom .... to už je teď nezajímá. My s tím ale stejně nic nenaděláme, stejně nás donutí zaplatit, stejně jako nás donutili elektronicky komunikovat s OTE, stejně jako nás donutí zase k něčemu jinému. A poduk neposlechneme, tak nás odpojí. Je to "daň" za to, že jsme si dovolili využít business co si připravili sami pro sebe. :-(
Dobrý den,
máte již někdo uzavřenou smlouvu na recyklaci fotovoltaických panelů? Je ticho po pěšině a k 30.6. bychom měli mít všichni uzavřenou smlouvu. Napište jak na tom jste?
Dobrý den. Podle informací mého dodavatele FV nemám nic vymýšlet, neboť oni jako dovozci FV panelů mají uzavřenou smlouvu s nějakou nadnárodní společností a poplatek je tam směšných 12 Kč na 20ti kg panel. Až budu vědět název té společnosti, tak se rád podělím.
S pozdravem Laďa
Dobrý den,
prosím o názor. FVE 5 kW jsem si pořídil pomocí úvěru ze stavebního spoření, který v 2010 nabízela Raiifeisenka (Nazývali ho Solar). Stavební spoření bylo na modernizaci domu - pořízení fotovoltalického zařízení. Nyní jsem si poprvé uplatnil úroky z úvěru ke snížení základu daně a hned na mě vystartoval FÚ, že si to uplatnit celé nemohu protože:
Použije-li se nebo používá-li se bytová potřeba nebo její část k podnikatelské
nebo jiné samostatné výdělečné činnosti anebo k pronájmu,
lze odečet úroků po dobu užívání bytové potřeby k uvedeným účelům
uplatnit pouze v poměrné výši (§ 15 odst. 3 zákona o daních z příjmů).
Vidím v tom, že mám smůlu, že je ve smlouvě o úvěru přímo uvedena FVE, protže jinak si nedokážu představit, že třeba si někdo ze stavebního spoření upraví kus domu na ordinaci, kadeřnictví, autodílnu, apod. a FÚ ho honí a krátí mu úroky z úvěru, že v baráku podniká.
Neporadíte mi někdo nějaký argument jak z toho vyklouznout?
Díky
P.H.
Nejsem si jist, ale podle mne byste měl dát část úroků do nákladů podnikání a část přímo jako položku pro snížení daňového základu. Poměr by měl odpovídat poměru prodané a spotřebované solární elektřiny.
Mužu mět fotvoltalickou elktrarnu a přitom odebirat proud ze sitě ,,??
Všechnu energiji spotřebuji ¨a co nespotřebuji uložím do bateriji a založní zdroj budu poučivat sit
Omlouvám se možna to sem úplně nepatří ale možná se to bude někomu z majitelu FVE a RD hodit.
Mám na prodej novou regulaci WATTrouteru CWx -4 okruhy cena 60% Znojmo. v případe zájmu info na thelix2(zavináč)centrum.cz Díky
Ps. na těchto stránka jsme 3 roky vždy jsem našel něco zajímavého co pomohlo Díky všem
FVE 4,5kwh ZB
Umí váš WR na jednom s kanálů i plynulou regulaci?
Od příštího roku bych chtěl přejít z VC na ZB - a budu si chtí svoji vyrobenou energii co nejvíce využít.
Nic méně abych nemusel sekat zdi - napadlo me zbastlit si k topným silnějším spotřebičům tyristorovou plynulou regulaci - podle denního svitu.
Protože mám starší dům a bohužel nemám topení v podlaze ... prostě na podzim a na jaře do běžných zásuvek zapojit 2 - 3 přenosné přímotopy které ba na sobě měli bastl s fototranzistrorem a nastavitelnou hodnotou - který by byl dohromady přibližně sladěn s momentálně vyráběným výkonem...
Jen takový nápad ...řešil to někdo už takto ... třeeba to existuje již hotový?
Na místo tahání ovládacích kabelů k přímotopům a k bojleru - by prostě byl jen společný imaginární ovladač (tedy denní světlo :)
Ale protože mám plyn s ústředním topením s radiátory - asi by bylo nejjednodužší WR + přikoupit elektrické vodní topení - a přispívat trochou FVE energie do potrubí - již je stávajícímu plynu. (Ale to stojí další peníz :) ...oprotitomu bastl téměř zdarma mi udělá radost a přímotopy už mám.
(zapoměl jsem dodat: já FVE 10kW , 2009 , bohužel VC)
Jiří
Musí se někde hlásit, když bych měnil panely za jiný o stejným celkovým výkonu? Počítám, že by se asi musela udělat nová revize. Myslím tím jiný počet panelů o jiném nominálním výkonu.
Nevím to tedy na 100%, ale tuším, že při výměně technologie zaniká nárok na podporu stanovenou dle roku zprovoznění a bude od této chvíle přiznána podpora aktuálního roku ;-)
Dobry den
Narazil jsem na toto forum nahodne kdyz jsem hledal informace k moji FVE. Urcite casti si za to muzu sam, ze vse resim na posledni chvili. Ale mam par doatazu.
Byl jsem pripojen 29.12.2012. Vykon FVE 3.5kW. Zatim jsem se jen registroval o OTE. Ale dal nevim co mam presne delat. Pry jsem mel poslal faktura za prosinec 2012 a pry do zita uz i ta leden 2013.
Protoze je snich, tak me dela za leden a prosinec jen 390,- (zeleny bonus). Pres portal OTE jsem vypil vykaz za leden. Kdyz se prihlasam na samofakturaci, tak vidim ze bude aktivni az 1.4.2013. Coz mam chapat, ze mam fakturovat az za 3 mesice a nebo mam zaslat faktury postou?
Jak zjistim pocatecni stav elektromeru pri prvni fakture? Je mozne, ze zacinam od 0.
Dodavatel me sliboval pomoc ale jaksi k tomu nema.
Dekuji
Tak mám ještě-možná blbý dotaz- My jsme vždy posílali výkazy i faktury čtvrtletně.Poslední dobou přes portál samofakturace u Eonu.A teď jsem nějak zmatená- výkaz u OTE musíme vyplňovat každý měsíc do 10tého?Já do teď žiju v přesvědčení,že výkazy za 1.2 a 3 měsíc vyplníme až v dubnu - tedy najednou?!Máme 4,95kW na střeše.
Dobrý den.Víte někdo,jak to bude se zasíláním měsíčního hlášení o vlastní spotřebě?Zasílali jsme měsíčně Eonu.Máme ZB.
Od ledna se již nezaílají. Psala pani z E-ONu, že od letoška si to již vygenerují automaticky.
Dobrý den,
už jste řešili jak budete fakturovat FVE v roce 2013? Manžel má FVE 12 kW a k tomu podniká jako živnostník. Dříve jsme vystavovali faktury i s DPH, to jsme odvedli. Jak to bude v letošním roce? Jak budete fakturovat na OTE? Na stránkách OTE není tiskopis na fakturu, nebo alespoň jsem ho tam nenašla. Mám vystavit nějakou svoji, nebo se vůbec faktura vystavovat nebude? A co s tím DPH? Je to víc otázek, ale nevím kam jinam se obrátit. Tady jsem vždy našla pomoc. Děkuji
jak ctu diskuze okolo FV - tak jsem neskutecne stastny ,ze jsem si ji neporidil - projekty mam ovsem na papire 13,5kW a 8,5kW.
jestli nekdy FV tak jen a pouze pro sebe.
obdivuji ty co do toho sli - bohuzel tech 200 poslancu .............-STAT :-(,ted na to doplacite.
Další hluboký omyl. Doplatí na to ti co nechali zblbnout v posledních dvou letech aniž by si to správně spočítali a ještě si na to půjčili u banky na nekřesťanský úrok. Ti co to realizovali v letech 2007-2009, nejlépe z vlastních peněz a navíc svépomocnou instalací mohou být v klidu :-)
Dobrý den vespolek,
ještě mě napadla jedna věc co se týče nákladové optimalizace. Mám trošku větší střechu (24 kWp) v režimu výkupních cen (2010).
Myslíte, že by bylo průchozí zaměstnat člověka (třeba z rodiny) na DPP (do 300 hod ročně) s měsíčním výdělkem do 10 tis. (aby se nedanilo) aby se o elektrárnu staral tzn. v zimně odstraňoval sníh, čistil-umýval panely, hlídal funkčnost atd. ???
Zajímal by mne váš názor.
Ano pane Tomek, to lze, jen musíte odvádět FÚ srážkovou daň ve výši 15 %.
Tak nám zvedli ZB na rok 2013 p.Mullerová(pokus o parafrázi na Švejka):
http://eru.cz/user_data/files/cenova%20r…
A to šalamounsky v 1.půlroce 2013 do 5kW na 2,86kč, ovšem VC zůstalo stejné, tedy při použití povinného výkupu se vlastně nic nezmění :-(
Zdravím, trošku jsem si to tu pročetl a hodně se to tu v některých názorech rozchází. Proto bych Vás chtěl požádat o případné komentáře, doporučení na následující:
Mám FVE:
- instal. výkon 0,4 kWp
- na střeše rodinného domu, kde nikdo trvale nebydlí (po prarodičích) a budu ho nyní rekonstruovat, vzroste spotřeba
- fotovoltaika uvedena do provozu únor 2010
- výkup elektřiny z FVE formou zelených bonusů
- pořizovací cena 375 tis. Kč, které jsem si obstaral pomocí "překlenovacího úvěru a úvěru ze stavebního spoření" od Raifky, splatnost 15 let,
- po zaplacení všech výdajů tj. elektroměr, splátky úvěru a bez odpisu mám roční "výdělek max 12 000 Kč, kéž bych FVE nepořioval, začínám toho litovat
- momentálně jsem asi 4 měsíce nezaměstnaný :(
- dostal jsem asi jako většina od ČEZu nepřehlednou a přihlouplou Smlouvu o připojení výrobny k dystrib. soust. NN + návod a návrh na připojení do Systému pro výplatu podpory výrobny z OZE
Otázky:
1) Nějaké doporučení co s novou smlouvou od ČEZu ?
2) Jak je to s placením Zdravotního a Soc. poojištění v mém případě?
3) Spadám do OSVČ, když dle Sb. zákonů 165/2012, Hlava V, paragraf 17 - je uvedeno, že osvobozen od odvodů je ten, kdo má instal. výkon výrobny do 30 kW ? Myslím, že ne?
4) Jaké jsou povinnosti a poplatky spojené s OSVČ ?
5) Hodinový bonus předpokládám, že se mě netýká, pokud ho nebudu vyžadovat ?
6) Je nutné se registrovat do systému OTE, abych od příštího roku 2013 mohl předávat výkazy o vyr. elekt. ? Co když to neudělám a pošlu, klasickou fakturu?
7) Při registraci do systému OTE je doporučen komerční certifikát, který jak jsem se dočet stojí další peníze na rok, mám právo tuto částku po někom "vymáhat", jelikož mi tím vstouply náklady? Je nějaká jiná možnost, doporučení ?
8) Je tento certifikát přenosný na jiné USB ?
9) Jak se pro mě změní výkupní cena zeleným bonusem, pokud podepíši tu ujetou a nepřehlednou smlouvu od ČEZu ?
10) Jak je to s daněmi v mém případě? Vztahuje se na mě osvobození daně z příjmů 5+1 let ?
Díky za případné reakce
Na některé vaše otázky najdete odpověď třeba na tomto odkazu a také na mnoha jiných. http://www.solarnistavebnice.cz/obsah.js…
https://oze.tzb-info.cz/9299-zmena-syste…
Harmonogram výplat podpory
Vzhledem k tomu, že OTE dostává část prostředků od distributorů elektřiny a část ze státního rozpočtu, je i výplata zelených bonusů rozdělena:
Do 10. dne v měsíci předají výrobci OTE měsíční výkaz výroby
Do 15. dne v měsíci pošle OTE vyúčtování
Následně do 21 dnů od vyúčtování odešle OTE finanční prostředky ve výši ¾ nároku
Zbývající prostředky budou odeslány ve druhém měsíci následujícího čtvrtletí
První prostředky tedy dorazí zhruba za 36 dnů od konce účtovaného měsíce, zbývající prostředky v závislosti na účtovaném měsíci až o další dva měsíce později. Výrobci, kteří financovali výstavbu zdroje z úvěru, budou zřejmě nuceni uhradit první splátku v roce 2012 z jiných prostředků. V případě fotovoltaických elektráren navíc není určeno, ze které části bude strhávána tzv. solární daň.
Oproti tomu výplata výkupních cen se provádí najednou. Výrobce ve stejném termínu, jako v případě zelených bonusů, předá do informačního systému OTE výkaz výroby. Stejně tak do 15. dne v měsíci provede OTE vyúčtování dodaných výkazů a výrobce na základě toho může následující den fakturovat povinně vykupujícímu se standardní lhůtou splatnosti. Většina povinně vykupujících dává výrobcům možnost zapojit se do systému tzv. self-billingu, kdy výrobce žádnou fakturu nezasílá a povinně vykupující zašle platbu výkupních cen automaticky na základě hodnot objemu výroby, verifikovaných OTE.
Dobrý den, děkuji za vysvětlení plateb za ZB, to snad nemyslí vážně? Dám do splatnosti 21 dní jako nyní a hotovo. Přeci si nebudu někam na papírek zapisovat, že mi dluží 3 splátky 3/4..omg
V důsledku nálezu ze zápis z jednání Koordinačního výboru
s Komorou daňových poradců ČR ze dne 23.10.2012 se domnívám, že přestávám býti v režimu ZB samostatnou účetní jednotkou ve smylu z.č. 458/2000 Sb., energetický zákon. Takže teoreticky by měla být možnost získávat podporu v nezaměstnanisti. http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xbcr/cds/2012…
Pane Švorc mýlíte se, pan Ziegler má bohužel pro nás informace správné. Těžko se můžete odvolávat k ERU, mkdyž on sám ve svém usnesení zveřejnil výklad, že nucený výkup se může týkat jen FVE uvedených do provozu od 1.1.2013, tudíž nikoli nás, co již FVE mají. K tomuto výkladu se rádi připojili v ČEZu, dnes vydali pokyn, kdy budou žádosti o nucený výkup zamítat. Můžete se odvolávat kam chcete, ale nepomůže Vám to. Jsem naštvaný stejně tak jako vy, ale to je tak jediné, co můžeme. Stávají se ale horší věci, hlavně že jsme zdraví. :-)
Nehledejte problém kde není. Já už teď prodávám za (VC-ZB) BICORNU celý rok.
Už jsem to tu psal před dvěma lety, kdy jsem prodával přebytky za 0.98 Kč/kWh NanoEnergies. Pak znovu před rokem kdy jsem přešel k BICORNU. Vždy v reakci na nářky, že ČEZ a EON nedává nic. Jak je vidět asi zbytečně :-)
Dobrý večer vůbec se v tom nevyznám ,od Eonu jsem dostal nabídku Wattrouteru zdarma když podepíšu na 3 roky . Jít teda od čezu pryč? Mám FV na uvěr a zatím co tak sleduji ,tak kažý rok od státu změna ,mám smlouvu na 20 let jít tedy jinde anebo zústat
Také jsem dostal nabídku na wattrouter zdarma. Podle mě se to zařízení vyplatí pokud máte bojler + přímotopy. Jinak ne, protože to sice dokáže směrovat proud do spotřebičů ale takový odběr nemáte. Toť můj názor, je správný?
skusím napsat postup získání komerčního osobního certifikátu přes portál postsignum.cz,který doporučuje OTE.
1, nainstalovat IE prohlížeč internet Explorer (kdo nemá),"On-Line generování žádosti o vydání certifikátu" vyplnit a poslat on- line pošta Vám pošle mail s přiděleným ID číslem. Stáhnou ze stránek postsignum http://www.postsignum.cz/files/smlouvy/P… http://www.postsignum.cz/files/smlouvy/P… dokumenty uložit, vyplnit, vytisknout 2x, pokud půjdete na poštu nepodepisovat až před pracovníkem pošty. Doklady jdou poslat i mailem, ale zase s nějakým certifikátem což nemám, tak jsem šel na pobočku České pošty se službou Czech POINT . Co po mě cttěli: občanku, licenci orig. nebo ověřenou kopii,vyplněné doklady vše 2x, ID objednávky, které Vám přišlo mailem a tímto mailem přišli i 2přílohy, ty jsem skopíroval na FLASH DISK (dle doporučení pošty na flešce nemějte moc svých věcí, pošta flešku musí nechat proběhnout antivirem, pokud toho bude moc, tak to bude dlouho trvat). podepíše Vám doklady, které jsme přinesli a řekla mi, že certifikát pošlou mailem. Po příchodu domů, už tam certifikát byl, nainstaloval jsem +zálohoval klíč dle doporučení.Pozor na poště si nechejte udělat opis licence (uředně ověřená kopie licence) budete ji posílat se žádostí o registraci do firmy OTE. Pošta musí mít Czech Point, aby Vám vše vyřídila. Podut jsem se dostal, tedˇjedu znova na poštu odesílám žádost na OTE. je to masakr....., držím všem tímto postiženým palce.
Není ta přeregistrace na OTE automatická?
Dobrý den,
tento týden jsem obdržel dva dopisy o změnách fakturace FV v 2013 a dále. Jeden od OTE a druhý od ČEZD. Čučím do toho celý večer a potřebuji si u vás, co jsou na tom obdobně, ověřit zda to chápu správně.
1) Musím podepsat novou smlouvu s ČEZD o připojení výrobny k distribuční soustavě.
2) Musím si zajít na ČEZ Prodej a uzavřít novou smlouvu o podpoře výroby elektřiny.
3) Musím kontaktovat ČEZD, že stále chci zelený bonus. Sice mi v jednom dopise píše ČEZD, že nemusím, že to předají OTE automaticky, ale ČEZ Prodej mi píše, že mám raději ČEZD kontaktovat. Tak pro jistotu to udělám.
4) Musím si nechat udělat komerční certifikát s mým IČem, abych se mohl přihlásit do CS OTE a potvrdil tam formu podpory a fakturační údaje.
OTE píše, že v případě podpory formou ZB budu fakturovat dodávky zvolenému obchodníkovi, tj. u mě ČEZ Prodej. ZB nebude předmětem fakturace, vyúčtování a výplatu ZB bude zajišťovat OTE. Dále OTE píše, že povinně vykupující mi bude za vykupovanou elektřinu hradit rozdíl mezi výkupní cenou a zeleným bonusem.
Takže jsem celkem zmatený, co komu budu za leden 2013 posílat a kde se mám komu přihlásit, abych něco neprošvihl. Myslíte, že jsem to pochopil správně?
Díky za pomoc.
P. Horák
Bohuzel presne toto je to, co tu pisi i jinym lidem, proc se na FVE vykaslat. Take jsem nad tim stravil jiz nekolik hodin a vysledkem je, ze jedine co vim jiste je, ze nikdo nic nevi. Napr. ukonceni smlouvy je problem pro znacnou cast lidi, kteri maji na FVE uver. Coz je silenost sama o sobe, ze nekdo naridi ukonceni smluvniho vztahu dvou nezavislych stran. Stat nas uvadi do velmi neprijemne situace a jaksi zapomeli vydat "prechodna ustanoveni".
