YouTube - Jak vyčistit výměník pomocí…
Díky naší patentované technologii si již nikdy neušpiníte při čištění teplovodního výměníku ruce, několika pohyby snadno odstraníte z výměníku veškerou strus...
Kam dál pro informace ze stavebnictví
Rubriky:
Dobrý den,
chtěl bych poprosit o názor. Máme chalupu jedná se o stavbu cca 100 let starou - 60 cm zdivo převážně kámen . Je to klasický hospodářský domek / dlouhý a úzky / vnitřní rozměr 20 x 4. Chalupa bude obydlená a využívaná celoročně. Leží v nadmořské výšce cca 200 m - nížina.Vybrali jsme systém / akumulační nádrž 600 lit. přes vytápění krbová kamna s výměníkem - 4x radiátor + podlahové topení v chodbě a koupelně / to samé v patře / Kamna budou umístněná v pokoji který má 100 m3 . Zbytek cca 200 m3 radiátor a podlahové topení. Líbí se nám Kamna od Českého výrobce Haas Sohn model Nivala s výměníkem / 15 kw z toho do vody cca 11 Kw / má někdo zkušenost s tímto výrobcem a typem kamen? Budu moc rád za informaci a radu.
Hezký den přeji Marek
Pořídil jsem si jetá kamna Arktic12 (ty s jedním šoupákem primárního vzduchu) a nahradil výměník záslepkou a zadní…
před více než rokem
Tak to jste přesně vystihl můj vývoj. Prvotní nadšení z instalace těchto kamen vystřídalo zklamání. Za zimu obývacím…
před 6 roky
Pokud zvážíte velikost obejktu, jeho stavební provedení, tedy značnou tepelnou ztrátu (jaká je vlastně?), tak byste si…
před 6 roky
120 odpovědí
Zobrazit všechny reakcePořídil jsem si jetá kamna Arktic12 (ty s jedním šoupákem primárního vzduchu) a nahradil výměník záslepkou a zadní vývod kouře změnil na horní. Kamna ale i při přikládání bočními dvířky kouřila. Volal jsme výrobci a dozvěděl jsem se, že mám tu rozvádějící desku pod odvodem kouře dát pryč. Je zajímavé, že tato deska v případě zadního vývodu kouře je vlastně úplně k ničemu. A sada se záslepkou zase spíš počítá se zadním odvodem kouře. A taky ta rozváděcí deska v některých verzích měla podélné otvory, já ji měl plnou. Desku jsem úplně nevyndal, ale její střed v šířce 15cm jsem ohnul dolů a vytvořil další deflektor. Doplnil jsem komínovou klapku a už makají dobře.
Pokud zvážíte velikost obejktu, jeho stavební provedení, tedy značnou tepelnou ztrátu (jaká je vlastně?), tak byste si mohl z pěkné obývací místnosti de facto udělat kotelnu. Máte odhad, kolik dříví za rok budete muset v kamnech spálit, abyste tam něl teplo? Nemyslím tím ani tak jeho cenu, jako objem, který vám přes obývací místnost projde.
Nechci vás zrazovat od vašeho úmyslu, jen jde o to, zda již máte s vytápěním tak velkého prostoru dřevem zkušenosti, abyste věděl, s čím vším musíte počítat. Kdyby šlo o mne, tak bych raději zvolil kotel na dřevo a případná kamna co nejmenší, designová, jen pro potěšení, bez výměníku.
Tak to jste přesně vystihl můj vývoj. Prvotní nadšení z instalace těchto kamen vystřídalo zklamání. Za zimu obývacím pokojem prošlo 16-skládaných metrů dřeva, ale stejně v patře byla zima. Došlo mi, že s touto spotřebou by byl výhodnější kotel na dřevo. Ale jak člověk stárne, má méně času nebo respektive více si ho vážím, tak nadělat ročně 20m dřeva pro mne přestalo být rentabilní a pokud bych ho měl kupovat za tržní cenu, tak mohu topit plynem, což teď také dělám a přitápíme si jotulkama.
