hořák na olej-LTO-vjetý motorový olejZdravím pátrající po levném topení.
V průběhu léta jsem zakoupil dva hořák na LTO a zahájil experiment. Jeden kus Riello s výkonem od cca 80kW a druhý
bezejmený trpaslík s udávaným výkonem cca 22kW.
Při okolní teplotě cca 15stupňů C trpaslík překvapil. ...
Bez úprav jsem zasrtčil hořák do litinového dakonu spodní klapkou primárního vzduchu a zíral. Předesílám že kamna nebyla dva měsíce čištěna,topeno uhlím z Polska-tzn. humus. Po cca pěti minutách provozu zmizel dým z komína ,teplota doslova vyletěla na 90stupňů a k mému úžasu po otevření z většiny jen bílý popílek, který lze očistit košťátkem. Spotřeba na 1/5 h provozu 0,45l. Následně jsem nasadil směs LTO- přefiltrovaný olej cca v poměru 1LTO: 3 vyjetý - chytal mnohem méně ochotně- ale chytal. Po prvním zážehu- ovládán termostatem žádný problém, jen nesmí být pauza mezi spínáním větší 20minut. Pak vše vychladne a opět se mu nechce!Stačí hadr od oleje a nafty pohodit před hořák,chytí na ťuk a běží. Riello přetryskováno , přidáno topítko na trysku za 180Kč , chytá a cykluje.
Mohu li radu- nedejte na ,,ekologické" hořáky viz trubka,ventilátor,miska s dokonalým řešením vývrtů. Všichni to dýcháme a ve finále i jíme!!!!!! Teplota hoření u profi hořáku, byť využívaného na spalování vyleťáku je cca 1400 stupňů a tady je šance slušného spálení kdejakých sajrajtů. Všechny ty nočníky ,kde se olej odpařuje jsou katasrofa!!!Pavel