Me zatim prisel dopis pouze od OTE. Z nej jsem pochopil ze OTE se stava obchodnikem posledni instance a v soucastnosti tez prvnim. CEZD se podle me chce zbavit veskereho agendy s vyplacenim ZB a tak nas, dle dopisu od OTE vsechny, kdo jsme jiz provozovatele prevedou do 5.1.2013 na OTE. Tak jsem to dopochopil ja, ale muze to byt spatne!
Co se tyce smluv, tak jsem to detailne nezkoumal. Mel jsem za to, ze smlouva s CEZD o pripojeni vyrobny zustane v platnosti (neni duvod proc by nemela), smlouva o podpore OZE s CEZD zanikne a vyplatu ZB prevezme OTE. Smlouvu s CEZ Prodej neni potreba nijak menit, ten nam elektrinu prodava. Tedy pokud mu neprodavate prebytky... coz neni muj pripad, takze nevim. Co se stane v pripade, ze prebytky nikomu neprodavate je ve hvezdach, asi nastoupite k povinne vykupujicimu obchodnikovi, kteri nejsou ovsem nikde uvedeni a ja zatim predpokladam, ze to bude OTE, ovsem nemusi to byt pravda.
Nejaky vyklad jeste zde: http://www.ote-cr.cz/o-spolecnosti/files…
Osobne mam chut naklady na FVE odepsat a tvrdit, ze na mem dome zadna FVE neni, kWh ktere dodavam do site, stejne nikdo nekontroluje a nedojdou ani k prvnimu trafu. Nebo pouziju wattrouter a budu FVE pri prebytku vypinat. At uz mi vlezou na zada s veskerym timhle cirkusem, co mel byt podpora na 20 let a kazdy rok kolem toho clovek dva mesice tancuje..
Dobrý den, opět se chci poradit se znalejšími. Dnes přišel dopis z E-ONu že od ledna budeme vykazovat vyrobenou elektřinu a zelené bonusy na operátora trhu. Moc tomu nerozumím, to už se nebude fakturovat E-ON tak jak dosud? Nevíte prosím někdo někdo jak to bude po Novém roce? Děkuji
Od CEZu mi jeste nic neprislo, zato mi prislo od OTE a.s. Je to presne tak jak rikate - tedy OTE bude posledni instance, ale momentalne jedina, ke ktere nas vsechny prevedou do 5.1.2013 dosavadni distribucni spolecnosti.
Co si o tom myslet?
Napad hezky, ale pro vyrobny na strechach RD je to dalsi opruz a penize navic - kdyz za nic jineho tak za certifikat, ktery si budete muset nechat vystavit k pristupu do OTE. Dalsi novinkou je, ze budeme platit zatim blize neurcene statni instituci prispevky na likvidaci panelu. Takze ne jen, ze to je uz ted ztratove, ale bude hur. Jedina vyhoda snad bude, ze vykazy pujde vyplnovat elektronicky a bude to jednou rocne (ale to si nejsem jist).
Dobrý den, nemáte někdo zkušenosti s připojením přímotopů na přebytky z FVE?
Eru vydal návrh nových výkupních cen na rok 2013 za 1 kwh:
http://eru.cz/dias-view_new_articles.php
U FV do 5kWp:
ZB(leden-červen) - 2,46kč
ZB(červenec-prosinec) - 2,04kč
ano, to je návrh pro nové instalace. Těch dříve zprovozněných se to netýká. Ovšem i tak je to velký posun dolu.
Dobrý večer, nechci zakládat nové téma, myslíte že je reálné ještě letos připojit FVE? Kladné rozhodnutí o připojení mi přišlo včera. Díky za odpověď.
Musí být hotovo a zrevidováno do konce listopadu. Jinak leden 2013 a o 40% nižší výkupní ceny.
Může mně někdo poradit, co se týče nároku na odpočet DPH?
FVE 12kW instalována nyní na střechu RD. Plátce DPH. Zelený bonus.
Jakou poměrnou část DPH z instalované FVE si můžu nechat vrátit?
Dobrý den,
já jsem si původně chtěl nechat vrátit celé DPH, ale to neprošlo, tak jsem pak nějak spočítal, že odpočet má být 13%. To FÚ v Chomutově uznal a vrátili mi 87% DPH z pořizovací ceny FVE.
Hezký den.
P. Horák
Dobrý den, rád bych se optal, vyvstal mi jeden problém se kterým si nevím rady. Mám FVE na střeše RD, režim ZB a tudíž mám nějakou vlastní spotřebu. Měl jsem daňovou poradkyni a ta krátila pouze odpisy. Nyní mám novou a ta mi tvrdí že musím krátit i výdaje, např. u mě úroky z úvěru. Máte někdo nějakou zkušenost jak to tedy má správně být, každá poradkyně tvrdí něco jiného?
Děkuji
Dobrý den, mohu se zeptat, proč to krácení odpisů atd.? Jak to zdůvodňují? Mně bylo na místním FÚ řečeno, že daňovým příjmem je celá výroba FVE a tudíž to není jako např. u zemědělce, který část sklizně sám spotřebuje a proto jí pak nemá ani v příjmu a musí krátit např. ty výdaje! Ještě by mě naopak zajímalo, jak to řešíte s tím umístěním FVE na střeše? Odpisujete i budovu (pokud ano, jak jste stanovil poměrnou část) a udělal jste "technické zhodnocení budovy" (o stavební část FVE)?
Ještě jsem to neřešil,ale nyní to začíná být aktuální.Není mi jasné na koho vytvořit fakturu na prodej el.energie(vlastní spotřeba),když "manželku mi FÚ neuzná ani děti."Pokud to napíšu na kamaráda,ten mi sice nic nezaplatí,ale já mám navíc příjmovou fakturu,z které zaplatím kromě DPH i daň z příjmu.Kamarád má zase výdajovou fakturu,kterou dá do nákladů a DPH mu vrátí finanční úřad.Tímto stát nic navíc nezíská,takže nevidím důvod,proč to takto dělat,jedině,že by to na finančním úřadě vyžadovali.
Ještě k té ceně za vlastní spotřebu.To co neprodám za letošních 0,30Kč/kWh e-onu,s kterým mám smlouvu o dodávce,spotřebuji doma,proto bych dal i tuto cenu na fakturu kamarádovi,aby to neměl tak drahý!
Stejně si myslím,že úředníci na finančním úřadě mají své pokyny kterými se řídí.Vlastní spotřebou spotřebuju tu elektřinu,o kterou prý nikdo nestojí.Přijdu o příjem z prodeje elektřiny,tak nevím na co vystavovat další fakturu(snad sobě),kterou mi stejně nikdo nezaplatí a odvedu z ní daň z příjmu a jiné.Pokud by se jednalo jen o neodvedené DPH,tak to by stejně připlulo energetické společnosti,které dodáváme elektřinu,pokud bych ji nespotřeboval,ale prodal.
Zmeny 2012-Pocinaje lednem 2012 zacne CEZ Distr.nove vyhodnocovat a nasledne i uctovat pevnou cenu za prekroceni rezerv.vykonu dle CR ERU c.5/2011 odst.3,23.,a to za kazdou kW prekroceni cenou 1358Kc/kW budeli max.ctvrthodina vykonu vyssi nez max.povoleny vykon dle smlouvy o pripojeni,nebo povoleny rezervovyny vykon uvedeny historicky ve stanovisku k zadosti o pripojeni vyrobny.
Za jakou cenu prodáváte přebykty výroby FVE? Komu prodáváte?
Nano Energies pro rok 2012 nabízí jen 300 Kč/MWh, Ampermarket od malých FVE vůbec nevykupuje ...
Podělte se o informace!
Za jakou cenu prodáváte přebykty výroby FVE? Komu prodáváte?
Jižní morava E.ON pro rok 2011 platí jen 100 Kč/MWh, na rok 2012 zatim nevím. Tak nebo tak je to směšný za mých 3000kw přebytku ostatním vyúčtují cca 15tis a mě dají za odměnu 300kč :o))))))))) ale jinak si nestěžuji zelenej bonus je v poho + vlastní spotřeba.
Letos svitilo a at stale dobře svítí
Odkaz na výkupní ceny elektřiny v r. 2012
http://www.eru.cz/user_data/files/cenova…
Tak nám zrušili další příspěvek na decentrální výrobu, jako by to platil stát a ne distribuční firmy. Ta korupce ve státní správě opravdu míří až k jednotlivým občanům, fuj.
http://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-en…
bude to jeste hodne zajimavy.me byli arbitraze celkem jasne.
http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot-…
Ahoj solarnici,
provozuji FVE s vykonem 5 kWp na zeleny bonus. Mnoho zde bylo receno o ucetnictvi. Ale ja jsem stale mimo :-( Nevim jak na to. Mam to jako vedlejsi cinnost OSVC. Z diskuze jsem pochopil, ze muzu vyuzit 40% pausalu a pri fakturaci cca 60000 Kc/rok zaplatim okolo 2.000 Kc na zdravotnim. Pokud vyuziju odpisu a pausalu 4000 na auto mesicne tak zase zaplatim silnicni dan tez okolo 2.000 Kc. Z toho mi plyne, ze tak jako tak budu ty 2 tisice rocne platit. Je ma uvaha spravna? S takovou castkou jsem celkem smiren. Diky za odpovedi.
Jeste doplnim, ze s autem co mam, bych platil silnicni dan 3.000 Kc. Cetl jsem ted ale take, ze silnicni dan ma byt pro zivnostniky od roku 2012 zrusena. A pak se v tom ma nekdo orientovat :-( Kdyz bych ted sel na 40% pausal, muzu to v budoucnu zmenit na odpisy FVE ?
Ještě jedna taková zajímavost.Bylo by možné nechat si vystavit živnostenský list na nějakou volnou živnost.U těchto volných živností je výdajový paušál 60%, a to už je trošku jiná káva.Co vy na to, šlo by to takhle provést?
Takhle to bohužel nefunguje.Provozuji více živností a každá má svůj procentuální paušál řemeslná-80%,volná-60%,FVE a jiné 40%.Výroba EE napasovat pod volnou živnost nepůjde.
Dobrý den,
mám jeden dotaz, možná že se už tady někde zodpověděl, ale určitě ne z návazností na změny chystané na příští rok.
Jedná se mi o odepisování FVE. Na FU jsem posilal dotaz, cca 3 mesice zpatky, jak odepisovat FVE na streše RD v režimu zelený bonus.
Přišla tato odpověď:
Z dostupných materiálů Vám sděluji následující:
Pořízovací cena se stanoví dle §47 vyhlášky č. 500/2002 Sb., ve znění podzdějších předpisů.
Fotovoltaická elektrárna se obvyklé skládá z těchto částí (je třeba posoudit individuálně):
- venkovní stavební základ včetně nosné konstrukce,venkovní kabely - 4.odpis.sk.
nebo
- nosná konstrukce na střeše budovy, kabely - jedná se o technnické zhodnocení této budovy,
- fotovoltaické systémy, fotovoltaické panely, měniče - 3. odspis.sk.
- samostatné fotovoltaické články - 2.odpis.sk.
V úvahu připadá také dočasná stavby, která se odpisuje dle §30 odst.4 zákona o daních z příjmů.
Z toho jsem pochopil, že budu muset FVE rozdělit na nosné konstrukce, kabely, práce (4.odpis.sk) a panely,střídač(3.odpis.sk).
FVE jsem uvedl do provozu 16.6.2010, tudíž mám povinnost vést učetnictví. Tzn. letos vložím majetek do účetnictví, nastavím odpisové skupiny a vypočtu odpisy.
Pokud se nepletu, tak po dobu odepisování nemohu měnit odpisové skupiny majetku.Otázka zní, dotkne se mě nějak změna odepisování FVE až vejde v platnost novela zákona příští rok??? (prodloužení doby odepisování na 20 let)
Děkuji za názory.
Malá fotovoltaická elektrárna na střeše - jak vést účetnictví a platit co nejmenší daně a zálohy - obecně optimalizace
Dobrý den odborná veřejnosti, postavil jsem si malou fotovoltaickou elektrárná na střeše a nyní žádám o licenci. Jsem normální zaměstnanec a doposud jsem nepodnikal. Elektrárna je financována z úvěru ze stavebního spoření.
Zatím se mi jeví jako nejjednodušší postup tento: http://www.finance.cz/zpravy/finance/286…
včera byla schválena novela - týkající se změn odepisování, zrušení daňového osvobození, atd.
vím že se to tu účetnictví řešilo, ale velmi bych ocenil kdyby se někdo zkušenější vyjádřil k tomu jak to všecko optimalizovat s ohledem na včerejší výsledek ze sněmovny. Nyní mám od 29.10 schválený trvalý provoz a čekám na získání licence (mám podáno) a licenci snad dostanu do konce listopadu.
Celé účetnictví už budu asi zakládat už podle nových (podstatně méně výhodných) pravidel pro příští rok.
1)Protože se však natáhla doba odepisování a skončilo daňové osvobození tak uvažuju o paušálním uplatňování nákladů - nevíte kolik % z příjmů můžu v tomto případě uplatňovat?
2)podnikání bude i nadále vedlejší činnost - jak se v tomto případě určuje první a následující rok výše záloh na sociální a zdravotní pojištění? Nevím totiž ještě jaké budou výnosy...
3) Máte nějaké další tipy pro daňovou nebo účetní optimalizaci?
Doporučoval bych Vám "jednoduché účetnictví" aliaz Daňovou evidenci. Nešel bych cestou paušálů, ale výdaji. Kombinovat to nelze. Při evidenci výdajů máte možnost uplatnit paušální náklad na provoz motorového vozidla 5000 Kč měsíčně (pokud ho využíváte výhradně pro podnikatelské účely) nebo 4000 Kč měsíčně (pokud ho využíváte pro i pro soukromé účely - průkaznost využití je na poplatníkovi). V obou případech se platí Silničí daň (podle ccm, stáří vozu, atd - asi 2000 Kč ročně). Pokud k tomu přidáte odpisy - řekněme 1/20 z 450000 je 22500 Kč, potom budete-li mít příjem za prodej ZB FVE zhruba 60.000 ročně, jeden automobil za 4000 měsíčně a odpisy FVE Vám bohatě vynulují daňový základ včetně Soc a Zdr. pojištění. Podáváte ale přiznání i přehledy, pokud je za Vás po dohodě se zaměstnavatelem nepodává on (tady je nutná kontrola podpisu prohlášení k dani - zda-li zaměstnavatel, nebo Vy... to je už ale jiná otázka). To je ode mě takový hrubý nástřel pro Vás.
čau kamarádi,
tak eru už má nový ceny na příští rok, tak to zkoukněte
http://www.eru.cz/user_data/files/cenova…
tak zatím, p
čaute kolegové,
tak petr se dnes vyjádřil a opravdu se SD bude příští rok týkat "jen" velkých elektráren
viz.: http://ray-on.cz/detail/zprava/zdaneni-s…
tak zatím, p.
Dobrý den, bohužel ten Váš článek je datován 20.10. - v tiskovém prohlášení vlády je pouze uvedeno, že se budou danit FVE uvedené do provozu v letech 2009 a 2010. Nic o malých a velkých FVE. Takže jsme se nikam nepohnuli.
dobrej, tak ta srážková daň by se neměla "baráčníků" týkat
dotkne se elekráren nad 30 kWp - viz. dnešní informace, uvidíme zítra a pozítří
zatím p.
dobrý večer,
můžete uvést zdroj, že se to instalací na střechách do 30kwp nebude týkat. Díky
Baroch: Zavedení srážkové daně bude pro některé investory likvidační. Přijdou arbitráže
Datum: 18. 10. 2010 | Zdroj: SolarniNovinky.cz
http://www.solarninovinky.cz/
Doporučuji prěčíst,důležitá informace v tomto článku je, že o dani bude vláda jednat příští týden.
Všem přeji pevné nervy a hodně sluníčka.
Dobrý den, zdravím všechny BARÁČNÍKY, tak pokud máte odvahu a chuť v naší zapeklité věci něco udělat, tak se připojte k následující iniciativě na Facebooku:
http://www.facebook.com/pages/Fotovoltai…
Děkuji za všechny další příspěvky a komentáře na stránce, doufám že se nám podaří nasbírat aspoň 500 členů. Následně se můžeme pokusit o nějakou další akci. Pokud má někdo trochu času může se pokoušet vyhledávat na ERU jednotlivé provozovatele malých FVE. Někde jsem to tam kdysi našel, ale nevím nyní jaké kontaktní údaje daný seznam obsahuje.
Děkuji předem za vaši aktivitu a ať svítí. (aspoň o 30% víc.)
JG
Zdravím,
Založil jsem na Facebooku skupinu
"Klub majitelů STŘEŠNÍCH SOLÁRNÍCH ELEKTRÁREN proti porušování podmínek"
http://www.facebook.com/home.php?sk=gro ... 7481782635
A zvu vás k aktivní účasti, pokud máte zájem.
Omlouvám se za duplicitu vůči tomuto fóru, zde jsou mé důvody:
Chtěl jsem oddělit technické diskuze (nejen pro mě mnohem zajímavější) od aktuálního problému - Změny podmínek výkupu el.en. a plánované srážkové daně
Chtěl jsem oddělit provozovatele malých střešních systémů, kteří měli jinou ambici vstoupit do tohoto podnikání než dnes tolik proklínaní "solární baroni".
Chtěl jsem oddělit provozovatele malých střešních systémů od dodavatelských firem, které v oboru podnikají.
A to z důvodu pokusu o objektivitu.
Nemám ambice ani tolik volného času profilovat se jako hlavní mluvčí "klubu",
spíš chci provést (možná) první výkop v jiném prostředí, tj. na Facebooku.
Proč Facebook?
Možná se mnou budete souhlasit, v médiích se prosazuje čím dál tím více a je pro novináře atraktivnější a přehlednější než fóra jako jsou tyto stránky.
Hezký den
Tomáš Langer
http://www.solarlog-home6.de/prvni_fve_s…
Pod tímto názvem na FCB nic není a adresa nefunguje.
Jediny kto ziskal na CZ solarnom boome su dodavatelia FV panelov a ludia zainteresovany okolo........vdaka ceskemu foto-klondaiku sa udialo toto:
1: Absolutne sa zrusil zaujem o nove technologie napr. nove FV striedace s ucinnostou Ee-98%
2: Vdaka dopytu presahujucemu aktualny stav dodavatelov boli vysoko nadhodnotene ceny FV komponentov zvlast
3: Nezaujem instalovat FV panely s vyssou ucinnostou s dorazom na maximalne vyuzitie pozemku gro vsetkych instalacii je na fixnych konstrukciach pricom prave geograficka poloha CZ znevyhodnuje taketo instalacie kde sa len vdaka vidine velkeho zisku instalovali FV panely len s cielom dosiahnut maximalne Mwp bez toho aby bol kladeny doraz na optimalne vyuzitie pozemku.
