Vyhledávání
Naše další weby
Naše další weby
Zdravím všechny. Mám velkou prosbu. Vybírám TČ vzduch/voda včetně ohřevu TUV pro 4 os.
Ležím v tom celý měsíc a pročetl jsem takřka všechny místní diskuze. Včera jsem byl na veletrhu Aquatherm.
Stavím patrový domek cca 180 m/2 (8x12,5m s podkrovímú s tepelnou ztrátou podle místního výpočtu kolem 6kW.
Topení podlahové.
Ekonomicky jsem se dopočítal že jakákolik investice do TČ nad cca 130-140 tis. má návratnost 10+ let a to je pro mne nepřijatelné, z morálního hlediska i ekonomického.
Vyloučil jsem TČ Revel a Nosreti či jiné noname číny, protože firmy co je montují zde za pár let nemusí být, nebo budou prodávaj jinou čínu a k té prodané se po 2 letech nebudou znát. Taky když čtu jak kolem toho lidé lítají jako kolem kotle na uhlí a ručně vypínají/spínají bivalenci atd podle toho kolik je venku stupňů mě absloutně odrazuje.
Z toho důvodu padlo mé oko na LG Thermu, dostal jsem na ní super nabídku která je na monoblok 9kw + aku od dražic na TUV včetně montáže, řízení celkem do 100 tis. Kč včetně DPH.
Značku LG mám rád, sice je to taky asijec ale věřím že LG zde bude i za 10 let a věřím, že jejich automatika a lektronika bude plně fukční narozdíl od zmíněných nonamů.
Mé dotazy zní.
1. Vidíte v tomto LG monobloku nějakou záludnost jakou plno lidí vidí u Revelu, Nosreti.
2. Myslíte, že navržené 9kw TČ je optimální pro 6kW tepelné ztráty (bojím se že má pouze 4kW bilaventní zdroj)
3. myslíte že jeho elektronika a automatika bude fungovat bez problémů (chci využít jeho ekvitermní regulaci)
4. Mám to navržené pro podlahovku napřímo bez vyrovnávací taktovací nádrže, měl bych chtít i nádrž třebas jen 100l nebo je to zbytečný?
Uvádí super COP, na druhou stranu mě by za tyto peníze vůbec nevadilo, kdyby celoroční COP byl i třebas jen 2,5. Nechce se mě připlácet 100k za trochu lepší parametry, to se nikdy nevrátí ...
Omlouvám se, spletl jsem si diskuzi. Myslel jsem, že jsem v té, kde někdo řešil výměnu kotle za TČ a ten měl 1000l AKU…
před 3 roky
Ohřívám vodu na 40-60°C Za desítky let jsem se s legionellou nesetkal. Rozvody teplé vody řeším malým průřezem a tedy…
před 3 roky
DD, celá diskuze se stáčí k dotazu, jak ohřát tepelkem vodu jednou týdně na 65 až 70 st. kvůli legionele. Otázka zní…
před 3 roky
406 odpovědí
Zobrazit všechny reakceJeště bych téma LG monoblok trošku rozvedl.... Mělo by to umět jednou týdně ohřát vodu na 70⁰ (antilegionela), jak to zapnu? Nebo na to musím volat montéra aby nějak aktivoval?
OK Ondra Křivský @ondra.krivskyPokud mate verzi TC ktere ma pridavne topne spiraly pak monoblok pro dosazeni 70C pouzije pro program antilegionela pridavne topne spiraly.
