Vhodná kombinace tepelných zdrojů

Rubriky:

Reklama
VZ Václav Zápotočný @vaclav.zapotocny před 6 roky24.01.2018 07:58:00
Vhodná kombinace tepelných zdrojů

Dobrý den,

chystáme se stavět nízkoenergetický dům a marně si lámu hlavu jak správně nakombinovat tepelné zdroje pro podlahové vytápění. Dům bude obdélník 18x9m. Jižní strana je z kratší strany (zástavbově nelze jinak). Zdivo bude z 30cm broušené cihly a 20cm polystyrenu. V podlaze 20cm a na stropě 50cm. TZ (-15°C) bez rekuperace 6,4 KW s rekuperací 5,1 KW. Vytápněná plocha cca 120m2, kotelna 10m2).Představoval bych si zplynovací kotel na dřevo (mám les a hlavně práce v lese je mým koníčkem, také počítám s tím, že až za 20-30 let na to nebudu stačit, nechá se kotel lehce nahradit) k tomu 2000l akumulační nádrž. Tím bych rád topil v hlavní topné sezóně (teploty výrazně pod 0°C) a na přechodné období a ohřev TUV jsem si myslel, že bych si pořídil elektrokotel nebo TČ. (plyn nemáme). Ale tady nevím co je lepší. A kdyby TČ tak jestli vzduch voda nebo by stačilo přihřívat vzduch v rekuperaci (TČ vzduch vzduch), že bych netopil do podlahy podlahy a zároveň měl v létě i klimatizaci a na ohřev TUV pak boiler. A na to se pak vážou i příslušné tarify od ČEZu a to je zas další věc. A protože jsem dosud žil v domě ze 70.let minulého století, tak si to nějak nedokážu představit, natož bez rady sám rozhodnout. Předem děkuji za vaše rady, názory a zkušenosti.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

13 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.