4: Absolutna neznalost problematiky FV panelov a ich instalacii tj. po lopate povedane analyzou pohybu tienu po FV paneloch a naslednou upravou ich montaze som schopny zvysit dodavany vykon v kwh do siete podla typu instalacie aj viac ako 20%!!! V pripade elektrarne o vykone 1MWp a nevhodnej montazi panelov je takto mozno dosiahnut podstatne zlepsenie parametrov FVe a tym aj fin. navratnosti. To ze realizacne firmy ktore stavaju FV elektrarne Vas svojou neznalostou pri velkych FV projektoch okradli o miliony CZK je dobry namet ako si nechat zaplatit usly zisk ktory Vam vznikol zlou montazou panelov.
Fotovoltaika- čas na klacky a kameny.
Doporučuji všem naštvaným mým kolegům,baráčníkům, chalupníkům apod., aby si přečetli přiložený odkaz
http://www.bio-info.cz/zijte-bio/fotovol…
Je tam vše parádně popsáno.
p.s.- jsem pro arbitráž.
Píšete ohledně podmínek podnikání s FVE vše správně. Když jsem zjistil co všechno můsím objehat bylo mi ztoho zle. Jenom bych k tomu bordelu v účetnictví, mám kamaráda co má taky FVE, uplatil osovození od daně, na finančním úřadu, ale pro sociálku si uplatňuje odpisi. Prý to není v rozporu s žádným zákonem, jenom nevím co bude dělat za pět let, jestlil bude odpisovat pro finanční úřad od začátku? Opravdu nevím.
A k těm dnešním návrhům vlády...je to dost hrůza v době kdy jsem pořizoval FVE byly naprosto jiné podmínky... a jak již tady mnozí z vás píší návratnost takové FVE při půjčce byla minimálně 15 let. V případě jakéhokoliv zdanění je to pro mě likvidační. Splátkový kalendář mám nastavený na doraz a o výdělku zde není řeč. Jsem fanda jako mnozí z vás do slolárních zařízení a to jak na vodu tak i na elektřinu.
Samozřejmě jsem pro arbitráž, jelikož tohle je bordel vlády a né nás baráčníků.
S pozdravem.
Dobrý den, pokud dobře rozumím a pokud opravdu přijde daň 30% je to likvidační i pro nás, kteří jsme spustili FVE v letošním roce. Mám 5kWp za 478 000Kč bez DPH na kterou splácím úvěr. Pokud dobře počítám za 20 let vydělá cca 950 000Kč. Po odečtení 30% zbyde 648 000Kč k tomu ještě SP, ZP a zpracování účetnictví. Dalších 100 000 přeplatím na úvěru. Výsledek je tedy O Kč. Odejde střídač -40 000Kč. Kde je návratnost 15 let? Jediné co může těšit je uspoření elektřiny a trocha fandovství do obnovitelných zdrojů.
Dobrý den, co říkáte na speciální daň ve výši 30% pro FVE uvedené do provozu v roce 2010 jak navrhuje vláda? Pro nás malé co máme tak 5kW to je likvidační,mám úvěr, a ne jen že se nevrátí investice do těch 15 let co zaručuje zákon, ale vůbec se investicenevrátí za dobu funkčnosti, prodělám na tom...i tak před tou daní, to bylo cca 12 let návrat. Jak na tom jste vy? Uvažujete někdo o žalobě za zmaření investice? Asi bude potřeba se spojit..
No jistě máte téměř pravdu, likvidační to není ale návratnost se bude asi blížit těm 20letům, takže obchodní efekt se bude blížit nule. Předpokládám, že všichni v podstatě víme kdo zatím vším stojí a v tuto chvíl asi neuděláme nic. Ačkoliv nejsem nejmladší, myslím tím, že jsem tady už něco zažil, opět jsem skočil tomuto státu na špek. Je to pro nás malé baráčníky hon na čarodějnice a mělo by to být opačně. Uvidíme co se z toho všeho vyvine, třeba Kalouskovy poznámky nejsou jen slova hozená do větru a třeba bude víc slyšen a skutečně se něco udělá pro nás malé. Musíme počkat co se z toho nakonec vyvine.
Kdo nezavítal na eru.cz , tak mrkněte na poslední vývoj v instalovaném výkonu.
V září jsem poprvé fakturoval za červenec a srpen. Všechno v pořádku, platba od ČEZ D dorazila ve lhůtě splatnosti.
Teď jsem podepsal přiznání k DPH, kde žádám o vrácení DPH za pořízení FV. Nic jsem nekrátil, žádnou vlastní spotřebu neřeším. Všichni mi říkají, že mám čekat kontrolu z FÚ, tak uvidíme, jak to dopadne.
V současné antifotovoltalické náladě přemýšlím také o pojištění panelů. Vím že už tu byla o tom diskuze, nemáte někdo nějaký aktuální tip, která pojišťovna to řeší nejlépe?
Děkuji.
Pokud si někdo z Vás náhodou nevšiml, tak docela pěkný článek o FV.
https://www.tzb-info.cz/fotovoltaika/681…
Taky není k zahození článek od "Chemický Alí" z energo portálu záhradkářů.
http://www.energoportal.cz/forum/fotovol…
Novelou energetického zákona platnou od 1. 8. 2010 z.č. 458/2000 § 11 Práva a povinnosti držitelů licencí
(1) Držitel licence je povinen
f) vyúčtovávat dodávku energií a souvisejících služeb,
=> je tedy zrušena povinnost být účetní jednotkou a tedy vést (podvojné) účetnictví, nově tedy stačí daňová evidence.
Paní Hůlková,
Vaše tvrzení není úplné.
Uvedená novela má prakticky účinnost až od 1.1.2011, protože novelizuje energetický zákon ve znění k 1.1.2011.
Kdo získá (či získal) licenci do 31.12.2010 musí vést podvojné účetnictví a musí ve vedení účetnictví pokračovat minimálně 5 let, protože to pako, co navrhlo tento paskvil, nezměnilo zákon o účetnictví.
Hezký den!
Dnes jsem se z FÚ v Žamberku dozvěděl následující-FWE letos spuštěnou mohu vést v DE budou to tolerovat,znají tuto problematiku.Jako plátce DPH jsem uplatnil vratku z celé poř. částky,teď budu v zeleném bunusu odvádět DPH z veškeré vyrobené energie.To je vše,žádná další fakturace osobám blízkým apod.Takto mi to bylo řečeno vedoucím kontroly s odvoláním přímo na něj.
a máte to písemně?
Dobry den,
chtel bych se zeptat, jestli nekdo z Vas, co vedete ucetnictvi, nemate osobni zkusenost nebo tip na nejaky freeware ucetni software, pomoci ktereho se da bez problemu uctovat agenda FVE?
Diky moc.
Stepan Gregor
Dobrý den, koncem srpna budu svépomocí na střechu RD instalovat FVE o výkony 5 kW, forma výkupu ZB. Je zde někdo z diskutujících ochoten poradit, případně pomoci s vyplněním formulářů na ČEZ ohledně připojení výrobny k distribuční soustavě a ostatních náležitostí ? Případně uvést odkazy na stránky, kde je toto řešeno ? Děkuji.
Vzhledem k tomu, že se mi blíží termín spuštění mé FVT, tak jsem se začal zajímat o celou problematiku daní a pojištění ohledně FVT. Pročetl jsem si velké množství diskuzí včetně odkazů na ofiko vyjádření příslušných úřadů. Přesně jak jsem předpokládal, že provozování FVT nebude tak jednoduché jak by se mohlo zdát.
Problém některých diskuzí a rozborů bohužel končí v nesmyslných závěrech, protože je postaveno již na počátku na chybných předpokladech (daňová evidence,...).
V prvé řadě provozování FVT je na základě Energetického zákona (EZ) z kterého vyplývá mimo jiné, že je výrobce povinen účtovat (podvojné účetnictví). Vzhledem k tomu, že uvedený zákon je staršího data, tak předpokládá že se jedná pouze o gigantické výrobce a tomu i odpovídají podmínky a také sankce.
Takže i z pohledu fyzické osoby se dle EZ účtuje dle zákona o účetnictví (ZU), daň z příjmu se platí dle zákona o daních z příjmu (ZDP), sociální poj. se platí dle zákona o pojistném na sociální zabezpečení ...(SP) a zdravotní poj. se platí dle zákona o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění (ZP).
K samotnému účetnictví: Vzhledem k tomu, že v podvojném účetnictví se zjednodušeně řečeno musí účtovat o všem, tak v případě VFT je to pořízení FVT, zařazení FVT do majetku a jeho následné odepisování (mám tím na mysli účetní nikoliv daňové), dále tržby v podobě vystavených faktur za zelený bonus a prodej el.e. a následné zaplacení a nadruhé straně náklady (faktury) za pojištění, údržbu, opravy ... včetně úhrad těchto faktur. To vše bez ohledu na skutečnost zda se jedná o daňové či nedaňové položky resp. pouze s analitickým rozdělením pro lepší evidenci pro zpracování daňového přiznání. Výsledkem ročního účtování je především výkaz zisků a ztrát a rozvaha, které jsou základem pro sestavení daňového přiznání.
Samotné přiznání k dani z příjmů fyzických osob se skládá z několika dílčích základů daně znichž jeden je z podnikání a z jiné samostatné výdělečné činnosti, který se vypočte v příloze. To znamená výsledek hospodaření dle výkazu zisku a ztrát a ke kterému se následně dle §5 a §23 ZDP přičítají a odčítají položky, které jsou zúčtovány, ale dani nepodléhají a naopak. To znamená po dobu osvobození se odečte veškerý příjem (je na 5+1 osvobozený) a na druhé straně veškeré náklady (protože souvisejí s osvobozeným příjmem). Samostatnou kapitolou jsou účetní odpisy, protože jsou nedaňové, tak se taky odečítají a na druhé straně by se mněli přičíst daňové odpisy (tzv. zámněna účetních a daňových odpisů a jejich rozdíl). Vzhledem k tomu, že je možnost daňové odepisování nezahájit či přerušit až na období po daňových prázdninách (podmínkou je zařazení FVT na začátku), tak se nepoužijí. Výsledkem bude dílčí zaklad daně (ztráta) z příjmů podle §7 ZDP (čtěte pozorně dle §7 ZDP na který se přímo či nepřímo odvolávají zákony SP a ZP), které pokud se účtuje a počítá dobře vyjde nula. V tuto chvíly vyvstává otázka zda daňové přiznání podávat či ne. Protože v případě že se nepodá (povinnost není) tak nastává to, že se v tom úřednící pojišťoven zbytečně šťourají.
Z hlediska zákona ZP je vyměřovacím základem u osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) od roku 2006 50% příjmů z podnikání, kdy se u OSVČ, která vede účetnictví (dle ZÚ) se za příjem považuje základ daně z příjmů (dle §7 ZDP a §5, §23 ZDP). Zjednodušeně opět nula. Přestože ZP blíže nespecifikuje pojem základ daně vyjma poznámky, přesto není pochyb že je myšlen základ daně dle ZDP. Jak jsem vyčetl z diskuzí tak i zdravotní poj. se s uvedeným vysvětlením postupně stotožňují.
Z hlediska zákona SP je vyměřovacím základem OSVČ min. 50% daňového základu, kdy se daňovým základem rozumí základ daně nebo dílčí základ daně stanovený podle §7 ZDP a upravený podle §5 a §23 ZDP. Opět je výsledkem nula. Přesto že zákon SP oproti zákonu ZP výslovně vymezuje základ daně s odkazem na ZDP, je oficiální názor úředníků SSZ opačný a trvají nesmyslně na základu vlastní účetní a daňové konstrukce, který nemá v žádném zákoně oporu. Celý problém vznikl dovětkem k základu daně dle zákona SP, že základem se rozumí základ daně nebo dílčí zaklad daně dle §7 ZDP ... a to i v případě, kdy příjmy OSVČ jsou osvobozeny od daně z příjmu. Což řeší situaci, kdy je příjem OSVČ osvobozen a OSVČ nepodává přiznání z daně z příjmu tudíž není zněj znám dílčí základ daně dle §7 ZDP, aby se postupopvalo při určení základu daně stejně, jako když se přiznání podává. Toto vysvětlení utvrzují poslední věty stejného paragrfu zákona SP: Za daňový základ se u OSVČ, která není povinna podávat daňové přiznání, považuje daňový základ, tyto příjmy a výdaje se pro účely tohoto zákona posuzují podle zákona o daních z příjmů. V překladu: jako když se daňové přiznání podá. Z toho je jednoznačně vidět, že pro případ kdy je dán pro určitý zákon princip (v tomto případě vyměřovacím základem je 50% daňového základu), který je postižen nestandartní situací (nepodává se daň. přiznání), se ve snaze utvrdit tento princip i pro konkrétní nestandartní případ z důvodu jednoznačnosti, vytvoří situaci s naprosto opačným efektem (dvojí výklad). A věřte, že pokud by tuto skutečnost mněl posuzovat soud, tak na to půjde dost ze široka a rozhodně bude posuzovat skutečný princip zákona SP a ne co je mezi řádky napsáno.
Závěr: Na 5+1 rok daň z příjmu nula sociální a zdravotní pojištění nula, pokud nedojde k nějaké nesmyslné novelizaci.
Při vystavení druhé (čtvrtletní ) faktury za výrobu elektřiny z mé FVE jsem byl fakturačním oddělením EONu upozorněn, že příplatek za decentrální výrobu se počítá jen za elektřinu dodanou do sítě, tedy ne z celkové vyrobené. Moc mi to nesedí, ptám se tedy zkušených jaký je jejich názor ?
Maj pravdu.
Dobry den,
mam problem, s kterym si sam nevim rady, a proto vas touto cestou prosim o vas nazor:
1) Jestlize chapu spravne, tak pri osvobozeni od dane z prijmu neni mozne proti vynosum uplatnit zadne naklady. Zakladem dane je tedy, dejme tomu, soucet vsech vystavenych faktur za elektrinu za ucetni rok. Dan sice zadnou neplatim, protoze jsem prijmy jsou od dane osvobozeny, avsak z teto castky musim zaplatit socialni pojisteni. Neni tedy potom vyhodnejsi se osvobozeni vzdat, uplatnit proti vynosum take naklady (splatky uveru na porizeni fve), zaplatit ze zisku dan a tedy zaplatit socialni pojisteni ze zakladu dane snizeneho o naklady?
2) Neznate nekdo nejaky jednoduchy ucetno software (klidne i placeny), ktery je vhodny pro ucetnictvi fve?
Diky moc.
s.g.
Zatím jsem neviděl FVE, kde by se nevyplatilo osvobození. Ale je to jen matematika.
Vzdát se osvobození můžete jen při prvním přiznání k DzP.
Jako náklad při neosvobození nemůžete uplatnit splátky úvěru, pouze úroky z úvěru.
Odpisy si můžete "schovat" až pomine osvobození. To neplatí u dočasných staveb, ale to asi nebude Váš případ.
K nutnosti platit sociální daň mám jiný názor než MPSV. Rozhodnout může až soud.
Domnívám se, že už tu v diskusi zaznělo, že účto pro FVE lze zajistit pomocí free verzí účetních programů.
Hezký den!
Spor s ČSSZ o placení sociálního pojištění z příjmů z provozu FVE, které jsou osvobozeny po dobu 1+5 let od daní z příjmů
Ve spolupráci s renomovanou advokátní kanceláří Šikola a partneři (známá m.j. z úspěšných sporů o připojení FVE) připravujeme právní spor s ČSSZ o neplacení pojistného na sociální pojištění OSVČ, provozujících FVE v režimu osvobození od daní z příjmů.
Zájemce o tuto kauzu odkazuji na mé příspěvky na tomto fóru v období leden - březen 2010, předpokládaná roční částka pojistného, kterou u naší střešní 22,5 kWp instalace ušetříme, je cca 28 tis. Kč.
Pokud má někdo zájem se k této kauze připojit, ať se ozve na fklein at volny.cz
ahojte, nemáte prosím někdo osobní zkušenost jak zvýšit výkon FVE (mám na mysli chlazení, zrcadla, čočky...)
díky za Vaše náměty, karel
Zdravím všechny. Jaké máte zkušenosti s vykazováním vlastní spotřeby v režimu ZB? Jaké jsou možnosti? Jsem plátce DPH. Nalezl jsem zde, že je možné vykázat spotřebovanou ele. osobě blízké. Jak počítat cenu obvyklou? Fakturace by mohla probíhat čtvrtletně na základě smlouvy s osobou blízkou? Díky za rady. Trochu tápu.
Cena obvyklá se dá buď zprůměrovat dle cen, za které prodávají silovou elektřinu prodejci, osobně používám cenu vypočítanou jako rozdíl mezi zeleným bonusem a pevným výkupem, protože ERU v http://www.eru.cz/dias-read_article.php?… bod 2) píše, že Zelený bonus je příplatek k tržní ceně elektřiny, tedy rozdíl mezi pevným výkupem a zeleným bonusem se dá nazvat oficiální tržní cenou elektřiny. Fakturovat můžete, jak si ve smlouvě nastavíte, klidně 1x ročně.
Omlouvám se všem, které jsem uvedl v omyl následujícím příspěvkem, děkuji panu Pavlovi za upozornění na můj omyl, a prosím, aby si změnili datum ukončení povinnosti vést účetnictví z 1. srpna 2010 až na 1. ledna 2011.
Zdůvodnění viz https://forum.tzb-info.cz/109471-mala-fo…
Upozorňuji všechny, komu vadí vedení účetnictví, že v částce 55 Sbírky zákonů ze dne 21. května 2010 byl vyhlášen Zákon č. 155/2010 Sb. , kterým se mění některé zákony ke zkvalitnění jejich aplikace a ke snížení administrativní zátěže podnikatelů, který m.j. změnou energetického zákona ruší povinnost držitelů licence být účetní jednotkou a tedy ode dne jeho účinnosti (což bude 1. srpna 2010) ruší též povinnost vést účetnictví.
Pokud chcete místo účetnictví vést daňovou evidenci, musíte se zahájením provozu FVE počkat na nabytí účinnosti tohoto zákona. Pokud byste začal provozovat FVE dříve, musel byste vést účetnictví.
Ti, kteří podle stávajících předpisů již účetnictví vedou, s tím podle zákona o účetnictví mohou přestat až po uplynutí 5 let.
Nicméně upozorňuji, že při vedení daňové evidence i od daně osvobozené příjmy z provozu FVE vstupují do vyměřovacího základu pro ZP (vedete-li účetnictví, tak nevstupují). Kdo chce, může kvůli tomu vést účetnictví dobrovolně.
Pane Klein, chtěl bych Vám poděkovat za velmi jasné specifikace v účetní a daňové oblasti, ve kterých se samostatně dá jen velmi stěží orientovat.
Na tomto fóru již byla dikutována problematika odpisů FVE a rád bych ve svém příspěvku zpochybnil správnost zatřídění střešních FVE firmou Siak spol. s r.o., kterým se řídí finanční úřady.
V zatřídění se uvádí:
[i]"Podle zákona o dani z příjmu, §26, může být soubor movitých věcí, který má samostatné technologické určení, jako je např. fotovoltaická elektrárna, odepisován jako soubor s tím, že se odpisová skupina stanoví podle hlavního funkčního předmětu.