Pokud je nemate nebo je mate odpojeny jako ja chce to mit v bojleru pridavnou patronu ovladanou externe pres spinaci hodiny. Ona se hodi i pro pripad poruchy TC aby jste aspon mel moznost ohrevu TUV. Pokud Vam to sikovne zapoji instalater umozni Vam manualni prepnuti okruhu pak dokonce ta topna spirala v bojleru zvladne v pripade poruchy pomoci bojleru topit podlahovku s max vykonem rovnajicim se vykonu ropne spiraly v bojleru ... treba 2kW. :)
Zdravím mám Dotaz ...Lze nahradit El.kotel Dakon 6,5kw (s oběhovým čerpadem, původní byl 12kW před zateplením)....LG Therma V HM091MRS.U33 Tichý monoblok (dvě vrtule) nebo Tepelné čerpadlo 9 kw LG R32 Split .......topení je původní samotíž , je tam ještě Viadrus U26 s přestavbou Benekov , čtyřčlánkový. Voda je ohřívaná samostatným bojlerem (120l). Kdyby se použil monoblok, bojler by zůstal ......kotelna a bojler jsou v protilehlých rohách domu , pokud by byl použit split (vyší hlučnost) ohřivala by se i užitková voda , ale přestavba by byla nákladnější , muselo by se napojit na topení přes dvě stěny a narušit zateplení stropu sklepa ve kterém jsou i trubky topení.Dům je zateplený kolaudace 1980 , vyměněny okna , dveře , zateplen strop sklepa a podlaha půdy. El.kotel fuguje na termostat v obyvaku 9x4m nastaven na 23°C.Do teploty cca -7°C po nahřátí sepíná a vypíná , při větších mrazech už jede furt.Jaká je hlučnos čerpadel ? Nikdo nevydlí cca 50m okolo domu.Monoblok by byl jen přes stěnu venkovní , ale zas je to na stěně kde jsou v zvýšeném přízemí a v patře ložnice.Split by mohl být u bojlera za koupelkou a WC. Pokud by se i Split použil bez ohřivání užitkové vody mohl by být i za stěnou obyváku proto mě zajímá hlučnost. Děkuji za názor na výkon a popřípadě ještě za jiný typ tepelného čerpadla v rozumné ceně.
KA Karel Adámek @karel.adamek684Tohle je monoblok 16 kW při venkovní teplotě -6⁰C (viz odkaz níže). Ovšem když bylo -20⁰C hučelo jak stíhačka... U Splitu si zkuste někde poslechnout ránu při sepnutí elektrokotle.... To je rána jak z děla....https://youtu.be/-WL__Gr3xbc
Zdravim všechny majitele Therma V. Mohu požádat o informaci, zda-li čerpadlo trpí rzí? Pokud ano, po kolika letech se rez začne vyskytovat? Sice uvažuji o splitu s R32, ale materiálově ta vnější jednotka bude podobná. Nebo se není třeba rzi obávat? Děkuji.
Petr Soukal @petr.soukalKončím druhou topnou sezónu a rez nikde nevidím
Dobry den pane Vomacka. Mohl by jste me dat kontakt (email) na vas ? Potreboval bych se zeptat na par otazek. Dekuji mnohokrat.
Zdenek
ZL Zdenek Lhota @zdenek.lhotaEditovan telefon
Trochu plevelu do tématu.
Jsme všichni sto let za opicemi. Podívejte se na ARCTIC AIR. Nyní to není zázračné topné těleso, ale nenahraditelný "ochlazovač a čistič vzduchu". Opravdu, to nemá na trhu konkurenci. Nízká cena a minimální příkon. Pak že fyziku neoblbnete! :-)
JD Jaroslav Dítě @jaroslav.diteUž o tom ví pan Siska?
Dobry den, jelikoz se predchozi diskuze zvrhla v dohady, s dovolenim otevru jeste jedno vlakno :-). Muze mi nekdo rict, jake ma therma V tepelne cerpadlo realny celorocni SCOP pri topeni do radiatoru a ohrev TV (nejlepe v JMK)? Delam si studii navratnosti vs plyn KK ci jine TC zeme-voda. DIKY.
