Protherm Panther -ekvirem, on-off nebo PI regulace?

Reklama
MS Martin Srbecký @martin.srbecky před 13 roky14.12.2010 01:00:00
Protherm Panther -ekvirem, on-off nebo PI regulace?

Zdravim všechny,

Obracím se na Vás s žádostí o pomoc při řešení mé problematiky s volbou vhodné regulace vytápění domu tak, aby byla zvolena nejekonomičtější forma a zároveň byla dodržena určitá „tepelná pohoda“. Přečetl jsem zde řadu článků, řadu opatření a tipů jsem již provedl a vedly k úspěchu. Nicméně nyní již nevím co zvolit definitivně. Vím , že odpovědět je těžké, pokusím se tedy podat co nejvíce podkladovým informací.

Popis objektu: jedná se o rodinný dům dle typ.projektu spol. Gservis, na www.gservis.cz je to PREMIER 92. Náš dům je však větší, přistavený o bydlení pro starší rodiče, celkem zastv.plocha 170m2. Je z porothermu, zateplený. Dům jsem koupil hotový, je 5 let starý. Původní majitel jej dle mého vybavil nevhodným kotlem, ale s tím už nic neudělám, pokud ho nevyměním. A tak se snažím to alespoň trochu nastavit a sladit. Dle PD je spočítáná tep.tráta objektu 14kW (avšak druhá tech.zpráva uvádí 16,8kW – tak nevím co si vybrat), projektovaný tep.spád je 80/60. Výkon vložený v otop.tělesech je dle PD 17,5kW. Zimní výpočtová teplota pro naši oblast volil projektant -15 stupňů Celsia. V domě jsou otopná tělesa (klasická s dvojitým žebrováním), každé má TRV Heimeier. V koupelnách je vždy žebřík, opět s TRV Heimeier. Celé spodní patro hlavního domu má navíc ke klasickým tělesům ještě teplovodní podlahové vytápění (zřejmě doděláno, o tom PD nehovoří). V patře je podlahové topení pouze v koupelně (elektrické), jinak jen tělesa.
Instalovaný kotel je jednookruhový nekondenzační Protherm Panther 24KTO 15, vykon regulovaný 9,3kW-23kW, účinnost 90%, max.tepl.vody 85st. Kotel má zásobník vody na 120 litrů UV. Je spojen s venkovním čidlem teploty, má zabudovanou ekvitermní regulaci. K tomu je napojen rozvaděč na podlahové vytápění 3 okruhový (obývák+kuchyň, chodba, koupelna) systém GIACOMINI, tkzv. falešné mísení. Kotel je dále spojen s prostorovým termostatem AURATON.

Požadavek byl 22,5-23 stupňů v přízemí (obývák spojený s kuchyní) a alespon 22st v 1.patrě v dětském pokoji.. Ten totiž nebylo možné „vytopit“… Mnou požadovaný denní cyklus Po-Ne (žena je na mateřské, nedělám denní rozdíly) je, že ty požadované teploty mají být mezi 6-20h, respektive, v 6h ruším útlum a k těm požadovaným teplotám se blížím někdy kolem 8h ranní, někdy 8.30h. Dům mi vychladne za noc z 22,3st na nějakých 19,5-19stupně.

Co jsem pro to vše zatím udělal: zjistil, že PT je nevhodně umístěn, nereagoval dost rychle na změny teplot v okolních místnostech. Koupil jsem tedy nový EUROTEMP 2026 TX bezdrátový a začal zkoušet různé regulace, s rúznýmí výsledky, dle mého výhodné i nevýhodné. Popíšu dále. Nějaký směr mám, ale nevím, jistě budete mít řadu tipů, zlepšení co dělám špatně atd, budu moc rád za jakoukoliv radu!