Pro úplnost informace dodáváme, že fotovoltaické panely, které jsou vybavené měničem nebo jsou kombinované s měničem - jsou klasifikovány v SKP třída 31.10.26. Tento dlouhodobý hmotný majetek je uveden v položce (3-35) přílohy zákona 586/92 Sb. a je v odpisové skupině 3."[/i]
Vysvětleme si, jakým způsobem zřejmě došla firma SIAK spol. s r.o. k citovanému zatřídění. S jistým zjednodušením lze říci, že Standardní Klasifikace Produkce (SKP) vychází z mnohem podrobnější klasifikace Celního sazebníku (CS), přičemž z něho též odvozené kódy Harmonizovaného systému a kombinované nomenklatury najdeme i ve vysvětlivkách SKP ve sloupci označeném HS/CN. K zatřídění do SKP a HS/CN se používají pravidla, uvedená v CS. Tento Celní sazebník je zveřejněn jako příloha I nařízení o celní a statistické nomenklatuře a o společném celním sazebníku EU v Úředním věstníku EU a jednotlivé položky jsou podle druhu rozděleny do XXI. tříd, přičemž na začátku každé třídy jsou uvedeny poznámky s konkrétními pravidly pro zatřídění položek v rámci této třídy. V rámci těchto tříd jsou dále položky členěny do kapitol (příslušné kapitole odpovídají první dvě čísla kódu celního sazebníku) a u každé kapitoly jsou opět vysvětlující poznámky k pravidlům zatřídění v rámci této kapitoly.
V našem případě je podle vysvětlivek k SKP zatřídění:
- fotovoltaické panely. . SKP: 32.10.52, HS/CN: 8541.4, kód CS: 8541.40.90
- střídače . . . . . . . . . . . SKP: 31.10.62, HS/CN: 8504.4, kód CS: 8504.40.88
Obě položky tedy patří do kapitoly 85 celního sazebníku, která je zařazena ve třídě XVI. Poznámka č. 4. k této třídě říká, že:
[i]"Jestliže stroj (včetně kombinace strojů) sestává z jednotlivých komponentů (též samostatných nebo vzájemně propojených potrubím, převodovým zařízením, elektrickými kabely nebo jiným zařízením) určených k tomu, aby společně plnily jasně definovanou funkci uvedenou v jednom z čísel kapitoly 84 nebo kapitoly 85, pak se celek zařazuje do čísla odpovídajícího této funkci"[/i]
Jedinou položkou kapitol 84 a 85, která funkčně odpovídá (dodává střídavý proud, jakým způsobem v tomto případě není rozhodující) je následující položka:
- generátory střídavého proudu (alternátory). . SKP: 31.10.26, HS/CN: 8501.6, kód CS: 8501.6-.--
Proto firma SIAK spol. s r.o. zařadila FVE tvořenou fotovoltaickými panely a střídači do uvedené klasifikace SKP 31.10.26
Kdyby však pracovníci této firmy studovali celní sazebník důkladněji, narazili by i na poznámku č. 2 ke kapitole 85 (do níž naše položky patří), která praví:
[i]"Do čísel 8501 až 8504 nepatří výrobky, které jsou popsány v číslech 8511, 8512, 8540, 8541 nebo 8542"[/i]
Z toho plyne, že fotovoltaické panely 8541.40.90 v žádném případě nemohou být zatříděny ani jako součást vyššího celku do položky generátory střídavého proudu (alternátory) 8501.6! Proto je výše uvedené zatřídění FVE firmou SIAK spol. s r.o. chybné.
Podle mého názoru by se v tomto případě měla FVE, jejíž hlavní části jsou fotovoltaické panely a střídač, podle §26 Zákona o dani z příjmu odepisovat jako soubor movitých věcí který má samostatné technologické určení s tím, že se odpisová skupina stanoví podle hlavního funkčního předmětu, což jsou nepochybně fotovoltaické panely SKP 32.10.52 se zařazením do odpisové skupiny 2.
Přeji všem hezký den!
Dobrý den,
včera mi ČEZ vyměnil elektroměr za 4Q. Chtěl bych se zeptat, jestli mi už od včerejška běží lhůta pro příhlášení se na zdravotní pojištovnu, sociálku atd. (FVE teď běží v testovacím provozu, zatím nemám žádný doklad, smlouvy nic) Nebo až poté co uvedu FVE do normálního provozu začne bežet lhůta???
Děkuji za odpovědi
Zásadním datem je vydání licence, druhé datum je uvedení do zkušebního provozu (od této doby můžete oficiálně počítat ZB, alespoň to tak platí u EONu) a od data montáže 4Q můžete účtovat přebytky. Reálné uvedení do provozu si stanovte sám, ale před tímto datem nemůžete nikomu nic účtovat.
FVE a daň z nemovitostí?
Třeba to bude někoho z vás zajímat:
http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/cds/xsl/…
Plátce DPH
Má smysl se stát plátcem DPH, pokud jsem zaměstnanec a nemam ŽL a mám pouze malou 5kWp FVE na střeše rodinného domu?
Musíte mít nejprve živnostenský list.
Chtěl bych se zeptat ,jestli lze nárokovat vrácení DPH 20% z FVE umístěné na trackeru v případě výstavby v ostrovním systému.Předem děkuji za radu.
Zdravím, mám na střeše 5,2kW od dubna, nyní po mnou odeslaných dvou fakturách mi přišla faktura z ČEZu na cca 222 Kč s DPH za "Regulované platby za dopravu elektřiny" a mě by zajímalo zda mohu tyto peníze dát do nákladů na provoz FVE, nebo ne.
Respektive zda je mám zaplatit z účtu, který jsme si pro FVE speciálně zařídil, aby rodinná účetní neměla práci s dohledáváním na osobních účtech. A nebo zda to mám normálně zaplatit z osobního účtu,neboť to do nákladů dát nemohu a jí se to pak bude zbytečně motat.
Vím, že na tom nezbohatnu, jde mi jen o princip.
Díky moc za info
To jsme položil tak hloupej dotaz nebo nikdo neví?
Chtěl bych se zeptat, zda-li mohu být plátcem DPH a zároveň být osvobozen od daně? Díky za rady.
Samozřejmě,to jsou dvě rozdílné věci.Osvobozen od daně z příjmů jste automaticky pokud se ho dobrovolně nevzdáte.Plátce DPH je jiná daň.
Zdravím, možná mám hloupý dotaz, ale nějak nemůžu přijít na to, proč v roce 2010 pořád fakturuji zelený bonus za 11,91 (cena pro rok 2009), neměla by tam být z vyhlášky valorizace 2-4 procenta ročně ?
Děkuji za info od těch, co už mají elektrárnu déle a třeba už valorizaci zažili. Jakým způsobem se to dozvím ? Bude dodatek ke smlouvě ? Nebo valorizace bude za rok od zahájení výroby ?
Díky moc za reakci.
Projít si www.Eru.cz dle mého se fakturuje v roce 2010 za 12,18kč/kW.
Dobrý den,
po studování téhle konference a prostudování dokumentu na stánkách ERU (http://www.eru.cz/user_data/files/sdelen… bych se chtěl tady pokusit o shrnutí, co vše musím udělat, až dostanu licenci od ERU (uvedu FVE do provozu).
Jsem ZAMĚSTNANEC a nemám žádný živnostenský list, nejsem plátce DPH. Momentálně žádám o licenci. Na střeše mého rodinného domu mám instalovanou FVE o výkonu 5kWp v režimu ZELENÝ BONUS.
ÚKONY
1. Po uvedeni FVE do provozu se musím přihlásit na OSSZ a příslušnou zdravotní pojišťovnu.
2. Příjmy z FVE budou považovány za vedlejší příjem, jelikož jsem zaměstnanec, tudíž pokud nepřesáhnou tuším 58000,- nebudu muset platit sociální pojištění.
Toto platí i když prvních 5+1 roků jsou příjmy z FVE osvobozeny!!
3. Zdravotní pojištění nebudu muset platit prvních 5+1 roků a pak budu normálně platit z vyměřovacího základu.
4. V případě že přijdu o zaměstnání, se podnikání z FVE stává hlavním zdrojem příjmu a platí pro mě placení záloh na ZP a SP a nemám nárok na podporu v nezaměstnanosti.
5. Jsem povinnen vést podvojné účetnictví.
6. Můžu a nemusím být plátce DPH
NEJASNOSTI
ad 2. Tady si nejsem jistý jsou to skutečně jen příjmy, nebo tzv. vyměřovací základ nesmí přesáhnout 58000,- (dané procento příjmu - výdaje). Ale co budu mít za výdaje??? Můžu použít výdaje paušálem?? A pokud to nepřesáhnu, musím nebo nemusím dávat "Přehled za rok" na OSSZ?
ad 3. Znamená to, že prvních 5+1 roků nemusím podávat ani "Přehled za rok" na danou zdravotní pojištovnu??
ad 4. Je možné tady pozastavit podnikání?? Jakým způsobem??? Kdybych totiž přišel o zaměstnání během zimy, kdy slunce moc nesvítí, tak se mi asi vyplatí pozastavit činnost a mít nárok na podporu a neplatit ZP?
ad 5. tzn. pokud letos začnu vést podvojné účetnictví a příští rok už tato povinnost nebude, tak mohu ho normálně přestat vést?? Nebo je tady nějaká minimální doba kdy pak musím vést podvojné úč.
ad 6. co je lepší??? Pokud se stanu plátce DPH, tak dostanu zpátky částku DPH za platbu pořízení FVE? Ale pak musím i přidávat DPH, když budu účtovat ČEZu a budu odvádět částku DPH státu (z každé faktury) Vyplatí se stát se plátcem DPH???
OTÁZKY
a) Mám povinnost mít podnikatelský účet???
b) Jak odepisovat FVE? Během 5+1 roků odpisy neuplatňuji, pak si vyberu zpusob (rovnoměrně x zrychleně) a odepisuji danou dobu? Toto budou v podstatě jedinné výdaje.
Podnikatelský účet mít nemusíte,ale platby z něho by měly být přehledné.Pokud začnete letos vést účetnictví budete ho muset vést nejméně po dobu 5 let než budete moci přejít na daňovou evidenci.Ale pozor pokud nebudete chtít nic platit na zdravotní pojištění tak účetnictví vést musíte,protože to je podmínka pro osvobození od neplacení zdravotního pojištění, alespoň u VZP u ostatních pojišťoven nevim.Co se týká odpisů,elektrárnu zařadíte do obchodního majetku po kolaudaci s nastavením že po dobu 5+1 let je odpis přerušen.7 rokem začnete odepisovat tak jako by to byl 1 rok ( 1/2 odpis).Pokud by jste ji nezařadil hned,ale až 7 rok měl by jste nechat elektrárnu znovu ocenit a to bude mít jistě jinou cenu mnohem nižší.
Dobrý den,
jaké datum uFVE se uvadí na faktuře v případě splatnosti faktury ?
Děkuji
Podle všeho 21.4 prošla novela energetického zákona i senátem a čeká jen na podpis prezidenta. Nazývá se to tedy přesněji novým zákonem na snížení administrativní zátěže podnikatelů. Jestli to prezident podepíše tak by měla odpadnout povinnost vést podvojné účetnictví.
Dobrý den pane Klein i ostatní zasvěcení do problematiky FVE, děkuji za Vaše příspěvky ... mám dotaz ... když mám zelený bonus a přijde mě jako soukromé osobě faktura za elektriku od ČEZu, bude tam na té faktuře nějak "vidět" (nějak vyúčtovaný) ten mnou spotřebovaný zelený bonus za ostatní spotřebu výrobny? Pokud ano, budu za to ještě něco platit? Děkuji za odpověď.
Za elektřinu, kterou si vyrobíte a spotřebujete, budete platit všechny položky ceny, vyjma samotného poplatku za distribuci a silovou elektřinu.
http://www.eru.cz/user_data/files/FAQ/FA…
Na stránkách ERU se objevil dokument: Podnikání v energetických odvětvích a jeho dopady do daňového práva, účetnictví, zdravotního pojištění a práva sociálního zabezpečení.
http://www.eru.cz/user_data/files/sdelen…
Výborně, vidím, že někdo z ERU pilně studuje tyto stránky :-)
Se zněním zcela souhlasím, škoda, že tam nejsou popsány tak pěkně i odpisy. Předpokládám, že každý z nás to stejně odepisuje jinak ...
Toto mi přišlo včera s ČPZP:
Pěkný den,
omlouvám se za zpoždění s odpovědí. Zákon č. 592/92 Sb. a zákon č. 48/1997 Sb. nemluví o žádném osvobození a neplacení pojistného. Ano osvobození je v zákonu o daní z příjmu. To znamená, že budeme vycházet ze zákona o daních z příjmu č. 586/1992 Sb., zda vedete účetnictví, nebo daňovou evidenci a pak co bude uvedeno v daňovém přiznání v paragrafu 7. Pokud Vám nebude tato odpověď stačit, napište prosím telefonní kontakt na Vás a určitě se Vám ozvu.
Ing. Gerhard Rončka
odbor výběru pojistného ČPZP
Zdravím diskutující, máte někdo informace ohledně výkupu přeb.firmou NANOenergies, má již někdo smlouvu? Dostal již někdo zaplaceno?
děkuji za reakce
No tak to by mě taky zajímalo.
Někdo se tady na tzb-info rozšťastňoval, že nanoenergies vykupuje za 1.05Kč/kWh, ale to bylo asi tak všechno.
Podle mě je cena 1050Kč/MWh naprosto mimo mísu... Pokud připočtu s tím související rizika, marži obchodníka, apd, tak je reálná cena výkupu přebytků někde kolem 900 Kč/MWh, tedy 0,90Kč/kWh.
Dobrý den, já mám trochu jiný problém a kdyby na něj někdo věděl lék, budu mu vděčný.
Malou FVE na střeše RD (4,95kWp) mi dodavatel zkompletoval tak, že ke di 23.11.2009 jsem měl k dispozici všechny dokumenty požadované EONem. Ten den jsem je zaslal poštou doporučeně na EON Brno s žádostí o povolení zkušebního provozu a provední ověřovacího provozu. Dne 2.12.2009 mi dorazila z ERÚ licence a tak jsem kopii poslat opět na EON Brno s žádostí o uvedení mé FEV do trvalého provozu a vystavení předmětných obchodních smluv. Zhruba ve druhé polovině února 2010 mi došel dopis z EONu Brno, že mi povolují zkušební provoz. Dne 2.3.2010 mi pracovnící EONu vyměnili klasický elměr (který se při dodávce energie do sítě uměl točit obráceně-což se mi lbilo) za elměr s brzdou zpětného pohybu a provedli tzv. ověřovací provoz (potvrdili přílohu č.2 ke smlouvě o připojení ve které je uvedeno, že do měsíce od podpisu obou stran bude moje FVE uvedena do provozu-předpokládám trvalého. Tuto smlouvu jsem já jako poslední podepsal v 1.polovině listopadu 2009). Od té doby nejsem schopen EON přimět k tomu (poslány maily do ČB i Brna, telefony zásadně nikdo nezvedá), aby mi namontovali průběžný elměr a já mohl konečně oficiálně fungovat, vyrobenou elektřinu prodávat a fakturovat jak ZB tak přebytky. Nic. EON se od 2.3.2010 prakticky nezákonně obohacuje o mnou dodané přebytky elektřiy do sítě, ale nikoho to nezajímá. Nevím jak dlouho tento stav potrvá, zejména s ohledem na hysteri, kterou naši tři distributoři ve státě rozpoutali. Máte někdo stejné zkušenosti s EONem, případně jste na ně našli nějaký metr jak celou věc uspíšit? Díky za každou radu.
Zdravím, jsem ve stejném stádiu, rovněž čekám na smlouvu. Podle mne toho mají moc, ale jejich jednání je strašné. Té ženské se nedá dovolat a domluvit se...
Dobrý den,
omlouvám se, pokud už tu někde diskuze k věci byla, ale zatím jsem ji nenašel. Zajímá mě, jak je smlouva o výkupu ošetřena po uplynutí sjednané výkupní doby 20 let. Pokud nijak, nemáte nějaké informace co bude za 20 let s výkupem?
Dobrý den, jsem těsně před spuštěním FVe 6,5 kW, čekám na měnič. Již nějakou dobu to tu celé čtu a musím říci, že spoustu věcí jsem se od tud dozvěděl. Za to všem díky.
Mám i pár dotazů...
psalo se ,že je vhodné mít zvlášť bankovní účet pro FVE. máte někdo zkušenosti s tím, že by se u mBank udělalo pro toto podnikání mKonto, které ale není klasický podnikatelský účet. jiné podnikatelské aktivity nemám a připadá mi nevýhodné platit b.poplatky za podnikatelský účet a udělat přitom pár transakcí a rok.
taky podvojko by se teoreticky nemuselo platit, raději nějaký jednoduchý program z darma. Jestli máte zkušenosti, budu rád za tipy.
děkuji předem, Martin
Můžete si zřídit účet u Fio záložny (www.fio.cz) Ti jsou také bez poplatků - ať pro fyzické osoby, tak pro podnikatele. Jsem u nich několik let s oběma účty a nikdy žádný problém.
Další stránky bulletinu, které se nenatáhly správně
Omlouvám se, fakt mi to nejde natáhnou, zřejmě mám soubory větší než 1Mb.
V případě, že byste chtěli tento bulletin, napište srollova at seznam.cz
Zdravím Vás,
v příloze jsem naskenovala dnešní bulletin daň. poradkyně v Trutnově, kde podrobně rozebírá FVE. Sice zase tvrdí, že z osvoboz. příjmů se musí platit sociální i zdravotní. Nicméně mám stanovisko přímo VZP Trutnov (od níže uvedené paní Lukášové), kde vedoucí VZP v Trutnově sděluje,že zdravotní se z osvobozených příjmů platit nemá.
V případě, že byste nemohli přílohu otevřít, ozvěte se mi a já Vám stanovisko přepošlu na mejl.
Zdravím p.Šrolová a prosím o přeposlání na email lukas_bretislav at post.cz Děkuji Lukášová
Zdravím Vás,
v příloze jsem naskenovala dnešní bulletin daň. poradkyně v Trutnově, kde podrobně rozebírá FVE. Sice zase tvrdí, že z osvoboz. příjmů se musí platit sociální i zdravotní. Nicméně mám stanovisko přímo VZP Trutnov (od níže uvedené paní Lukášové), kde vedoucí VZP v Trutnově sděluje,že zdravotní se z osvobozených příjmů platit nemá.
V případě, že byste nemohli přílohu otevřít, ozvěte se mi a já Vám stanovisko přepošlu na mejl.
Dobrý den,
příloha se mi nezobrazuje, prosím o zaslání na lipnoplanicka at seznam.cz
Díky
Dobrý den
Velice si vážím všech příspěvků, které vnáší alespoň trochu jasno do této problematiky.Hodně mých otázek zde bylo již odpovězeno avšak tématu odpisů, to znamená do jaké odpisové skupiny fotovoltalická elektrárna patří sem zde zatím nic nenašel.Podle mých informací buďto celé 4odpisová skupina 20let- dílo energetické.Nebo nechat rozepsat a odpisovat panely , střídač, konstrukci a ostatní podle jiných odpisových skupin.