A vůbec nelituji, že se tyhle drahý kamna podělaly a šly do šmelcu. Jak se říká - nejlepší je vlastní zkušenost, často však draze placená.
Tohle téma by mělo být v rezenzích na heuréce, aby lidi nebyli zklamaní, až je koupí.
Hezky den, mam podobny problem, kamna Tanaga III. Hezky a rychle vytopi maly domek ale pri prikladani taky hrozne kouri. Je v nich take ta prepazka? Bylo by mozne nejake foto kde se nachazi abych nerozvrtal neco jineho? Jsem laik. Diky moc za odpovedi
Zda mají kamna Tanaga III tento plech netuším (ale předpokládám, že určitě ano). S jistotou to poznáte pokud odstraníte trubky odkouření a podíváte se zvrchu do kamen. Tam uvidíte buď přímo výměník (podle mě nepravděpodobné)nebo onen krycí plech.
S tím vrtáním bych byl opatrný a pokud už bych se pro něj rozhodl, začal bych s malými dírami dál od sebe a případně postupně zvětšoval počet nebo průměr. Mějte ale na paměti, že s každou novou či větší dírou klesá odpor který tento plech klade spalinám, tím rychleji odejdou do kouřovodu a předají méně tepla do vody ve výměníku.
Pokud jde o eleminaci kouření do místnosti jako vhodnější se mi jeví zmenšení vstupního otvoru do kamen clonkou.
Za sebe - přijde mi to malý výkon, podlahovka bude mít dost odběr.
Jinak pokud byste chtěl, Tanagy tu máme navíc.
Vlastním také Grand Max II 11 s vyměníkem zapojené s ESBE, čerpadlo na I. rychlost, externí vzduch. komín 200 mm Schiedel a jsem z nich také rozpačitý. Při přikládání kouří do místnosti, kouřovod se po 2 týdnech provozu docela slušně zanáší. Už jsem objednal spalinový teploměr, tak jsem zvědav na teplotu. Každopádně vůbec netuším, jak kamna regulovat. Pokud hýbu se sekundárem, tak se neděje vůbec nic, pokud primár zavřu, sekundár na 100% oheň vždy úplně zhasne, tzn. primár musím mít vždy otevřen alespoň na 1/2. Pak ale samozřejmě musím cca každých 30-40 minut přikládat. Takže po naložení kamen přikládat až za 4 hodiny je pro mě scifi. Takto už cca po 2 hodinách, sotva rozhýbu zbytky žhavých uhlíků.
Pokud jsem některé zdejší přspěvky pochopil správně, tak primár má být úplně uzavřen a regulovat jen sekundárem, ale takto mně bohužel kamna úplně vyhasnou. Dále mám čerpadlo spínané termostatem na cca 70 °C, ale i tak se mi vypíná, tzn. že na výstupu mi kolísá teplota pod těch 70°C. Marně hledám, v čem by mohl být problém?
Pokud úplně otevřu sekundární vzduch tak do cca 10 minut je vidět jak sekundární vzduch vytvoří výr v kamenech a vzduch klesá podél skla, přez topeniště a zadní stěnou stoupá nahoru...
Většinou když přiložím otevřu primár i sekundární aby se rozehřály uhlíky a rozhořela nová polena, když se oheň rozhoří uberu primár cca na 1/4 a sekundární vzduch asi na 1/2... Když se oheň ustálí upravuju dne potřeby...
Pokud roztapím studených krb tak naplním kamna z cca 2/3 a zapaluju zhora třískama a papírem vzduch - oba naplno...
Funguje vám klapka sekundáru? Když otevřete dveře a podíváte se je vidět regulace...
Zkusím vložit foto:
Zdravim,mam kamna Haas Sohn andrus s vyměnikem. A netušim jakou mam datteplotu natermostatu. Jakou mate nastavenou vy?
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=… Zákazníci rozhodně nekupujte od firmy haas sohn.Vyrábějí nekvalitní zboží jak mužete vydět na fotografiích.Takto dopadly nové kamna po ročním používání a to jsme topili jenom dřevem.A rozhodně zapomente na reklamaci.Udělaji z vás šaška ,že topíte moc a nebo málo.