Zdravim vsechny, jaka je hlucnost LG Therma V monobloku prosim (16kW)? Je mozne pouzit v zastavbe, aby me sousedi neukamenovali? Jak si stoji hlucnost vuci "premiovkam?" Nibe, Viessmann, Vaillant ? Jsem v tiche ulici bez provozu. A jaky je realny SCOP pri topeni do radiatoru (max 55)? Diky moc.
Petr Soukal @petr.soukalTč,které není slyšet nejede.
Prémiovky jedou na nižší výkon a dohánějí to dotopem.
55st. je hloupost.
LG má novinku monoblok 9kw dvouvrtulové s nižší hlučností,ještě jsem jej nemontoval.
16kw montuji běžně i do zástaveb.
3roky provozu. Vse bez jedineho problemu. 25A hlavni jistic neni zadny problem pro jednofazovy monoblok. Ani jednou nedoslo k padu hlavniho jistice a to mame v dome 8kw saunu, 90cm indukcni varnou desku, troubu a mraky dalsich el. Spotrebicu. Neni instalovan zadny odpojovac pro pretizeni faze.
Naklady TC za na topeni/ohrev vody za 12mesicu jeste ani jednou neprekrocili 11500Kc (elektrinu mam za 2,8Kc/kWh). Ohrev vody je u nas dost velky. Mame cca 150m3 spotrebu vody/rok - zensky jsou cachtalky a dcera si uziva plnou vanu skoro denne.
Za me max spokojenost.
TC jedu v manualnim rezimu kdy fixne do systemu podlahovk dodava 32C vodu a mistnosti ridim zonovou regulaci od Honeywell. Teploty presne jak potrebuji. Vytapime vetsinu domu na 23C.
dobry den chcel by som dat si lg therma v HM051M ako ste spokojny s monoblokom od lg lebo v trenčine u predajcu ma odonho odhovarali že su lg therma v dost kazove a nukaju mi mitsubishi ecodan+ pover ninverter ktory je o 70 drachší aj je to 7,5 kw m ne bohato stači 5 kw a nemienim do toho dat tolko penazi ten lg by bol za niečo 3 000 € a to mitsubishi 5 000€
Trochu mě mrzí, že řídicí elektronika nemá zálohovaný obvod RTC.
Při delším výpadku se hodiny vymažou a časově závislé funkce se nezapnou (nastavené hodnoty ale nezmizí).
JT Jirka Tham @jirka.thamČímž mě napadá, je to vlastnost, nebo chyba kusu?
Jak jste se rozhodl?
I korejci přišli na to,že v čechách je hodně sponzorů tep. čerpadel,tak tento monoblok vosolili.Ještě je pár levných kusů k mání.
LŠ Lubomir Švarc @lubomir.svarcObjednal jsem si 2 ks i pro dceru ktera zacne stavet na podzim. Byla me slibena jeste puvodni cena.
Tak jsem mel dneska osobni rozhovor s jednim z reditelu zde na foru jedne z nejdoporucovanejsich dodavatelskych firem pro TC.
Byl to fajn otevreny pokec a ja jsem pochopil proc ty vysoke ceny TC.
Nemohu jmenovat ani naznacovat. Kazdopadne mezi ctyrma ocima me jasne priznal ze dokud jsou zelene dotace drzi ceny minimalne o 50tis nad moznostma. Pry 80% TC se prodava na zelene dotace a pokud by se provalilo ze mohou dodat a dodali levneji nizsi cenu pak by chtel kazdy i ten co cerpa dotaci. V jejich ekonomickem zajmu je drzet cenu vysoko.
Ten kdo cerpa dotaci pry tak uplne cenu neresi a jelikoz je jich vetsina ekonomicky se jim vyplati s klidem v dusi neprodat tem co dotaci necerpaji nic. Mezi reci me plne potvrdil, ze pokud mam TZ kolem 5kW tak investice nad 120tis nema do 10let rozumnou navratnost bez toho aniz bych cerpal dotaci na nakup TC.