Z prosincového školení pořádaného daňovým poradcem mám tyto informace : fotovolt panely v kombinaci s měničem : odpisová skupina 3, klasifikace 31.10.26
Fakturace ČEZ. Dobrý chci se zeptat na fakturaci ČEZu v rámci ZB. Na vzorové faktuře jsou tři položky:
1) Zelený bonus za množství elektřiny dodané a vykázané z obnovitelného zdroje
2) Cena za decentrální výrobu
3) Zelený bonus za ostatní spotřebu výrobny.
Fakturace bude následující vyrobeno (vyroben - 400, dodáno do sítě 250, spotřebováno v domě 150):
ad 1) 400 x 12,18
ad 2) 250 x 0,064
ad 3) 150 x ??? zde nevím zase 12,18??
Děkuji
Lidi, kdo ví, co touto změnou naši poslanci pozměnili, nechť mě to vysvětlí.
Pozměňovací návrh přednesený ve II. čtení dne 16. března 2010
B. Poslanec Václav Snopek:
Za část osmou se vkládá část devátá, čl. X, které znějí:
ČÁST DEVÁTÁ
Změna zákona č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a výkonu státní správy v energetických odvětvích (energetický zákon)
Čl.X.
V § 11 odst. 1 zákona č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a výkonu státní správy v energetických odvětvích (energetický zákon), ve znění zákona č. 670/2004 Sb., zákona
č. 158/2009 Sb. a zákona č. 281/2009 Sb., se v písmenu f) část věty za středníkem zrušuje.
Ostatní části a články se přečíslují.
V Praze dne 16. března 2010
Ing. FrantišekS i v e r av.r.
zpravodaj hospodářského výboru
Zákonem č. 281/2009 Sb. byl změněn energetický zákon č. 458/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů, takto:
V § 11 odst. 1 se na začátek písmene f) vkládají slova „vyúčtovávat dodávku energií a souvisejících služeb;“.
Po této novele tedy bylo znění celého § 11 odst. 1 písm f) následující:
„vyúčtovávat dodávku energií a souvisejících služeb; být účetní jednotkou podle zvláštního právního předpisu a sestavovat a předkládat Energetickému regulačnímu úřadu regulační výkazy podle tohoto zákona,“
Vámi uvedený pozměňovací návrh se stal (po opravě chyby čísla článku) součástí návrhu zákona kterým se mění některé zákony ke zkvalitnění jejich aplikace a ke snížení administrativní zátěže podnikatelů, v následujícím znění:
"ČÁST DEVÁTÁ
Změna zákona č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a výkonu státní správy v energetických odvětvích (energetický zákon)
Čl.XI
V § 11 odst. 1 zákona č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a výkonu státní správy v energetických odvětvích (energetický zákon), ve znění zákona č. 670/2004 Sb., zákona č. 158/2009 Sb. a zákona č. 281/2009 Sb., se v písmenu f) část věty za středníkem zrušuje."
Po schválení navrhovaného zákona tedy bude § 11 odst. 1 písm. f) zákona č. 458/2000 Sb. znít:
"vyúčtovávat dodávku energií a souvisejících služeb",
Mimo jiné tedy zmizí povinnost být "účetní jednotkou" a tedy vést účetnictví a bude postačovat daňová evidence (doplnění: není potřeba vést ani DE, pokud budete uplatňovat výdaje procentem z příjmů).
Upozorňuji však na následující okolnosti:
- nezahrnování příjmů od daně z příjmů osvobozených do vyměřovacího základu na všeobecné zdravotní pojištění je podmíněno právě vedením účetnictví, tedy kdo povede DE (nebo bude uplatňovat výdaje procentem z příjmů), bude platit zdravotní pojištění i z příjmů od daní z příjmů osvobozených
- účetnictví můžete vést dobrovolně, takže já bych ho po dobu osvobození vedl i dobrovolně a na DE bych přešel (pokud vůbec) až po skončení osvobození
- přechod z účetnictví na DE je možný nejdříve pět let po zahájení vedení účetnictví. Kdo tedy účetnictví již vede, musí v tom pokračovat po uvedenou dobu.
- povinnost vést účetnictví zanikne teprve po nabytí účinnosti návrhu zákona, o kterém je řeč. Tedy každý, kdo začne provozovat FVE do tohoto data, je povinen začít vést účetnictví a pokračovat nejméně pět let.
Dobrý den,
chci se podělit o velice dobrou zprávu ohledně vyměřovacího základu pro zdravotní pojištění. Na Ministerstu zdravotnictví proběhla schůzka se závěrem, který VZP akceptuje. Pokud OSVČ má příjmy od daně osvobozené, nebudou zahrnovány do vyměřovacího základu.
Přikládám písemné vyjádření.
Děkuji Vám za dobrou zprávu.
Dobrý den prosím a radu čí připomínku k následujícímu: začal jsem provozovat FVE – zelený bonus. Fakturovat budu následujícím způsobem:
1) na elektroměru FVE zjistím měsíční výrobu (např 200 kw)
2) na 4 kvadrantu zjistím přebytek (např. 50 kw)
3) z bodu 1 a 2 vypočítám ZB což je v tomto případě 150 kw
Výsledná fakturace bude následující:
Spotřebovaná energie v rámci ZB = 150 x ZB x DPH (v případě, že se stanu plátce)
Prodej přebytků = 50 x cena obvyklá x DPH (zde jsem použiji model doporučený v diskuzích - prodej v rámci domu)
K tomu se váže ještě dotaz, co je cena za decentrální výrobu = to je ten ZB + prodej přebytků?
Dobrý den,
ZB se fakturuje za celkem vyrobené kW, ne za část.
Pak taky přebytky prodáváte EONu a to ne za cenu obvyklou, ale za cenu určenou ve smlouvě s EONem.
To co spotřebujete si pak buď nafakturujete za cenu obvyklou, nebo spotřebujete na doklad o použití a myslím, že to můžete i naprosto ignorovat a nefakturovat. Ale i se svými důsledky krácení odpisů a DPH za zařízení.
Cena za decentralizovanou výrobu se fakturuje za vše dodané do distribuční sítě, tedy stejně jako přebytky eonu.
Takže máte to skoro dobře :-)
A nezapomeňte, že si to vše budete muset s patřičnými znalostmi obhájit. Pokud si netroufáte, raději si sežeňte účetní či daňového poradce.
Dnes zpětně mohu říct, že jsem do toho investoval desítky hodin studia a roční vyúčtování FVE stojí pro zaměstnance cca 2500,- Kč a to je od účetní, která má poslední informace z této oblasti.
Nevyplatí se to....
Chtěl bych se zeptat, zda-li někdo má nějaké zkušenosti s řídícím systémem pro FVE. Chtěl bych podle výkonu FVE automaticky spínanat některé spotřebiče, např. pračku, myčku, ohřev vody v bojleru, ohřev vody v bazénu...... chtěl bych využít co největší výkon FVE pro vlastní spotřebu. Děkuji za rady.
Zkušenosti mám, ale nevím, jestli Vám budou co platné. Řešení je totiž úzce vázáno na typ střídače a na typ řídícího systému. Nicméně obecně budete postupovat stejně.
V našem případě jsme dva střídače Fronius IG 120 plus připojili k stávajícímu řídícímu systému AmiT, který už jsme měli včetně vizualizace v provozu na LAN takto:
- výrobcem střídačů dodávaná speciální komunikační karta s rozhraním RS232 v jednom ze střídačů (střídače jsou mezi sebou propojeny přes RS485) se propojila s RS232 portem ŘS
- na základě výrobcem střídačů popsaného komunikačního protokolu jsme napsali komunikační driver pro řídící systém AmiT
- tím jsme dostali všechny informace ze střídačů do řídícího systému a můžeme je nejen v rámci vizualizačního sw monitorovat přes LAN na PC, ale ŘS také může na jejich základě podle řídícího programu spínat vhodné spotřebiče (v našem případě různé režimy tepelného čerpadla - aktivní klimatizaci, ohřívání vody v bazénu, topení v bazénové hale a dále činnost 3,5 kW odvlhčovací jednotky u bazénu).
Ale tato diskuse by měla být v jiném vláknu, s legislativou totiž souvisí jen velmi vzdáleně...
Dobrý den, na FÚ a OSSZ mi sdělili, že jsem povinen z důvodu "zeleného bonusu" (u daní po uplynuí osvobození) do vyměřovacího základu zahrnout i příjem, který obdržím od elektrárenské společnosti za elektrickou energii spotřebovanou pro vlastní potřebu.Tento příjem prý odpovídá množství elektrické energie spotřebované pro vlastní potřebu po vynásobení částkou ve výši rozdílu mezi cenou, za kterou je elektrická energie nakupována od výrobce, a cenou, za kterou je elektrická enrgie prodávána spotřebitelům.
Vůbec tomu nerozumím. Vždyť i když mám "zelený bonus", tak vše prodávám, i to co spotřebuju. Fakturuji přece vše co mám na číselném ukazateli na střídači. Nebo se pletu? Jak je to v praxi? Máte s tím zkušenost? Obracím se na zkušené.
Mnohokráte předem děkuji.
Musí se rozlišovat mezi Vámi jako podnikatelem na jedné straně a Vámi jako soukromou osobou na straně druhé. Je to stejné jako když si na IČO za účelem podnikání koupíte auto. Také při jeho použití k soukromé cestě musíte sobě jako podnikateli zaplatit ( i když to asi moc lidí nedělá, ale to je věc FÚ a jejich svědomí).
Takže pokud vyrobíte 1MWh energie a z ní 300kWh spotřebujete tak si je musíte prodat. Cena se stanoví jako cena obvyklá tj. jako průměr cen PRE,EON a ČEZ které platí za přebytky. To započtete do celkových příjmů a pak spočítáte daně, sociálko a zdrávko.
Navíc, pokud jste plátcem DPH ( tipuji, že ne), tak DPH z tohoto prodeje musíte odvádět i v době osvobození.
Tak jsem včera chodila po úřadech.FÚ-DP nemusím podávat po dobu osvobození,nemusela jsem se ani registrovat,to mám udělat až budu povinna DP podat.Odevzdala jsem tam prohlášení,že využívám osvobození.SP-vyšla mi 0,přesto jsem předložila dopis,co obdržel p.Brabec z MŽP,že se ZP a SP neplatí.Úřednice na to,že když je to z ministerstva,tak to asi ví.Šla se zeptat za vedoucí,ta prohlásila,že je to blbost.ZP-jsem u ČPZP.Předložila jsem tam vyjádření VZP s tím,že toto musí platit u každé zdr.pojišťovny.Úřednice vůbec nevěděly,co znamená provozování FVE.Poslaly mne za paní,co má na starost OSVČ.Ta na mne vybafla,proč jsem se na ZP registrovala jako OSVČ,když nepodávám DP.Po delším rozhovoru SNAD pochopila o co mi jde,protože prohlásila,že se musí zeptat a pak mi zavolá.Takže tak.
tento příspěvek byl redakcí odstraněn
V novém DFÚB od ing. Poláka č. 1/2010 je opět stanovisko ing. Ženíškové, že sociální daň se musí platit i v případě osvobozených příjmů.
Žádal jsem redakci o opravu vyjádření VZP z DFÚB IV/2009 ke stejné problematice, redakce to nekomentovala (alespoň jsem to zatím nenašel). Alespoň ale nepokračuje v publikování nesprávného názoru VZP.
Hezký den!
MPSV se ústy JUDr. Jiřího Biskupa - ředitele odboru sociálního pojištění MPSV a JUDr. Naděždy Břeské - ředitelky legislativního odboru MPSV postavilo za protizákonný výklad Ing. Ženíškové o povinnosti zahrnout příjmy osvobozené od daní z příjmů do daňového základu OSVČ pro účely stanovení vyměřovacího základu na sociální pojištění a prohlásilo její stanovisko za právní názor MPSV. Bližší viz http://diskuse2.jakpodnikat.cz/viewtopic…
Takže konec diskuse, je to oficiální názor MPSV, přes který nejede vlak ani kdyby to byla sebevětší pitomost. A pokud se vám to nelíbí, nerespektujte to, nechte si vystavit platební výměr, odvolejte se proti němu k ČSSZ (bude zamítnuto) a pak podejte žalobu k soudu - touto cestou budu postupovat já. Nicméně upozorňuji, že ani mnou případně vyhraný soudní spor nemusí znamenat změnu nezákonného výkladu MPSV (soudní spor bude o zrušení platebního výměru a ne o změnu oficiálního ale nezákonného výkladu zákona) a že každý další postižený pravděpodobně bude muset absolvovat celý tento postup znovu. V případě, že se podřídíte nezákonnému výkladu MPSV a poté budete s odvoláním na můj případně vyhraný soudní spor žádat o vrácení zaplaceného pojistného, bude vám žádost pravděpodobně s odvoláním na platné stanovisko MPSV zamítnuta a budete muset podat žalobu o vrácení neprávem vybraného pojistného...
Přesto všechno přeji hezký večer a ať nám na jaře slunce svítí alespoň tak, jako loni!
Dne 19.3. byl ve třetím čtení schválen zákon, který mimo jiné ruší povinnost vést účetnictví při získání licence na FVE. Čeká ho ještě senát a prezident.
Jedná se o Sněmovní tisk 1048/2. Ale je to hrozný paskvil, nemá přechoďák, takže bude asi platit až od 2011.
Návrh byl vložen do "zákona proti byrokracii" ve druhém čtení dne 16.3.
Hezký den!
Nové vyjádření VZP :
U OSVČ, která vede účetnictví, se pro účely stanovení vyměřovacího základu
podle § 3a odst. 1 věty třetí vychází ze základu daně z příjmů. Je přitom
uveden i odkaz např. na § 23 odst. 1 ZDP, podle něhož se do základu daně
nepočítají příjmy, které jsou od daně osvobozené. Na osobu, která vede
účetnictví, se vztahuje předpis, na jehož základě nejsou osvobozené příjmy
zahrnuty do vyměřovacího základu pro odvod pojistného na zdravotní
pojištění.
Zbývá ještě doplnit, zda lze toto rozšíření (a osvobození) aplikovat i na
osoby provozující fotovoltaické elektrárny. Podle § 11 písm. f) zákona č.
458/2000 Sb., energetický zákon je držitel licence povinen být účetní
jednotkou podle zvláštního právního předpisu. Tím dochází paradoxně k
osvobození příjmů u většiny provozovatelů fotovoltaických elektráren.
konce citace.
Dnes jsem to obdržel z VZP, může to prosím nějaký klient VZP ověřit na přepážce a napsat ? :-)
Můžete to přeposlat na email lukas_bretislav at post.cz ? A jak to myslíte přeptat se na přepážce?Myslíte,že na všech pobočkách budou mít k tomuto problému vyjádření?
Zdravím. Dotaz k účetnictví - pokud povedu podvojné účetnictví musí si založit nový účet - podnikatelský či mi stačí soukromý? Děkuji za názory.
Dobrý den, nedovedu si představit, jak byste chtěl v účetnictví používat soukromý účet. Jednak by se to jistě nelíbilo finančnímu úřadu a i když to pominu, tak jak byste vyřešil problém soukromých operací na tomto účtu ve vztahu k účetnictví?
Takže jednoznačně samostatný podnikatelský účet (u mbanky je zadarmo...)
Jestli se nepletu, byla původní diskuse o daních, učetnictví a sociálním a zdravotním pojištění v souvislosti s FVE. Teď se to nějak zvrhlo. Bohužel!
Prosím diskutující aby si založily vlastní větev zde nebo klidně diskutovali radši na nějakém jiném portálu a přidávaly příspěvky týkající se jen a pouze dané problematiky.
"Malá fotovoltaická elektrárna - legislativa a zkušenosti"
Z této diskuze již bohužel nikdo moc rad, které by mu pomohli s provozem malé FVE nevyčte.
Děkuji a přeji pěkné odpoledne.
Je mi z vás závistivých levičáků na zvracení. Pěkně vás soudruh Paroubek a jeho společnost Rudých zmákla. Jasně, pojďme, vezmeme klacy a kameny a ukážeme těm co si dovolili vzít veškeré svoje úspory + půjčky a zkusili podnikat za účelem vydělat si. A když už budeme u toho, tak můžeme zlinčovat i ženy na mateřských dovolených co si chtejí přividělat prodejem na Aukru nebo jiných internetových portálech.... a pozor .... představte si že existují i jiní podniktalé, dokonce i Vaš i zaměstnavatelé, kteří legálně podnikají za účelem zisku .... vždyť to je vykořisťování, že? To už tady jednou bylo .... jen soudruha Gotwalda vystřídal jiný soudruh ... Jděte se bodnout ..... jen si dejze pozor, abyste nenarazili ještě na věstší závistivce než jste vy sami .... ti by Vám mohli třeba zničit auto, protože oni sami ho nemají. Tak vám přeju hodně štěstí, protože nejhorší co může být, je srážka s blcem.
To štěstí budeme potřebovat, po srážce s vámi a s vaší češtinou :-).
Stavěl jsem si elektrárnu na střeše svépomocí.
1) Podle mého se vyplatí založit i pro menší FVE s.r.o. a neřešit případné problémy s platbou sociálního a zdravotního "pojištění". U větších instalací se vyplatí uplatnit odpočet DPH. Plátcem PDH se může stát i OSVČ. Daňové přiznání bude velmi jednoduché a buď si ho člověk splácá sám nebo mu to někdo udělá za pár korun.
2) Elektrárna vyžaduje údržbu a nese s sebou i další náklady (poškozené kabely, konektory a připevňovací prvky, ochrana kontrukcí, pojištění, opravy, ostraha, úklid sněhu, čištění,..). Lze tedy přes s.r.o. uzavírat DPP i jiné typy smluv (například nájemní na střechu) a také kumulovat náklady z provozu i po dobu pětiletých prázdnin a uplatnit je později.
Je mi jasné, že nejde o univerzální návod, jak na sociální a zdravotní "daně", ale určitě se řadě lidí vyplatí uvažovat i tímto směrem - například, mají-li již firmu v provozu.
3) Snad jen pro zajímavost pár argumentů pro střešní instalace:
a) Cena kWp se při svépomocné stavbě a dostatečné odborné způsobilost již dne dá stlačit k cca 50 tis./kWp (bez DPH) i při nákupu rozumných panelů a ne jen nejlevnějšího šuntu. Při životnosti cca 25 let avýnosu 1kWp cca 1MWh ročně vychází cena za kWh kolem 2 Kč - tedy sice více, než z Temelína, ale bez hyzdění krajiny, záboru zemědělské, lesní a jinak užitečné plochy a dalších efektů velké energetiky. Je předpoklad dalšího poklesu ceny kWp. 2Kč jsou také méně, než se platí ve špičce. U ostrovního provozu není proč váhat.
Sám jsem dosáhl u FVE ceny cca 60 tis./kWp, ale při další stavbě bych byl chytřejší.
b) Střešní FVE připojené do rozvodu nn spíše vylepšují - splošťují křivku místní spotřeby, tedy mají kladný vliv na rovnováhu sítě. Jejich výroba se dobře kryje se spotřebou klimatizací (léto) nebo topení, stejně jako spotřebou technologií ve firmách při denní směně.
c) Díky existenci řady malých nezávislých výrobců se otvírá možnost efektivního výzkumu malých zásobníků energie (baterie, superkapacitory, setrvačníky, palivové články,...) a dá se očekávat jejich postupný nástup - i vzhledem k rozvoji elektrifikace autodopravy.