Face: Obsah je nedostupný .....
Prosim o radu : mame hs grandmaxy a dost dehtuji, termoventil esbe tv 72, pomohlo by, kdyby se dl termostat otevirajii pri vyssi teplote? Ted jeteplota na zpatecce 60st, takto by se zvysila. Drevo mame suche a tah komina 12pa dle vyrobce kamen pouzitim regulatoru tahu esreko.
Dobrý den, první sezonu používám kamna Nivala s výměníkem. Zkušenosti s čištěním výměníku nejsou ideální. Musím čistit před každým zatápěním :( . Pokud to neudělám, čistící mechanizmus se zasekne o nečistoty a horkotežko se vrací zpět. Jaké zkušenosti s čištěním mate Vy? Jinak s kamny jsem spokojen, jak do výhřevnosti, tak s množstvím spáleného dřeva.
Nejste první, kdo má s čištěním výměníku posuvnou deskou problém. Např zde https://www.krbova-kamna.com/11627-t.htm… se to řešilo. Ono i když se podíváte na samotné promovideo od Haas a Sohn https://www.youtube.com/watch?v=A6dq_fB-… , má figurant celkem problém (u některých typů kamen) rozpohybovat stírací desku a to na úplně nových kamnech !
Tento systém je určitě super, sám jsem při výběru kamen váhal, zda dát o bratru 4000,- Kč víc za kamna s tímto systémem, ale nebylo financí nazbyt, takže mám Kalmary, kde je výměník obrácený - tedy plameny jdou trubkami ve výměníku. A poté, co se mi rozsypal kartáč, jsem si místo kartáče osadil táhlo velkou podložkou, která má sbroušenou hranu, tedy je to obdobný systém jako stírací lišta, jen obráceně. Čistím asi jednou týdně při denním topení. A když cítím ten odpor, který nalepené saze a dehet kladou té podložce při čištění jedné !!! trubky, ani se nedivím, že je problém utáhnout celou desku, která čistí několik trubek najednou. Dlužno tedy dodat, že mám vůli 1 mm na průměru podložky, nikoli 4 mm co má stírací deska jak je uvedeno v odkazu.
Takže jediné řešení je asi opravdu čistit častěji, nebo za provozu ... Jak jste jinak s kamny spokojený ???
Mám cca týden nainstalovaná Grand Max Plus II/11 s výměníkem. Čerpadlo Jablotron CP-201P i s jednotkou a ovládání tří-cestného ventilu ESBE prozatím bez akunádrže.
Poznatky jsou zejména pozitivní ale:
nejspíš opačně značený sekundární přívod vzduchu. Stále jsem jej otvíral ale jakoby nefungoval. Když jsem posvítil baterkou do prostoru přívodu tak byl zavřený.Po "zavření" kamna jedou skvěle.
Oplach skla není ideální. Možná je to vlhkostí dřeva ale nejspíš kamny
Hoři mnohem lépe na plné naložení než jen pár polínek
Musím říct že oproti jiným majitelům těchto kamen já z nich mám radost. Bál jsem se tahu komína tak jsem ani nad komínovou klapkou neuvažoval ale i na pouze plný sekundární přívod kamna táhnou víc než je potřeba.(komín nevložkovaný 7,5m od kouřovodu)
Nevím co víc napsat klidně se ptejte.Jen jsem si chtěl někde ulevit :-)
snad i foto...
PS: Druhá fotka jsou jen pro představu s čím porovnávám-původní kamna
Pomalu si začněte shánět nový kartáč na výměník. Mě se včera ten můj rozsypal. Vydržel 3 měsíce a pak během dvou tří šťouchů úplně vypelichal :-) V prodejně mi pak prodavač říkal, že origo dodávané kartáče HaS nic nevydrží, jednomu zákazníkovi se vysypal hned při prvním čištění. Navíc na heftu je matice M10 a většina kartáčů má šroub M12, jen ten od HaS ma M10. Takže dneska jsem si nechal na původní heft přivařit matici M12 a pořídím jiný kartáč, delší s pevnějšími dráty, už ho mám vyhlídnutý :-)
Jinak kamna máme stejná jen v jiném obalu (mám Kalmar 11). Sklo se mi skoro nešpiní, ale s kouřením do místnosti během přikládání ještě do plamenů mám problém. Ale jsem taky spokojený a už se těším na fakturu za plyn :-) Oproti loňsku kdy ještě kamna nebyla a jelo se pouze na plyn to bude asi dost rozdíl :-)
Jinak sekundární vzduch - vpravo otevřeno, vlevo zavřeno, vyražená šipka ukazuje doleva.