Jednotlivé způdoby již vyzkoušené:
1) pouze ekviterm+prost.termostat – ekviterm jsem na kotli nastavil na křivku E6 (doporučuje manuáů, zde začít). PT pouze umožňoval nastavit noční útlum. Zde jsem to po 4 dnech vzdal. Netrefil jsem zatím správnou křivku z 10 nabízených… Jen pro představu. Při E6 volí kotel při venk.teplotě -6st, otopnou vodu 58 st. Vím, že doladit křivku trvá déle, ale jde mi zde spíš o to, zda se o to vůbec snažit, zda dávat vůbec noční útlum, zda vyladit ekviterm při plně otevřených TRV a pak jen někde případně lehce přivřít atd.. Tato regulace se mi poměrně líbila, neboť mi nevychladla podlahovka, pořád byla pěkně nahřátá. Co mě však překvapilo je to, že se kotel v podstatě nevypl. Někde jsem různě četl, že kotel udžuje otop.vodu, ale cykluje, během hodiny několikrát vypne. Můj ne. To se podle mě musí ukázat na spotřebě. Vím, že jede třeba na nejnižší výkon, ale i tak, měl by vypínat, nebo?
2) Dle PT , režim on/off – nový PT má 2 způsoby řízení, buď ON/OFF s hysterezí, kterou jsem měl nastaveno na min, což je 0,5st. PT jsem dal do dětského pokoje, nastavil těch 22st. Kotel zapíná málokrát, ale na dlouho. Třeba na 45min, než dotopé co ztratil. Zde jsem pociťoval velké výkyvy teplot, kotel jel na „plno“ (na plno ne, protože když sepnul, byla v činnosti i ekviterma, takže začal topit teplotou, kterou kotel zvolil). Zde velmi chladla podlahovka. Než se vlastně natopila už kotel přestal a začla chladnout
3) Pak PT v režimu PI regulace. Do toho jsem vkládál náděj, ale neumím odhadnout 3 základní nutně volitelné údaje (chce to po mě nastavit při zapnutí) a to: počet zapnutí do hodiny (3x,6x,9x apod.), pak min.čas jak dlouho má kotel jet když už zapne (v minutách 1,2 atd) a pak pásmo proporcionality, min je 1,5st. Já nastavil počet zapnutí 3x, min čas provozu 2min, a pásmo 1,5st. Znamená to, že když mám 23st nastaveno, pak do 21,5st jede kotel bez vypnutí a po dosažení této teploty začíná vypínat a zapínat až do doby natopení. Termostat si údajně hlídá, že pokud spadne teplota o 0,3 st od nastavené, pak začne dotápět a měří si jak mu to dlouho trvá. Pak právě při těch 3 zapnutí do hodiny upraví ty moje 2 minuty na potřebný čas, třeba 7minut tak, aby právě tolik neklesala teplota. Údajně si toto zjištění dává do kupy třeba 2-3dny. Docela jsem do tohoto vkládál velkou naději, je to lepší než režim on/off, neboť podlahovka není tak studená, výkyva nejsou tak velké apod. ALE stejně myslím, že to není ono…
4) Další způsoby jsem nevymyslel. Při všech byly otevřené TRV, max, jsem si dovřel někde, kdy vznikala sauna, třeba na malém WC, v šatně atd.

Poznatky ve spotřebě:
1)při ekvitermu 14m3, ale taky 22m3 (změna křivky, protože ráno nebyla včas teplota, ale vrátilo se to rapidním nárůstem)
2)při on/off kolem 18-23m3, spíše však 20-23m3
3) při PI cca stabilně 16-17m3.

Zatím mi tedy vychází nejlépe ekviterm, ale nevím , třeba dělám řadu věcí špatně atd. Také nemám vůbec odhad, zda třeba těch 14-15m3 není dobrý výsledek, nebo naopak „tragický“. Jsem v domě poprvé a nemám vůbec odhad.Byl bych spokojen s platbou za plyn kolem 27-35tis za teplo+voda. A neumím tedy ani odhadnout, zda třeba s oněma 15m3 je to reálné nebo ne.. Vím, že si to můžu vanásobit cenou plynu za 1m3 ale nevím,jak je tak běžná délka topení, zda budu muset přitápět i v relativně teplých dnech apod.

Je to pro zajímavá věc – regulace, vidím, že jsou skutečné rozdíly ve výsledcích ale nevím jak trefit správnou cestu.

Budu skutečně vděšný za diskusi, rady, tipy… Moc Vám všem předem díky.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

36 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.