Takže fotovoltaice a alternativní energetice třikrát zdar ;-)!
Ahoj díky že ses podělil o zkušenosti. Taky plánuji postavit si střešní FVE svépmocí. Mohl bys trochu popsat co bys při další stavbě pozměnil? Co se týče investice napadá mě jen ušetření na konstrukci, když nepočítám správný výběr prodejce zařízeních. Díky
Dobrý den, mám dotaz ohledně připojení FVE. Mám kladné stanovisko o připojení FVE. Mohl by nastat ještě nějaký problem s připojením hodin ze strany ČEZu? Děkuji.
Myslím si, že pokud máte kladné stanovisko a pokud stihnete zprovoznit FVE do doby platnosti stanoviska, tak by na straně ČEZu neměl být problém.
Zdravím,
mám dotaz zda někdo má zkušenost s následující situací. Manželé si pořídili FVE - původně měl být investor a provozovatel manželka díky tomu, že je podnikatelka. Po zjištění nutnosti vést účetnictví se rozhodli, že provozovatel bude manžel. FVE již byla v realizaci a faktury zaplaceny manželkou. A ted jak dál: FVE je v SJM. Mají si to mezi sebou pronajmout na základě nájemní smlouvy?Lze to mezi manželi s něčím co je v SJM? Nebo druhá varianta - přeprodat? A nebo existuje jěště nějaká možnost? Děkuji za info.
Podle mého názoru je rozhodující, na koho je vystavena licence. Tím pádem je přiřazeno IČO, pod kterým se musí vést účetnictví. Na tom, kdo to hradil tolik nezáleží, to lze účetně ošetřit.
Taková perlička: http://ekonomika.ihned.cz/c1-41057360-po…
Jak je to s přechodem garantovaných výkupních cen na někoho jiného (dědice)?
Příklad: Postavím FVE na střeše domu rodičů jako jejich "důchodové připojištění" a provozovatelem bude jeden z nich (ten "na kterého je psaná přípojka"). Získá na 20 let garantované výkupní ceny, ale po 15 letech zemře. Přejde garance ze smlouvy na dědice (druhého rodiče, děti) nebo jim zůstane jen kus drátu vedoucího od FVE, který jim nikdo nikam nepřipojí (nebo jen za nevýhodných podmínek), protože "doba se změnila"?
Reaguji na příspěvky k pozastavení povolování fotovoltaických elektráren a lidskou zlobu.
Rozumní lidé se chovají tak, jak je to pro ně ekonomicky v dané době nejvýhodnější.
To znamená, že ten kdo řídí hospodářství, má nástroj k ovládání. Pokud řídí špatně vyrobí zástupný problém a pustí upravené informace.
Odpoutá pozornost od svého špatného počínání.
Lidé mají viníka.
Ano, je to ten, který po zralé úvaze včas zareagoval na nabídnuté ekonomické podmínky.
Nic neprovedl. Jen investoval včas a na správném místě. Ale tlučte ho drzouna jednoho.
Že se z toho dělá zle normálním rozumným lidem? Nevadí, těch mnoho není.
Ti volby neovlivní.
Souhlasím!!!!
Posílám zpracované vyjádření daňového poradce. Příjem z licence FVE je příjmem viz níže a podléhá platbě soc i zdr. pojištění.
Na základě vydané licence jste zařazen do zvláštního režimu § 7 zákona 586/92 Sb.
Nemáte-li přidělené IČ, bude Vám přiděleno MPSV a máte tytéž povinnosti jako OSVČ – tj. do 8 dnů ZP a SP. Zároveň se nezapomeňte klasifikovat jako OSVČ na vedlejší činnost, jinak spadáte do režimu záloh.
Pozor na případnou ztrátu zaměstnání – musíte doklusat na OSSZ a ZP a domluvit se s nimi, že Vaše vedlejší činnost se nepřehazuje na hlavní, jak je to dle zákona automaticky, ale nestačí Vám pokrýt životní potřeby. Po obrovském markýriu papírování jsou prý schopni udělit výjimku.
Osvobození od daně z příjmu fyzických i právnických osob: 1+5 let
(v roce uvedení do provozu a po dobu 5ti bezprostředně následujících let)
Zákon č. 586/1992 Sb. o dani z příjmu
- fyzické osoby: §4 písmeno e)
- právnické osoby: §19 písmeno d)
Doba odpisování: 5 let, odpisová skupina č. 2
ČSÚ, SKP - standardní klasifikace produkce, kód 32.10.52
(Z = zahrnout, ZT = zahrnout také)
Počátek odpisování: 7. rok (po skončení osvobození od daně z příjmu)
(Odpisy pro účely zákona není poplatník povinen uplatnit, přitom odpisování lze i přerušit, ale při dalším odpisování je nutné pokračovat způsobem, jako by odpisování přerušeno nebylo)
Zákon č. 586/1992 Sb. o dani z příjmu, §26, odstavec (8)
Lhůta pro uplatnění daňové ztráty vzniklé odpisováním: 5 let
(Od základu daně lze odečíst daňovou ztrátu, která vznikla a byla vyměřena za předchozí zdaňovací období nebo jeho část, a to nejdéle v 5 zdaňovacích obdobích následujících bezprostředně po období, za které se daňová ztráta vyměřuje)
Zákon č. 586/1992 Sb. o dani z příjmu, §34, odstavec (1)
Možnost uplatnění paušálních nákladů: 40 %
(Připadá v úvahu až po uplynutí doby osvobození příjmů a po ukončení odpisování. V případě použití paušálu, odpisy v dáném roce propadají, bylo-li odpisování v minulosti zahájeno)
Zákon č. 586/1992 Sb. o dani z příjmu, §7, odstavec (7), písmeno d)
Pokyn MF ČR, č. D-300
Jasně, že se jedná o příjem a z toho jsou odvody - viz první věta.
Jenže pan poradce osvětlil paragrafy vše, kromě té povinnosti placení SP a ZP v době osvobození od daně. Zkuste se ho poptat, podle čeho by to mělo být placeno už v období 5+1.
Zdravím ..... máte někdo nějaké nové informace ohledně zdravotního pojištění a sociálního zabezpečení? Pořád zaznamenávám jen dva rozdílné názory .... platit x neplatit. Nerad bych udělal chybu, takže scháním nějaké závazné stanovisko, ale marně. Díky.
Bohužel pořád tápeme. Posledních 14 dní nedělám nic jiného než navštěvuju daň. poradce, lítám po netu, ptám se, ale rozhodné a nezvatné stanovisko ohledně toho zda budeme z osvobozených příjmů platit sociální a zdravotní pořád nemáme:(((
Každý daň. poradce tvrdí něco jiného. NIcméně úředníci ve VZP a ČSSZ shodně tvrdí, že platit musíme!
Dnes me volali z CEZ Distribuce a snazili se domluvit si termin na kontrolni promereni a obhlidku FVE.
Mate nekdo zkusenosti ? Maji na to pravo? Musim je vpustit do RD? Podle, kterych, zakonu se to bude ridit? Jakym zpusobem bude probihat kontrola?
Pravdepodobne si cez vyhodnocuje vykazy s osvitem. U me mohla vzniknout disproporce pri 1. fakturaci, kdy jsem vyrabel a nemel jsem jeste v poradku papiry.
http://ekonomika.idnes.cz/manazery-cez-s…
to jsem zvedav jak to dopadne.kazdopadne budu muset enormne snizovat spotrebu domu,jinak se kvuli FV nedoplatim :-((((
pristi rok jen 2 000kc a dalsi rok ocekavam uz 4 000kc pro FV.
ted teprve lidi zacnou rvat jaky je FV savec z jejich penezenek.
Male doplneni - to ze jste OSVC automaticky neznamena ze vas socialka hodi pres palubu, je potreba tam zajit a dat jim vedet, ze prijmy z vasi byvale vedlejsi (!) cinnosti nejsou schopny pokryt vase bezne zivotni naklady. Urcite s tim bude spousta urednich tanecku, ale neresitelne to neni.
Pokud regulerne pracujete, pak za vas zamestnavatel plati socialni i zdravotni a pokud se neprehoupnete pres onech 56tisic vedlejsiho prijmu, nemusite platit nic - ovsem prehledy podat musite - vicemene s nulami.
Horsi to bude pokud se dostanete pres tech 56tisic, a to este ke vsemu jen tesne - to je neprijemne. Pri 5kW bych to ale jeste tak cerne nevidel. :)
Vcelku jsou tyto účetní a daňové úvahy v pořádku, akorát se mi nezdá to oddálené odepisování. Podle mého soudu nic nebrání tomu, abyste uplatnoval odpisy již od prvního roku spuštění FVE. Já to mám tak, že jsem si stanovil předpokládanou část vlastní spotřeby a předpokládanou část prodeje. Tímto poměrem lze stanovit i částku k odepisování. (Majetek sloužící pro vlastní spotřebu nelze odepisovat). Stanovil jsem si 35% ku 65%. Odepisuji tedy 35% vstupní hodnoty FVE již od prvního roku výroby. Po tomto roce budu moci stanovit, zda-li bych mohl odpisy zvýšit dle skutečného poměru vlastní spotřeby a prodejů přebytku. Faktem je, že zelený bonus je chápán jako dotace a dotace jsou ze zákona osvobozené od daně - ale nikdo to nedá písemně a je v tom chaos. Dále je otázkou, zda-li do příjmů zahrnovat zelený bonus či nikoliv. Prodeje přebytků jsou jasné. Ty jsou příjmem. To je ta necelá koruna za 1 kWh. Čili ročně asi 2000 Kč z odprodeje činí reálný příjem. Také by mě zajímalo, jak je tedn zelený bonus chápán. Já ho tedy chápu jako dotaci na pořízení FVE. Je to jako zelená úsporám. Kdo si nechá zateplit dům, může dostat až 100% částky zpět a také z ní neplatí daně. Jenom u FVE se řeklo, že se bude dotovat podle vyrobených kWh a ne podle faktické ceny. Ale zásada dotace se zde nemění. Druhou pravdou je, že pokud má někdo FVE jako vedlejší příjem a přijde o práci, potom je OSVČ a musí platit minimální zálohy na sociálku a zdr.poj. A to je nářez. Potom je asi lepší se na to vykašlat a používat FVE jenom pro svoji potřebu a ne na odprodej. Obecně stát nemá rád OSVČ, protože se mu nikde neorganizují, nejsou tam odbory a žijí si svůj život. To se státu nelíbí a tak staví administrativní problémy všude, kde může.
Dovolím si pár potřehů:
1) Především provoz FVE s prodejem byť jedné kWh, je vždy podnikání, tedy OSVČ. To, že je to například při zaměstnání na věci nic nemění.
2) Dotace řeší zákon o dani z příjmů. Pokud se jedná o dotaci na pořízení FV panelů (což v tomto případě neplatí), tak by to byla dotace investiční, tudíž by byla osvobozena od daně z příjmů, ale poplatník by byl povinen o výši této dotace snížit pořizovací cenu IM. Pokud je to dotace na činnost a ta podléhá dani z příjmů
3) Pokud si stanovíte poměr mezi výrobou pro podnikání a pro osobní potřebu, tak tímto poměrem musíte pak krátit veškeré další výdaje, spojené sprovozem, údržbou a opravami v podnikání
4) Pokud srovnáváte dotace na zateplení, tak jen v případě podnikání, ale tam tato dotace není možná.
5) Stát neháže klacky pod nohy podnikatelům v FVE, ale všeobecně všem podnikatelům. Ty podmínky jsou pro všechny stejné, snad je kromě povinnosti vést účetnictví (podvojné), což stejně není žádná tragedie.
Dobrý den, vím že můj příspěvek nebude přesně k tématu, ale taky jsem pročítal diskuzi a částečně se zde o tom psalo. tedy:
Máte někdo nyní zkušenosti s prodejem přebytků z výroby FVE při používání zelených bonusů. Mám nainstalovaných cca 10 kWp a zajímalo by mne jestli někdo ve východních Čechách našel bez problémů nějaké obchodníka který by nabídl více než ČEZ (64 kč/MWh). Děkuji přímo i za kontakty na obchodníky a zkušenost s jednoduchostí vyúčtování.
Popřípadě jestli má někdo zkušenosti s přímým prodejem jinému zákazníkovi, například sousedovi?
dle článku http://www.eru.cz/dias-read_article.php?…
a odpovědi na otázku č. 8 by to mělo být realizovatelné.
Neco malo na nasledujicich mistech:
Za kolik prodavate svoje prebytky?
http://forumfve.elko.cz/viewtopic.php?f=…
Prodej přebytků někomu jinému než distributorovi.
http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot-…
dobrej clanek.
docela se pozastavuji nad tvrzenim,ze vetraky dodavaji EE prvazne v noci a FV zase ve dne.logiku by to mohlo mit.
problem je,ze malokdo si uvedomuje rozmach solarnich termickych panelu,ten je teprve pred nami - o tom jsem bytostne presvedcen.
co potom s veskerou EE pres leto?
vidim to uz nyni kdy solarni termicke kolektory mam i na pritapeni a silne to zacina pomahat.pres leto jsem mel spotrebu okolo 150kWh/mesic se solarnimy panely.bez nich to delalo cca 450kWh.
rozdil tedy dela 300kWh - pomerne vyznamna suma pro RD.
co s vyrobenou EE pomoci FV,kdyz se nebude odebirat ani pro TUV v letnim obdobi ??? a nebude potreba topit ani v prechodnem obdobi??ocekavam,ze se topne obdobi casem zkrati pro vsechny zateplene domy.
dnes deklarovanych 250 dni bude za par let holym nesmyslem.
v mem dome to vychazi okolo 120-150 dni/rok.
To já vůbec neřeším.
Beru to z pohledu dostupných regulačních služeb v přenosové soustavě. Z tohoto pohledu jsem názoru, že více jak cca 1500MW instalovaného el. výkonu v solárních elektrárnách je pro ČR již *nepřekonatelný problém*.
Tahle hranice je zkrátka STOP.
Více takového výkonu už nelze obsloužit bez velmi vážných a kontroverzních omezení - např. odpojování největších fotovoltaických elektráren na řádově hodiny až dny, ultradrahé nákupy regulační energie ze zahraničí, nucené regulační zásahy v elektrárnách základního výrobního pásma (Temelín, Dukovany, atd.), atd.
Těch 1500MW je takový výkon, že ČEZ bude muset z valné části rezignovat na výstavbu dalších atomových bloků, a bude místo toho muset budovat např. plynové elektrárny, které budou schopny pružně dokrývat "zuby" ve spotřebním diagramu ČR po fotovoltaice. Takže fotovoltaika se nám prodraží nejen přímo, ale i nepřímo.
Nyní je v ČR k 1.2.2010 asi 485MW ve fotovoltaice. Nyní přibývá cca 20MW/měsíc, v předletních měsících to může být až 60MW/měsíc, v posledních 2 měsících roku může skokově přibýt dalších 300-500MW.
Na konci roku 2010 to bude minimálně 1000MW ve fotovoltaice, možná i 1500MW...
JE TO TRAGÉDIE...
A pan Bechník tomu zdá se ještě tleská...
Dobrý den
Máte někdo informace o výkupní ceně.- Pořád se hovoří o snižení výkupní ceny a nikde jsem nezaznamenal, zda se toto bude aplikovat i na již uvedené el. do provozu, nebo zda to bude platit pouze pro nové. Děkuji
Zpetne se nic nemeni.
Zde zakladni kratke info:
a zde FAQ ohledne OZE
http://forumfve.elko.cz/viewforum.php?f=…
a zde prehled vyvoje cen podpor:
http://forumfve.elko.cz/viewforum.php?f=…
Zdravím všechny a prosím o radu. Cca na přelomu března a dubna tohoto roku bych měl obdržet licenci od ERÚ. Chtěl bych se zeptat zda-li se mám přihlásit k sociálnímu, zdravotnímu pojištění a na finanční úřad. Jsem zaměstnanec a k tomu má ještě vedlejší výdělečnou činnost. FVE bude mít instalovaný výkon 5kWh a budu mít režim zeleného bonusu. Povedu podvojné účetnictví. Pokud se stanu plátcem DPH vrátí mi ho i když budu uplatňovat ZB? Děkuji všem za rady.
citace ww.ceps.cz
ČEPS žádá o pozastavení připojování nových zdrojů OZE
V současné době se elektrizační soustava České republiky nachází již za hranicí bezpečné hodnoty instalovaného výkonu a výkonu již schváleného k připojení ve větrných a fotovoltaických elektrárnách. Pokud sečteme realizované projekty a vydaná kladná stanoviska k žádostem o připojení, je toto číslo vyšší než hodnota přijatelná pro bezpečný a spolehlivý provoz elektrizační soustavy ČR. Společnost ČEPS je ze zákona odpovědná za vyrovnanou bilanci mezi výrobou a spotřebou elektřiny v celé České republice a za bezpečný a spolehlivý provoz přenosové soustavy. Pokud urychleně nedojde ke změně pravidel připojování výše uvedených zdrojů, bude ČEPS především při předcházení či řešení stavu nouze nucena tyto zdroje odstavovat z provozu. Toto by mohlo pro investory do větrných a fotovoltaických elektráren znamenat ohrožení jejich investic.
V současné době (stav k 31. 12. 2009) je do elektrizační soustavy ČR připojeno více než 600 MW výkonu větrných a fotovoltaických elektráren a kladná stanoviska žádostem o připojení těchto zdrojů v rámci celé ČR dosahují dalších 3 500 MW výkonu.
„Dopisem ze dne 3. února 2010 jsme požádali distribuční společnosti (ČEZ , E.ON, PRE.) o pozastavení vydávání kladných stanovisek k žádostem o připojení nových větrných a fotovoltaických elektráren“, říká předseda představenstva a generální ředitel společnosti Ing. Petr Zeman a zároveň dodává: „nelze do soustavy připojit více výkonu, než z ní lze odebrat, to nám jednoduše neumožňují fyzikální zákony“.
Dalším postupem při řešení této problematiky bude vypracování nových podmínek pro připojení těchto zdrojů společně se zástupci distribučních společností Další informace budou známy počátkem března tohoto roku.
Samozřejmě, jak jinak. Jak se těm zmetkům přestane něco líbit, tak vymýšlejí nesmysly. Otázkou je kdo je větší lump jesti Zeman nebo novináři co o tom píší. V EZ je jasně stanovena pro velké elny povinnost dodavatele zajistit regulaci dodávaného výkonu z důvodu udržení stability DS. Totéž musí umět ostatní systém, ale bludy se mezi lidi pouští o 106.
Další názor na naši problematiku.
Jen upozorňuji na materiál pracovníka MF ČR ing. Bachora, který byl publikován ve začátkem roku 2009 a který ostatní přednášející velmi často citují (DFUB I/2009 ing. Poláka str. 63 a násl.). Uvádí tam jiné odpisové skupiny.
Hezký den!