Na jakou výstupní teplotu vody topíte?
Já používám od stejného výrobce typ Kalmar 11, starý dům cihla 45 cm + polystyren 10 cm, plastová okna, Liberec. Vytápím vzduchem obývák 51m3, vodou pak zbytek přízemí 130m3 (5 radiátorů) a patro 145 m3 (3 radiátory + žebřík). Obývák má tendenci lehce se přehřívat, tomu pomohou dveře otevřené do chodby. V létě příjde obývák probourat velkým průchodem do vedlejší místnosti, takže objem ohřívaný vzduchem bude nakonec 88m3 a podle mě to už bude v pohodě.
Kamna dům zvládají vytápět zcela bez problémů, při teplotě lehce pod nulou hoří klidně, s teplotou spalin do komína 180 -200 st. Celsia. V pohodě vytopily i v mrazech ( i když těch dní bylo letos hodně málo a dům nestihl vychladnout) bez zjevné větší spotřeby dřeva. Je spíš problém při současných teplotách 5-7 st. nad nulou, na to jsou silná. Nezbývá než dům nahřát, nechat kamna vyhasnout a zatopit zase až večer (což u Vás vyřeší akumulačka - tu já nemám, nebo přepnout na jiný druh vytápění, u mě plyn).
Jinak s kamny jsem zatím spokojený (topím však první sezonu :-))) ), výtky bych měl 3:
1) čištění výměníku - pracné. U Vás odpadá, máte jiný způsob, daleko pohodlnější. Asi to není zas tak potřeba, ale zatím se o kamna rád starám, takže čistím každý týden
2) Hůř pohyblivé táhlo ovládání primárního vzduchu kdy lanko ovládá klapku někde v hloubi kamen. To však zas není až takový problém - primár potřebujete stejně jen na roztápení, pak postačí regulace sekundárním vzduchem a určitě by se to dalo promazat
3) I při dobrém tahu komína čoudí do místnosti. Musí se dodržovat pravidlo, že se přikládá až když předchozí dávka zcela shoří a zůstane jen žhavé. Ale pokud potřebujete přiložit dřív tak zkrátka čoudí. Možná to ale bude u typu Nivala jiné - mají jiný výměník.
Jinak často zmiňované loupání - praskání v kamnech nepozoruji, snad jen při opravdu prudkém roztápění. Též sklo se víceméně nešpiní, oplach skla funguje. Samozřejmě spadne-li dřevo blízko ke sklu a je sekundár uzavřený (na noc) sklo se začadí. Ovšem nic, co by pěna na trouby z DM drogerky nezvládla :-))) Doporučuji zapojit s ESBE ventilem (kotlový okruh) - prodlouží životnost výměníku.
Karel.
Dobrý den pane Karel,
děkuji Vám za rozsáhlou odpověď není nad zkušenost kterou má člověk osobně.
Díval jsem se na různa krbová kamna a ty od firma Haas Sohn mi přijdou jak cenově tak typově vyhovujíci. Líbí se mi, že jsou vyráběné tady u nás a konkrétně typ Nivala s výměníkem mi přijde už dost dobrý jak z hlediska výkonu tak i po funkční stránce a práve třeba čistění výměníku je tam již moderní a lehce proveditelné na rozdíl třeba od typu Grand Max II. Tak snad ve spojení s akumulační nádrží to bude fungovat a jak jsem psal bude to hlavní a jediný zdroj vytápění.
Ještě jednou děkuji a přeji hezký den
Marek
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.