Pohravam si s hrisnou myslenkou zkombinovat Nilan VP18-k s elektrickou podlahovkou. Pokud jsem spravne pochopil funkci Nilanu, ze ma v sobe integrovany TC s vykonem 2,1kw pro ohrevTUV ale i pro topeni do vzduchu tak me me vypocty ukazuji ze cca 70% zimy by mel vsechno topeni zajistit Nilan a zbytek elektricka podlahovka. Ekonomicky me to zatim vychazi nejefektivneji a dokonce me prijde ze i komfort diky chlazeni v lete je take uplne nejvyssi ze vsech moznosti co se mi do limitu nabizi.
Vse me vychazi kolem 250k vcetne rozvodu, podlahovky. Na to se nedostanu ani s tim LG pokud budu brat i rekuperaci.
Otazka je jestli jsem dobre pochopil jak ten Nilan funguje.
DV Daniel Vomacka @daniel.vomackaNepochopil, je tady jedno čerstvé téma o Nilanu, kde se to celkem jasně vysvětluje.
Zjednoduším Vám to - netopí to....
Jen tak offtopic:
Tak mě přišla na email nabídka (vůbec netuším že bych jí požadoval) na férové čerpadlo v monobloku za férovou cenu a i po výrazné uvedené slevě byla vyšší byť nepatrně než split nabídky od Fujitsu, Veissman, Nibe a o jen o pár tisíc nižší než IVT. Předpokládám, že díky ceně to mám považovat za další mercedes :)
Přemýšlím jestli šlo o vtip, ale zřejmě asi ne :)
Hmm. tak jsem si pořádně spočítal na místním webu TZ pro -18/22 C (pouze obálkovou metodou) ... a pokud jsem neudělal chybu vůbec ale vůbec mě nevychází investice do TČ vzduch-voda + podlahové topení.
Ztráty mě vyšly bez rekuperace 5,6 kW a s rekuperací 3,6 kW.
Přijde mě že nejekonomičtější by bylo udělat buď podlahovku z topných kabelů + rekuperaci + bojler s TČ ... nebo možná i zapřemýšlet nad nějakým komplexním řešením pomocí teplého vzduchu (rekuperace + TČ vzduch-vzduch). Netuším ale jestli někdo dělá takové řešení dejme tomu do 200k celkem.
Je také možné že jsem se zásadně seknul ve výpočtech, výpočet obálkovou metodou třeba vyznívá lépe než výpočet samostatných místností.
DV Daniel Vomacka @daniel.vomackaPořádně si přepočítejte ty TZ domu, mám k tomu pár připomínek:
1) počítal jste u všech ochlazovaných konstrukcí s vnějšími rozměry ? Představte si celý dům např. jako kvádr, všechny konstrukce včetně podlahy i ochlazovaného stropu musíte počítat od rohu do rohu pomyslného kvádru.
2) přídavek na tepelné mosty 0,02 W/m2K se takto nepočítá, musíte si ke všem součinitelům prostupu tepla U u všech konstrukcí přidat 0,02.
3) Jak jste přišel na ty TZ větráním, mně to při vnitřním objemu 360m3, teplotním gradientu 40°C a intenzitě větrání 0,3 vychází 1,56 kW.
4) Jaká si myslíte, že je průměrná celoroční účinnost pasivní rekuperace, budete k ní např. dělat i zemní registr ? Osobně moc nevěřím takovým těm tabulkovým hodnotám a s větší jak 40-50% účinností bych raději nepočítal.
5) Vy nebudete mít vytápěnou a alespoň částečně větranou šatnu ? Chcete stále kontrolovat prádlo např. na policích u stěn, jestli vám někde nechytá plíseň ?
Chce to upravit ty TZ domu, a pak se můžeme bavit o tom, jestli se vám vyplatí TČ vzduch/voda. Mimochodem tu cenu teplovodní podlahovky na 166m2 116.000,-Kč myslíte asi i s cenou za práci nějaké firmě předpokládám, protože když vezmu cenu trubek, příchytek a rozdělovače, tak to bude podstatně méně, řekl bych hrubým odhadem, že do 50.000,-Kč se bez problémů dostanete.