Chtěl jsem se zeptat, zda-li při přechodu ze ZB na výkupní ceny po 4 letech splácení úvěru Reifeisenbank (je podmínkou ZB) bude mi uznána letošní výkupní cena, nebo letošní cena navyšovaná po dobu trvání splácení úvěru o 2-4% a nebo se budu muset řídit výkupní cenou stanovenou pro rok 2014. Velice vám děkuji za odpovědi.
Nechci být vševěd, ale tuším, že rozhodující je datum uvedení FVE do provozu.
Dovolil jsem si zaslat na ERÚ podnět pro změnu zákona č.458/200Sb ve smyslu povinnosti býti účetní jednotkou v souvisliosti s velikostí provozovné FVE. Dostal jsem toto vyjádření, které si osobně myslím, že je mylníkem v tomto směru! a konečně je hodnotím jako správnou reakci ERÚ. Přkládám je (originál i s drobnými chybami):
Vážený pane inženýre,
obrátil jste se na náš Úřad s podnětem ke změně ustanovení energetického zákona v souvislosti s problémem, který vyplývá z interpretace energetického zákona a zákona o účetnictví ve vztahu k povinnosti držitelů licence na výrobu elektřiny být účetní jednotkou.
Podle ustanovení § 11 odstavce 1 písmena f) zákona č. 458/2000 Sb., ve znění zákona
č. 158/2009 Sb. (dále jen energetický zákon), je držitel licence povinen být účetní jednotkou podle zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, a sestavovat
a předkládat Energetickému regulačnímu úřadu regulační výkazy. Povinnost být účetní jednotkou ve smyslu zákona o účetnictví ukládá energetický zákon v současné době každému držiteli licence bez ohledu na to, pro jakou činnost byla licence držiteli udělena, popř. zda se jedná o osobu fyzickou či právnickou.
Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, byl novelizován mj. zákonem č. 437/2003 Sb., kterým byly zrušeny účetní soustavy podvojného a jednoduchého účetnictví. Soustava jednoduchého účetnictví tak byla de facto převedena na tzv. daňovou evidenci, jejíž náležitosti v současné době upravuje zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů. Vzhledem ke zrušení soustavy jednoduchého účetnictví se nadále "účetnictvím" v terminologii zákona o účetnictví rozumí totéž, co za předchozí právní úpravy bylo zákonem upraveno jako tzv. "účetnictví podvojné", přičemž zákon rozlišuje dvojí rozsah vedení účetnictví, a to plný rozsah a zjednodušený rozsah.
Na základě výše uvedeného je bohužel nutné konstatovat, že povinnost energetického zákona být účetní jednotkou podle zákona o účetnictví splní držitel licence tehdy, pokud vede účetnictví podle zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, tj. v podobě, která byla dříve zákonem označena jako účetnictví podvojné.
Energetický regulační úřad registruje tuto problematiku a stanovisko našeho úřadu k dané problematice je následující.
Domníváme se, že povinnost vést podvojné účetnictví i v případě držitelů licence na výrobu elektřiny ze zdrojů s malým instalovaným výkonem, např. fotovoltaických elektráren, je nepřiměřená. Původní účel této zákonné povinnosti v žádném případě nesměřoval k administrativnímu zatížení podnikatelů s nízkými příjmy z činnosti v energetických odvětvích, nicméně v roce 2004, kdy tuto povinnost energetický zákon uložil, nebylo možné předpokládat takový rozvoj v oblasti výroby elektřiny z malých obnovitelných zdrojů energie.
V této záležitosti proto rovněž komunikujeme s Ministerstvem financí, které je o tomto problému informováno, zejména z činnosti finančních úřadů, a hledáme optimální řešení. Energetický regulační úřad v tomto směru navrhuje, aby zejména z důvodu, že se jedná o dočasný problém, finanční úřady nepostihovaly takové malé výrobce, kteří svým obratem nedosahují limitu pro povinné vedení podvojného účetnictví podle zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, pokud nyní neplní přísnější požadavek vyplývající z energetické zákona.
Definitivní řešení spočívá v novelizaci energetického zákona, která jen nyní rozpracována v souvislosti s transpozicí nově přijatých předpisů Evropských společenství v oblasti liberalizace trhů s elektřinou a plynem. Tyto změny se sice dotýkají v první řadě jiných oblastí, nicméně pokud nedojde k nápravě dříve, bude snahou Energetického regulačního úřadu vyřešit problém s povinností držitelů licencí být účetní jednotkou nejpozději v této novele energetického zákona. Termín její platnosti očekáváme na konci letošního roku nebo začátku roku příštího.
S pozdravem
Ing. Helena Arnoldová
Energetický regulační úřad
Odbor elektroenergetiky - Oddělení regulace zdrojů a sítí
Partyzánská 1/7
170 00 Praha 7
Tel: +420 255 715 575
E-mail: helena.arnoldova at eru.cz
Takže je to jasné, ve svém podnikání dělám DE a budu ji dělat i nadále i s provozem FVE, která mi jen přibyla do mého podnikatelského portfolia. Hurá, vyhrál jsem, ale byla to dřina z nich vymámit alespo%ň takové stanovisko!
S tím vyhráním bych byl opatrný. Je třeba tlačit na některé poslance, aby to protlačili co nejdříve do nějakého přílepku, formou pozměňovacího návrhu zákona o dani z příjmů, případně účetnictví, jinak je to jen v kategorii JPP (jedna paní povídala)....
VÝKLAD ĆSSZ ohledně příjmů ze FVT:
Za příjmy z podnikání a z jiné samostatné výdělečné činnosti jsou podle zákona 586/1992 Sb., o daních z příjmů považovány také příjmy z jiného podnikání podle zvláštních předpisů. Takovými příjmy jsou i příjmy z výroby elektřiny (příjmy z provozu např. malých vodních elektráren, solárních zařízení apod.), jelikož k takové činnosti je nutné mít licenci podle zvláštních právních předpisů (zákon č. 458/2000 Sb., energetický zákon, ve znění pozdějších předpisů).
Zákon č. 589/1992 Sb., ve znění platném od 1. 1. 2009, jednoznačně stanoví, že i příjmy, které jsou osvobozeny od daně z příjmů, jsou příjmy, které ovlivní vyměřovací základ OSVČ.
Skutečnost, že při splnění určitých podmínek jsou takové příjmy po určitou dobu osvobozeny od daně, nemění nic na skutečnosti, že se jedná o příjmy ze samostatné výdělečné činnosti, a tudíž jsou to příjmy, které vstupují do vyměřovacího základu OSVČ.
Při stanovení vyměřovacího základu OSVČ je však nutné pamatovat nejen na příjmy ze samostatné výdělečné činnosti, ale i na výdaje na dosažení, zajištění a udržení zdanitelných příjmů. Zákon o daních z příjmů v § 25 odst. 1 písm. i) sice stanoví, že za výdaje (náklady) na dosažení, zajištění a udržení příjmů pro daňové účely nelze zejména uznat výdaje (náklady) vynaložené na příjmy od daně osvobozené nebo nezahrnované do základu daně. Toto ustanovení tedy říká, že pokud existují nějaké příjmy, které jsou osvobozeny od daně z příjmů, nelze k těmto příjmům uplatňovat „daňově uznatelné výdaje (náklady)“. Přesto je nutné připomenout, že OSVČ takové výdaje fakticky má.
Pokud tedy příjmy osvobozené od daně z příjmů ovlivní příjmy ze samostatné výdělečné činnosti pro účely zákona č. 589/1992 Sb., musí i výdaje spojené s takovýmito příjmy ovlivnit výdaje ze samostatné výdělečné činnosti pro účely tohoto zákona.
Při posuzování výše výdajů bude nutné vycházet z výdajů na dosažení zajištění a udržení příjmů, a to ve výši, která by byla stanovena, kdyby příjmy, které souvisí s příslušnými výdaji, nebyly od daně osvobozeny (ČSSZ zastává názor, že v tomto případě, je možné uplatnit také výdaje procentem z příjmů, a to i za situace, že daná osoba má i jiné příjmy z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti, u kterých uplatňuje skutečné výdaje na dosažení, zajištění a udržení příjmů).
Pro úplnost je nutno podotknout, že podle ust. § 4 odst. 3 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, má poplatník (OSVČ) možnost dobrovolně se vzdát osvobození od daně. Toto vzdání se musí být provedeno oznámením správci daně, a to nejpozději ve lhůtě pro podání daňového přiznání za kalendářní rok, v němž byly příslušné zdroje a zařízení uvedeny do provozu. Poplatník (OSVČ) se tedy může rozhodnout, zda bude pro něho výhodnější osvobodit příjmy od daně z příjmů v následujících 5 letech (předpokládá, že bude mít z provozu zisk), nebo se vzdá tohoto osvobození (za předpokládané situace, kdy bude ztrátový) a využije možnosti například odpočtu daňové ztráty od základu daně v dalších letech.
Takze pokud jsme to dobre pochopil. Pokud osvobodim prijmy od dani tak nemuzi vuci nim uplatnovat naklady a tak ziskat nizsi zaklad pro vypocet Sco.poj a Zdr.poj.
Tudiz to co usetrim na dani tak daleko vice zaplatim na na soc a zdrav diky zakladu nezmensenemu o vydaje. Nema cenu jit do 1+5 osvobozeni.
Tudiz je to bohuzel ta nejhorsi varianta se kterou jsem pocital a za kterou jsem byl peskovan.
Mate nekdo zkusenosti jak zauctovat FTV pres prelom roku. Resp. moje licence od ERU nabyla pravni moci 31.12.09, cimz pro me vznika povinnost zauctovat byt nulovy prijem, protoze FTV jeste neni zprovoznena. Dela mi ale starosti jak na zahajovaci rozvahu, vloni jsem zaplatila 2 zalohove faktury, ale stale mi zbyva konecne faktura, kterou budu platit az letos. Umite mi nekdo poradit? Diky
Dobry den,
byl by nekdo schopen odpovedet na moje dotazy? I po recteni cele diskuze porad nemam jasno. Nejprve uvodem...Rad bych letos zprovoznil FVE na rodinem dome o vykonu 4,86kWp. S ohledem na nedostatek vlastniho kapitalu (mam cca 100tis) jsem nucen vyuzit stavebniho sporeni od Raiffeisenbank s urokem cca 5.1% p.a. Puvodne jsem chtel veskerou energii prodavat ale kvuli financovani lze pouze jit do Zelenych bonusu (banka podporuje uverem pouze variantu Zelenych bonusu). A ted otazky:
1) Ten co mi delal nabidku a bude realizovat FVE tvrdi, ze lze druhy rok prejit na system plnych vykupu (coz jsem zjistil na diskuzi ze skutecne lze). Banka uz dale toto neresi, tudiz se da rict ze vlastne to stavebni sporeni lze i na plny vykup vyuzit, ale az dalsi rok. Co si o teto moznosti myslite? Legalni to asi moc neni co? Muze se to banka dovedet a pozadovat zplaceni pujcene castky?
2) Duvod proc chci system plnych vykupu je ten, ze minimalizuje riziko navratnosti. Navic osobne si myslim, ze takovou spotrebu v baraku mit nebudu a v zime kdy bych potreboval nejvice energie se ji nebude dostavat. Trochu nechapu system fakturovani Zelenych bonusu. Kdyz energii nespotrebuju jde do site a prodava se za cca 1Kc maximalne za kWh. To co spotrebuju pak vyfakturuji za tech cca 11.81kc. Kdyz budu schopen sam spotrebovat jen 25% energie, tak za tu dostanu hezke penize a za tech zbylich 75% nedostanu takrka nic. Takze navratnost je v tahu. Proc tedy nezvysit vlastni spotrebu treba tim, ze zapojim nejake spotrebice, co budou zrat proud uplne "zbytecne" ale ve finale zvysim spotrebu v baraku, takze budu moct vyfaktrurovat vic. Je ma hypoteza spravna nebo uplne postavena na hlavu? Jak to resite vy. Ma smysl umele zvysovat spotrebu abych dosahl maximalni spotreby energie v baraku?
3) Nekdo tu taky psal, ze u FVE do 5kWp se nevyplati system plnych vykupu. Proc?
4) Co se tyce toho placeni socialniho tak pokud mi FVE vydela za rok cca 5000*11,81=59tis.Kc, a ja mam z toho platit to socialni tak ho platim nebo ne? (psali jste neco o limitu 56tis. kdy se neplati). Nevim jestli se ten limit porovnava s celkovym ziskem nebo jen nejakou pomernou casti ze zisku. Jak by to bylo v tomto kontretnim pripade.
5) Placeni zdravotnimu pojisteni se nejspise vyhnout neda, kolik by tedy predstavovalo mesicne nebo rocne, kdyz budem uvazovat jiz zminenych 59tis.Kc zisku za rok?
6) Kolik jsou naklady na prepojeni na system plnych vykupu? Cetl jsem neco o tom ze se plati CEZu za kazdou Amperu a kaplicka je nutna asi castecne rozsirit/predelat.
Dekuji predem za jakoukoliv odpoved, ktera mi v tom udela trochu jasno. Diky a s pozdravem
Tomas
Dle meho nazoru je hloupost jit do systemu pevnych vykupnich cena.
Duvody:
a) o neco slozitejsi technicke provedeni vuci pripojeni FVE do site
b) tim vyssi naklady
Zeleny bonus jsme popsal zde http://forumfve.elko.cz/viewtopic.php?f=… a tak jenom zkracene.
To co vyrobite, tak za to dostanete penize. JE to o kacku mene nez u povineho vykupu. Pokud to vse pudje ven do site, tak za to dostanete dalsik kacku (takze se to uz srovnava oproti tomu povinemu vykupu), navic 1/4 az udajne 1/2 spotrebujete takze usetrite dalsi penize. To co spotrebujete nema vliv na pocet kWh za ktery dostavate zeleny bonus. Pokud mate strach ze ZB neni az tak garantovany, tak se toho nebojte, proste az zjistite ze to je fakt nevyhodne, tak proste to prehodite na ten druhy system. Muzete to udelat jednou rocne vzdy pred listopade to oznamit.
Jednoduchy prehlede FAQ mate zde http://forumfve.elko.cz/viewforum.php?f=…
Na zaver: Cena ZB se je vztazena k programu vykupnich cen. Vychazi z nej a je ponize o cenu silove energie, za kterou prodavate prebytky. Ceny povineho vykupu jsou garantovane statem.
Potřeboval bych ještě vědět k těm platbám za sociální a zdravotní. FVE není mou jedinou činností, jsem normální zaměstnanec, pouze tedy na poloviční úvazek, zde platím sociální i zdravotní, proto tedy potřebuji vědět, jestli budu platit další sociální a zdravotní, jestli mi bude nějak doměřován nebo jak to vlastně je, jsem z toho celej tumpachovej.
Mrknete na http://forumfve.elko.cz/viewtopic.php?f=…
Dobry den,
prochazel jsem si zdejsi diskusi a jsem z toho ponekud zmaten. Zda se, ze co clovek to jiny nazor. Muzete prosim nekdo ve zkratce napsat krok po kroku co je zapotrebi udelat v pripade, ze jsem FVE uvedl v prosinci do provozu (nainstalovan ctyrkavadrantni Elektromer, coz povazuji za uvedeni do provozu).
Predem moc dekuji.
to mate skoro vyhrano. vitejte mezi nami. ted uz vas jen cekaji faktury a hlaseni, tedy vlastne pokud mate vsechny smlouvy. a jak jsem zjistil, jsou u kazdeho distributora jine. tady nejsou moc prazaci, ja mam zkusenosti s PRE. mne by zase zajimalo, jestli se podarilo nekomu a zda se o to vubec pokousel, oslovit jineho distributora nez CEZ, PRE a EON. Ja nikde s prodejem el. energie z FVE na RD neuspel.
Dobrý den, můžete mi poradit jaká je sazba DPH FVE při instalaci na střeše RD pokud bych si jako plátce DPH (OSVČ) chtěl odečíst DPH za pořízení? Zůstává na 9% nebo bude muset být fakturováno 20%?
Děkuji
zalezi na tom, zda jste firma (OSVČ, sro, as a jine) nebo obcan (rodne cislo). pokud obcan, tak dostanete od montazni firmy fakturu s 10% DPH letos, pokud firma, tak 20%. ale oni budou jiste vedet.
na výkup i zelený bonus jako OSVČ a neplátce DPH dostanu 12,25/kW a 11,28Kč/kW.
jako plátce si můžu přiúčtovat DPH ve výši 20%, že?
jasne, tak nejak to je, pokud ji uvedete do provozu letos - 2010. a vykon FVE bude do 30 kWp.
>přesáhne onu hranici (což u systémů kolem 5 kw zcela jistě přesáhne), platím i sociální
5kWp elektrarna by musela mit vynos 186tis rocne. Pokud totiz dobre pocitam tak zisk 186tis minus 40% se rovna 111tis. To deleno 2 se rovna cca 56tisi. Tedy hranice pro placeni soc.
>Malá FVE je napojena pouze na jednu fázi ,
Primo ze zkusenosti uzivatelu, toto neni pravda. Pokud se v ten samy okamzik na jedne fazi vyrabi a na druhe odebira, tak se to vuci sobe zapocte. Musi to byt, ale v ten samy okamzik. Vice zde http://forumfve.elko.cz/viewtopic.php?f=…
FVE je osvobozena prvních pět let od daně, dalších pět
let se odepisuje zařízení, viz. daňové zákony v souvislosti s provozováním FVE
http://www.solarenvi.cz/show.php?ida=29&…
Mimo jine se na tom odkazu pise, ze neni nutne vest podvojne ucetnictvi. Coz je ale prvni nazor, rikajici opak.
Edit: A jeste se tam psie dalsi nesmysl, ze v ramci zeleneho bonusu lze prodavat prebytecnou energii za 12,79 Kč/kWh. Coz ale autor plete jabka a hrusky dohromady, nebot to je cena za kWh v rezimu "vykupni ceny"-
Je mozne si postavit FVE o urcitem vykonu a pak si po urcite dobe (rok, dva, tri) par panelu pridat? Samozrejme nesmel bych prekrocit vykon kWp co mam povoleny vsech povoleni.
Dnes jsem zjišťoval informace, jak je to tedy s placením sociálního a zdravotního poj. A jak je to s účetnictvím.
1. Na FÚ jsem u známého zjistil, že sice provozovatel FVE musí vést účetnictví, ale při podávání DP se může rozhodnout, zda uvede výdaje skutečné, nebo uplatní odpočet % z příjmů. Od tohoto roku 60%.
Což je výhodnější. Samozřejmě až uplyne 5 tileté osvobození od daně. Pak je na zvážení velikost odpisů.
2. Od vedoucího OSSZ Třebíč mám potvrzeno, že opravdu za základ pro výpočet soc. poj. berou daňový základ uvedený na DP. Což znamená, že příjmy, které jsou od daně osvobozené a neuvádí se v DP, se neuvádějí ani do přehledu pro sociálku (popř. zdr. pojišťovnu). Takto jim to bylo podáno na školení, které měli někdy v prosinci k této problematice.
Sice musíte podat přehled, ale do základu pro výpočet poj. se uvede stejná částka jako v DP. Pokud je v DP 0 tak v přehledu bude taky 0. Jak jednoduché.
