Zateplení šikmé střechy pomocí EPSDobrý den, mám dotaz ohledně zateplení střechy pomocí EPS. Jedná se o novostavbu s valbovou střechou o sklonu 25 st.
Skladba od shora je zatím taková:
- betonová taška bramac (barva šedá)
- latě + kontralatě
- folie
- prkna
- krovy (výška 18cm)
- plánované zateplení EPS mezi krokve a pod krokve
- plánované potlučení palubkami
Proč nechci vatu?
Vadí mi, že postupem času sesedá - ztrácí tloušťku a můžou i vznikat mezery mezi jednotlivými díly. Tím se snižuje efektivita celého zateplení. Kdybych zateploval zvrchu rovný nepochozí strop, tak tam můžu kdykoliv rozvinout další role vaty a je to doplněné. Takhle by bylo doplnění velmi náročně a zkrátka to chci mít "jednou pro vždy".
Proč mě napadlo zateplení pomocí EPS?
- nesesedá
- je tvarově stálý
- bude se mnohem lépe montovat
Z čeho mám při použití EPS strach?
- oproti vatě je hořlavější
- je to opravdu tak kritické?
- je EPS dle předpisů a směrnic vhodná na toto použití?
- ...aby pak případně pojišťovna neřekla, že byl použit nevhodný materiál a nebude plnit!
- oproti vatě tolik netlumí zvuk
- o kolik to je?
- lze kombinovat EPS + malá vrstva (řekněme 5 cm) vaty, právě kvůli hluku (a má vůbec 5cm vaty smysl?)
- jaké asi budou teploty pod prkenným potlučením - nebude to EPS vadit? dočetl jsem se, že max. 70 st. - pak, že se může deformovat. Je třeba se toho v tomto případě obávat?
- krovy budou ještě trochu schnout a asi se budou ještě nepatrně kroutit - když bude teď EPS mezi krovy natěsno, tak nebude při případném kroucení EPS praskat nebo se nějak zásadně deformovat?
Jak to mám v plánu udělat?
- krovy jsou na výšku 18cm, tak aby vznikla mezi prkny a mezikrokvovým-EPS vzduchová mezera (2cm), tak tam dát 16cm EPS
- pod krokve dát druhou souvislou vrstvu EPS 20cm
- celková síla EPS bude tedy 36cm (resp. v místě krokví 20cm)
Další detail je - pokud je celý ten nápad s EPS smysluplný, tak jaký použít EPS? Z/F/S? 70/100/150? Obyč./grafit?
NEBO by bylo lepší dát mezi krokve 16cm vaty a pod krokve oněch 20cm EPS? Jak je to s kontaktem vaty a EPS - není v tom nějaký problém?
V případě použití mezi a podkrokvového EPS - je třeba dávat ještě pod to folii?
V případě použití mezi krokve vaty a pod krokve EPS - je třeba dávat folii? Případně kam?
Děkuji za názory!!