Tímto chci poděkovat spokojenému (nadšenému) majiteli čerpadla LG, který mne na základě diskuze a mnou zveřejněného emailu oslovil a po celkem dlouhém telefonickém hovoru s ním a jeho infu a ujištění, že vše funguje naprosto bezproblémů a nemám se ničeho bát, byť nemohl díky letošní zimě zjistit jak se chová při větších mrazech.
Jsem pozván na prohlídku systému kdykoliv, asi určitě využiji byť to nebude v nejbližších dnech, protože to mám k němu cca 280km.
DV Daniel Vomacka @daniel.vomackaTak to je dobře že si ho přijedete prohlédnout na vlastní oči. Určitě takový pohled a vyslechnutí na vlastní uši že čerpadlo funguje skvěle vydá za vše :-)
Docela by mě zajímalo kdo z diskutujících jsou prodejci TČ. Zatím nikdo krom p. Kubíčka defakto neopověděl na mé 4 dotazy, ale hlavně většina vidí plno komárů z kterých se dělají fakt slušný velbloudi.
Na druhou stranu, zcela chápu pokud jsou lidé jako p. Kopřiva, Havlíček, Laboš prodejci, že je musí omývat z představy, že by náhodou tahle sranda do 100k mohla plně fungovat a vyhovovat a nedej bože se vyrovnat řešením o desítky tisíc dražším.
Já se safra nebráním polemice zda má nebo nemá smysl čerpadlo o XX desítek tisíc dražším, ale prosím podložit konstruktivní a jasnou debatou. Fakt mě nepřijdou argumenty jako místo jednofázového na jističi 1x20A by jste mohl mít u značkového o 50-100k dražšího, pouze 3x16A jistič .... proboha tohle fakt nemůžete myslet vážně.
Můžete tedy aspoň v jednom z příspěvků jasně odpovědět korektně na zmíněné 4 dotazy? A prosil bych na férovku říci zda jste prodejci nebo jinak participujete na prodejích TČ a případně jakých značek?
DV Daniel Vomacka @daniel.vomackaKolik máte hlavní domovní jistič - 25A? A protože Vás na to upozornuji, tak jsem prodejce TČ? To asi zase Vy nemyslíte vážně....
Takže ode mě tedy rada - dejte si co chcete, stejně jen potřebujete slyšet, že jste si dobře vybral, to je stejné ve spoustě témat. Pokud se upozorní na možný problém, nebo řekne že je něco blbě, tak obratem je z toho kdo to napsal prodejce od konkurence nebo jiný trotl....
To je podle Vás diskuze? Takže na férovku si ......
Pokud by jste měl zájem,jak to opravdu funguje,tak se ozvěte svarclubomir na seznamu.
Dobrý den.
S ohledem na již proběhlou diskusi můžete prosím dát zde obě porovnávané cenové nabídky - LG i Fujitsu ...... nechci preferovat ani jednu variantu, ale možná dalším pohledem vyskočí i jiné rozdíly, než koncová faktura.... co kde chybí nebo naopak zbytečně navíc.... a také pro poučení ostatních. Děkuji
ML Marek Laboš @marek.labosJistě proč ne, zde jsou nabídky.
Odstranil jsem hlavičky firem co to nabízejí, nemám jejich souhlas s zveřejněním takže mě přišlo korektní je neuvádět veřejně.
Zdravím, líbí se mi vše snaha a směr, jakým se ubíráte, být na vašem místě, poohlížel bych se po podobném TČ vzhledem k jeho návratnosti. Podle mne je to mnohem lepší volba než třeba uváděný Revel a podobné značky a taky by mne zajímalo, jestli je nějaký "rozdíl" mezi LG vs Panasonic nebo Fujitsu, na mne ta TČ působí kvalitativně velice podobně. Chtělo by to někoho, kdo má osobní zkušenost s TČ LG, třeba se někdo ozve.