Taky jsem zjišťoval jak je to s kontrolou a bylo mi řečeno, že pokud je v přehledu stejná nebo vyšší částka jak v DP, sociálku to nezajímá, pouze v případě, že do přehledu uvedete částku nižší než do DP, provádí kontrolu.
Tyto informace mám přímo od lidí, kterým podávám DP popř. Přehled o příjmech. Takže nemám důvod jim nedůvěřovat a pokud to tak po mě vyžadují, proč bych jim nevyhověl.
Ještě jedna rada. Mnoho lidí (podnikatelů) netuší, že na Fú, popř. jiních úřadech, má jeho agendu na starosti jeden určitý úředník a ten je povinen mu poskytnout jakoukoli radu a pomoc, třeba i s vyplněním DP. Jde jen o to jak je ochotný, ale to už je o lidech.
Já mám to štěstí, že na našem úřadě jsou v pohodě, a samozřejmě toho patřičně využívám - proč si lámat hlavu a hledat složitě v zákonech, když se můžu zeptat lidí, kteří jsou na tyto zákony školeni a denně s nimi pracují. Ve finále právě tito úředníci za přepážkou rozhodují co a jak má v jakém formuláři být a co vám uznají a co ne. Nikoli ti papaláši nahoře na ministerstvech.
ps. jsem už nějakou dobu OSVČ a už jsem se s lecčíms potkal.
Nehledejte v tom nic složitého, když je to vlastně úplně jednoduché.
Zdravím a jdu do toho.
Toto je dost pozitivni informace. Vzhledem k jeji dulezitosti jsem si to dovolil uverejnit i na fóru http://forumfve.elko.cz
Diky za ni, doufam, ze tak to bude vsude. Nekdy na prelomu listopadu ci spise zacatku prosince, me socialce v Brne rekli, ze na ne se osvobozeni od dane nevztahuje. Ale Vase informace vypada jako cerstvejsi.
Rád bych se zeptal. Pokud si zřídím s.r.o. na provozování FVE na domku je pro mě výhodnější být plátcem DPH nebo neplátcem DPH? CEna zel.bonusu 11,28Kč je vč. DPH? a pokud budu neplátcem DPH tak bude fakturovat 11,28 nebo o DPH nižší cenu?
1. Plátci bude vráceno DPH u pořizovací ceny FVE.
2. Možné vrácení DPH i u nákladových položek spojených s provozováním s.r.o.
3. Cena 11,28 je bez DPH. Pokud budete plátce, bude připočteno DPH, pokud neplátce, bude fakturovaná částka bez DPH.
Dobrý den,
nebylo by tedy efektivnější si pro malou FVE na rodiném domku založit s.r.o. a té střechu pronajmout?
Velikost nájmu by potom mohla odpovídat příjmům z výroby elektrárny, tak aby ziskovost takové firmy by byla minimální nebo nulová.
- Vedení účetnictví bude stejné jako u OSVČ
- Sociální a zdravotní pojištění se platit nemusí pokud nebude mít firma žádného zaměstnance
- V případě nezaměstnanosti budou nároky na podporu, což u OSVČ nejde
- Základní kapitál nebude problém, protože i malá FVE stojí více než 200 000CZK
Napadá mě pouze zda administrativa firmy nebude náročnější než agenda OSVČ. Co by mě ale zajímalo proč se v diskuzi, touto ideou nikdo nezbýval? Je zde nějaký aspekt, který je zásadně proti takovému řešení?
Díky
Kos
A nájem zdaníte 15%. Toť vše.
Dobrý den paní Lukášová,
prosím byla by jste tak laskavá a poslala mi na mail informace o účtování fotovolt.elektráren a vyjádření ERU.
V současné době vedu daň. evidenci a kdyz si pořídím FV elektrárnu, musí celá firma přejít na podvojné účetnictví?
Předem Vám moc děkuji
radush.sterbova at seznam.cz
Beru to, že jsou mezi námi lidé, kteří chtějí žít ekologicky. Mají radi čisté prostředí, kvalitní biopotraviny a také zelenou energii. Pak se ptám, proč nekonkuruje energie z FVE a z větrníků té špatné a špinavé, kterou čerpá většina z nás? Proč nejdou výrobci této zelené energie na volný trh, jako výrobci bio potravin?
Tady se zase křivý volný trh za mé peníze a to se mi nelíbí. Dost často kupuji bio potraviny i když jsou dražší. Možná bych párkrát udělal totéž v případě zelené energie, ale jen v případě kdy nebude dotována z mých peněz.
to je prave ono.
majitele malych FV nepochopili,ze vydelky nejsou urceny jim,ale z prevazne vetsiny vyrobcum a provozovatelum velkych FV.
jsem zvedav po snizeni vykupnich cen,kolik lidi si FV poridi :-)
s tou zelenou elektrinou to beru.klidne bych ji treba mesic v roce odebiral za zvysenou cenu.stejne jako biopotraviny.
Dobrý den přátelé.
Jak to zde tak pročítám, tam mi stávají hrůzou vlasy na hlavě, jako že žádné nemám. Byl jsem rozhodnut jít do FVE, ale nyní velmi váhám. Máte, prosím, někdo spočítanou celou ekonomiku provozu, včetně všech odvodů? Myslím tím příjmy a proti tomu pořizovací náklady, provozní náklady, náklady na opravy, rekonstrukce, modernizace dejme tomu na 20 let? Dejme tomu, že chci investovat do FVE 1 milion korun. Jaké průměrné roční zisky v % mohu očekávat? Jistě jste to každý z vás počítal. Manželka totiž uvažuje o koupení nějaké chaty, kterou bychom pronajímali turistům a tam má spočítáno, že by se obrat pohyboval kolem 15 až 20% za rok. Je s tím ovšem spojena určitá práce. Což u FVE není a to jsou mé argumenty.
Díky za vaše názory.
Franta
15-20% roční vejvar nedá fotovoltaika ani omylem. To spíš někde něco nad 10%. Naopak je věcí diskuse, zda vaše manželka při tom zvažování byznysu pronajímání chaty zahrnula všechna rizika - nevytíženost pronájmu (nemusí být dostatečný zájem ze strany turistů), škody, vloupání, dodatečné nákdy, atd...
Ještě jedna drobnost, které jsem si tady nevšimnul . Tak jen pro uplnost (platí pouze pro Zelený Bonus): Obecně platí, že v případě používání majetku pro osobní spotřebu i podnikání je nutné výdaje (náklady) krátit v poměrné výši ve vztahu k osobní spotřebě. U sluneční elektrárny je podíl osobní spotřeby zjistitelný porovnáním výše celkové výroby a úhrnu dodávek do distribuční sítě. Z toho plyne že čím toho více spotřebuji v RD tím víc budu platit daně. A to platí i pro Dph z pořízení FVE.
Přeji příjemnou optimalizaci
Otázka DPH v režimu zelených bonusů vůbec není drobnost, ale zatím na ni tady ještě nedošlo. Jsem rád, že ji otevíráte. Málokdo si třeba uvědomuje, že praxe ČEZ který přebytky v režimu zeleného bonusu vyrobené energie sice ze sítě odebere, ale nedá vám za ni ani haléř, znamená, že vy coby výrobci elektřiny jste povinni zaplatit DPH za jim dodanou elektřinu podle obvyklých cen místo nich sami! A to nemluvím o tom, jak se vlastně zelený bonus projeví v problematice DPH celkově. Doporučil bych argumentovat tím, že předmětem podnikání jsou pouze zelené bonusy a vyrobená elektřina je jen odpad podobně jako teplo vznikající při výrobě ve střídačích (pak by ani výše uvedený problém s ČEZ nenastal), ale chápu, že to už je příliš...
Ale vážně: máme tři možnosti:
- krátit odpočet za přijatá zdanitelná plnění podle § 72/5 ZDPH. Zde je problém jednak v tom, že po zahájení činnosti kdy uplatňujeme odpočet z pořizovací ceny FVE ještě vůbec nevíme, jaký bude poměr vlastní spotřeby k dodávkám do sítě, a dále v tom, z čeho počítat poměr: jestli z množství elektřiny v kWh, nebo z finančního plnění dodávka do sítě + zelené bonusy k vlastní spotřebě nebo ještě jinak?
- dodanit vlastní spotčebu podle § 13/4a ZDPH. Zde je zase problém s určením ceny obvyklé (nevyužíváme a proto ani neplatíme za distribuci, za systémové služby atd). Třeba by bylo řešením tuto elektřinu prodat manželce za cenu 0,01 Kč/kWh + 20% DPH v roce 2010, což je přece více, než jinak obvyklých 0,00 Kč/kWh v případě dodávek přebytků do sítě ČEZ.
- lze též argumentovat tím, že jak část elektřiny dodaná do sítě, tak i spotřebovaná výrobcem (zelené bonusy) jsou již jako zdanitelná plnění fakturovány včetně DPH a tudíž není ani ta nejmenší část vyrobené elektřiny, která by byla použita pro účely nesouvisející s uskutečňováním ekonomických činností (energie již byla zdaněna při fakturaci zelených bonusů a dodanění by znamenalo dvojí zdanění).
Nemám na to ještě vyhraněný názor (a ani konzultace s FÚ mi k němu nepomohla), třeba mi pomůže tato diskuse...
Má cenu jít do stavby FV - jestli že si na ní vezmu úvěr ?
Když jsem letos v srpnu počítal s výkonem 7,2kWp tak jsem po zaplacení splátky úvěru byl v zisku cca 13.000Kč za rok.Není to moc ani málo,ale to jsem ještě netušil že náš nenažraný stát bude chtít další popatky za důchod. pojištění,nemocenské a nevím co ještě!!!
Přitom normálně chodím do práce a všechny tyhle daně platím,mohu říct ve slušné výši.Hlavně že v novinách se dočtu jaký džob je FVE a jak všichni platíme zisky těch "zlatokopů" co to mají střeše!
Celou akci jsem odložil na jaro,budu zvědav jakou dostanu cenovou nabídku,ceny panelů šli hodně dolů.
Naprosto přesné a trefné, přesně tato situace nás potkala. FVE je vedena na manželku, která šla na úřad práce. Všichni si nás přehazují jako horký brambor. Z výdělku kolem 3000,- Kč v těchto měsících asi budeme muset platit kolem 3500,- zdravotní a sociální a to nemluvím o tom, že se vše opravdu rýsuje směrem k podvojnému účetnictví a já nevím k čemu ještě. Je to celkem tragédie. Nejenže nebude žádná podpora, nebude žádná pomoc se sháněním nového zaměstnání, budou jen problémy. Pokud by žena byla sama, tak může jít po žebrotě. Investice, která měla řešit do budoucnosti malé vylepšení našeho rodinného rozpočtu se nám stává noční můrou. JIŽ NIKDY BYCH do toho nešel. Peníze jsou na střeše a nikdo nám je již nevrátí. Mohli jsme peníze nechat na účtě a užívat si jich, nyní jsme bez peněz a v problémech. Jsme teď celkem v opravdu velkém problému a voláme, sháníme informace kde se dá. Čekám na sdělení příslušných ministerstev, ale mám obavy, že Praha je moc daleko od problémů obyčejných lidí, kteří mysleli na budoucnost a stát je poslal do pekel.
Myslím si, že příjem do 6000 Kč pokud je to při zaměstnání, tak se nezdaňuje. Pokud je to příjem jediný, tak je hranice tuším do 20 tisíc Kč. Tak si to někde ověřte. Pak byste z toho neplatil ani pojištění.
Jen tak mimo soutěž, kolik jste do toho investoval? Pokud to není tajemstvím.
Dobrý den všem,
při procházení po internetu jsem narazil na jedno zařízení, které mě velmi zaujalo. Rád bych se zeptal co si o tom myslíte.. Jak jsem to pochopil, jde o nějakou krabičku která se připojí k elektrárně, hlídá ji a pak se z ní dají vystavovat faktury a výkazy.
Sehnat ty správné formuláře nebyla na začátku hračka, měl jsem problémy s fakturací PRE..
Znáte to někdo / má to někdo? Zvažuji koupi k nové FVE.
Popis výrobku mají na http://shop.etech.cz/
Dobrý den
Vidím, že svým příspěvkem jsem rozběhl velice rozsáhlou diskusi. Alespoň noví zajemci o FVE vědí do čeho jdou.
Když to shrnu, tak pokud mám FVE jako vedlejší příjem, platí následující pravidla:
- po obdržení licence se musím ve stanovených lhůtách přihlásit na finanční úřad , na sociálku a na zdravotní pojišťovnu, protože jsem se stal OSVČ
- 5+1 rok jsem osvobozen od placení daně z příjmu (a nemuím podávat ani daňové přiznání), ale i po tu dobu musím platit sociální a zdravotní pojištění (zdravotní vždy a sociální pokud mé příjmy přesáhnou zákonem stanovenou hranici)
- měl bých vést podvojné účetnictví
Pokud se pletu opravte mne.
Nikdo mi ale nevymluví, že vést podvojné účetnictví kvůli 3,2 kW FVE je nesmysl. Mělo by se s tím něco dělat.
Upozornil jsem na tento problém i tuto diskusi Czech RE Agency, třaba to pomůže
neverte tomu,ze to pomuze.statni kasa je pomalu pred bankrotem a takovy co se nechali nalakat na rychly a bezpracny zisk potrebuje stat (poslanci - aby jsme to nazvali pravymi jmeny) zpetne oskubat.
rozhodne nic v dohledne dobe na 100% menit nebudou.
kdyz jsem kdysi rikal,ze se to nevyplati,tak nikdo neveril.
za ty starosti okolo FV to rozhodne nestoji.doufam,ze casem nekdo rekne,kolik mu vlastne zbylo po vsech zaplacenych dani.moc toho ale nebude.
Na otázku "Budu v přehledu o příjmech a výdajích uvádět i příjmy dosažené z provozu solárních zařízení, malých vodních elektráren, větrných " takto odpovídá ČSSZ viz odkaz:
http://www.cssz.cz/templates/nejcastejsi…
Píši poprvé, doufám že je to správně.
Děkuji. V podstatě potvrzujete to, co zde již delší dobu píši.
Každý, kdo se vrhne na tento druh podnikání, by měl vše konzultovat s daňovým poradcem. Podle mého názoru se osvobození od daně z příjmů hodí jen některým investorům. Je dobré vše včas promyslet, neboť později se to již měnit nedá.
jak tu diskuzi sleduji,tak poslanci nemaji o zakonech ani ánunk a to co schvaluji jsou jen a jen paskvily,ktere vyrabi urednictvo.
nepotrebuji totiz legislativu pro obcany zjednodusit,nebyla by pro uredniky prace a tim vyssi nezamestnanost.
taky urednici - vyrobci zakonu si pod sebou vetev neuriznou.
naopak tito lide delaji vse proto,aby mohl strom kosatet, cim dal tim vice.EU dela prakticky to same :-(
kdo vsak bude tvorit hodnoty je otazkou.
zatim tvori Cina a Indie.
cim dal tim vice se priklanim k nazoru,ze zapadni evropa a USA na tu byrokracii a socialismus dojede.urcite se toho doziji a nebude to dlouho trvat.
kazdopadne je pekne zadelano na pruser uz ve forme dluhu, tohle a FV je jen dusledek systemovych dotaci.samozrejme by se naslo mnoho dalsich veci.
zaver - peceni holuby jeste nikomu do huby nelitaly.
pokud by jste nahodou o nekm vedeli dejte mi vedet.odstehuji se tam.
Tak nějak to je.
Ono totiž u každého podnikání a toto není nic jiného, než podnikání, je třeba umět počítat. Když mi stát něco nabízí, relativně výhodného, tak se musím ptát, kdo to zaplatí. Stát není výdělačná firma, ani charita a už vůbec nenarazil na nějakou zlatou žílu a ani nenašel peněžní perpetum mobile. Prostě to, co nám, jakoby dá, to několikanásobně zaplatíme jiným způsobem. Nehledě na to, že v naší republice neví levá ruka, co dělá pravá a stejné je to i v tomto případě. Proto není návaznost zákona o dani s ostatními zákony. Nehledě na to, že dnes není vůbec problém daň z příjmů, ale právě sociální a zdravotní pojištění, které nejsou nic jiného než jinak pojmenované daně.
Masivní reklama, převážně stran výrobců, kteří díky dotacím zvedli ceny, na to se nabalily distribuční a poradenské firmy, nalákala ty, kteří si mysleli, že na tom zbohatnou. Možná pár lidí zbohatne, hlavně těch, který do toho šli ve velkém. Ale ten zbytek si o tom může nechat jen zdát. Ale na druhou stranu je to i dobrá škola.
Možná se ptám blbě, páč vy tady máte asi jiné starosti, je na pořízení fotovoltaické elektrárny nějaká dotace?
Díky případně i za odkaz, kde bych to našel.
zapomente na ni.
jeste vam vykupni cenu,ktera je dotovana penezi vsech odberatelu elektricke energie poradne zkrouhnou od 1.1.2011. !!!
To vše co píšete je pravda , ale zároveň jste ještě od přidělení licence účetní jednotka - podle energetického zákona a tím pádem musíte během roku, pokud jste OSVČ změnit daňovou evidenci na podvojné účetnictví se všemi náležitosmi jako - dodanění pohledávek, skladu apod. Takže místo očekávaného výdělku třeba několikanásobný prodělek!!!! a to nemluvím o tom, že podvojné účetnictví si málokdo udělá sám. Naschvál nebo klasický chaos v zákonech? Zdraví také jedna napálená.....
Já nejsem účetní ale jsem přesvědčen o tom, že licence od ERU nezakládá povinnost vést účetnictví pro celou činnost OSVČ. Myslím, že je možné vést účetnictví za provoz FVE odděleně (jak mi to na můj dotaz v ERU potvrdili, ale jen ústně) a klidně účtovat v DE vše ostatní (původní činnost). Na daňovém přiznání pak spojit vše dohromady případně podat dvě přiznání. Přechodem na účetnictví si zakládám tuto povinnost provádět 5 let a já pevě doufám, tak jak to pochopilo MMR a vydalo metodiku pro chvalování staveb výroben z OZE (11.2009), že během příštího roku dojde k nějakým úpravám. Pište svá stanoviska na agenturu dle posledního článku p.Bechníka ať je nás víc a něco se děje.
Nemáte tady někdo náhodou Americký deník pro MS Excell v podobě použitelné pro zjednodušené účetnictví při provozování fotovoltaiky? Možná to někomu ještě nedošlo, ale z vedení podvojného účetnictví se už nedostaneme. A než používat složité (pro nás, kterým účetnictví moc neříká) účetní programy (některé i dost drahé), je tohle ideální řešení. Nebo si koupíme tištěný americký deník. I to se dá... a čas utíká...
Czech RE Agency a Ekologický právní servis spolupracují na projektu PV Legal, jehož cílem je odbourání zbytečných právně-administrativních bariér při povolování, výstavbě a provozu FV elektráren. Zejména pro systémy do 5 kWp na střechách rodinných domů budou prosazována výrazná zjednodušení.
V současnosti probíhá sběr základních informací, jsou vítány návrhy z praxe. Náměty můžete posílat na info at czrea.org
Více informací o projektu bude k dispozici na www.czrea.org
problém je, že prozatím je spolupráce velmi sporadická