Můj osobní názor je takový, že na vaše TZ by stačilo i 7 kW TČ (když je to potřeba běží kompresor i bivalence dohromady), jen by dříve spínala bivalence, ale zase by nehrozilo cyklování v přechodném období. To TČ bude mít sice inverter, ale v případě volby 9 kW modelu bych to raději doplnil taktovací nádrží, těch 100 litrů bych bral jako minimum, spíše bych dal 150-200 litrovou. Ke kvalitě elektroniky se vám asi těžko někdo bez osobních zkušeností vyjádří, ale asi bych se toho nebál. Předběžně být na vašem místě, tak bych do toho šel. Jinak tou AKU od Dražic asi myslíte nějaký bojler s výměníkem, který bude od ohřevu podlahovky oddělen trojcestným ventilem předpokládám ?
JK Jiří Kubíček @jiri.kubicek951Predem diky ze jste se zapojil do diskuze, uprimne doufal jsem ze se zapojite. Jste jeden z mala konstruktivne diskutujicich kterych si vazim po precteni velke casti tohoto fora, byt jsme spolu nikdy nediskutovali :)
Ano presne tak, navrzen je bojler Drazice 250l s velkym 2,5m vymenikem zapojeny pres trojcestny ventil ktery ovlada TC.
7kw TC padlo take v diskuzi s firmou od kterou mam nabidku ale chtel jsem posunout bivalenci nekam k -10 a tak me bylo doporuceno toto o neco silnejsi.
Vzasade nejde o to zda 7 nebo 9kw TC - to vypline z toho jak finalne presne velke budou TZ domu protoze stale jeste ladim izolace zda sedy/bily polystyren a dalsi drobnosti ktere to mohou trochu hodit nize. Nasimulovaním ve vypoctu jsem se dostal dokonce k 3,8 TZ bez vetrani ale jeste uvidim jak to vyjde ekonomicky a jestli se nespokojim s temi cca 6-6,5 kw vcetne vetrani.
Zasadni vec pro me je jestli LG je shopno provozu v plnem komfortu bez nutnosti stale neco hlidat/ladit atd. Co nejvyssi COP pro me neni zas tak dulezity pri zminene investici 100k jako ten komfort kldineho stabilniho automatickeho provozu.
Fujitsu s cenovou nabidkou mate treba tady:
http://tepi.cz/nase-nabidka-vykony/ceny
MB Marek Bednar @marek.bednar930díky za odkaz, jestli dobře počítám jsem kolem 200k komplet včetně všeho. Tedy mimo mou relaci a návratnost do 10 let.
Jaké hodnotě říkáte "super COP"?
Pokud to vidíte v líbivé hodnotě COP při A7/W35 tak se nedivím. Bohužel je to ale normální chyták na lidi protože by se mělo uvádět hodnota COP při A2/W35. A tam už budou hodnoty COP už poměrně horší, nebo spíše střízlivější.
HK Honza Kopřiva @honza.koprivaKdyby jste si prohlédl přiložený dokument, vidíte že LG uvádí COP i při -7/35 a deklaruje účinnost do -20C.
LG uvádí COP 2,33 při -7/35
Nibe split podobného výkonu uvádí COP 2,31 při -7/35
tomu říkám pro mě super COP v porovnání kdy rozdíl v ceně je 100K ve prospěch LG.
I kdyby mělo to LG COP pouze 2,0 nebo 1,8 při -7/35 je to pro mě stále při rozdílu 100k v pořizovací ceně jasná volba pro LG, protože rozdíl by se mi v horizontu 10 let ani zdaleka nezaplatil.
Prostě argument, že vysoce značková čerpadla mají lepší COP pro mě není při rozdílu ceny +100k argument pokud se bavíme o rozdílu v řádech desetin.
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.